Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Hyundai Motor και η θυγατρική Kia θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσθετο κόστος έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, βάσει της νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που επιβάλλει εισαγωγικό δασμό 15% στα αυτοκίνητα.
Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας απέφυγε τη χειρότερη περίπτωση εισφοράς 25%, οι νέοι δασμοί ισοδυναμούν με το 25% έως 30% των κερδών προ τόκων και φόρων της Hyundai και της Kia το 2024, σύμφωνα με την αναλύτρια της Bloomberg Intelligence Joanna Chen.
Η συμφωνία, παρόμοια με αυτή που επιτεύχθηκε με την Ιαπωνία, προσφέρει στις νοτιοκορεατικές εταιρείες έναν βαθμό ανακούφισης, δεδομένου ότι η συμφωνία έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία για την επιβολή του συντελεστή 25%. Ο χαμηλότερος δασμός αντιπροσωπεύει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοικονόμηση κόστους, σύμφωνα με την Chen. Η Daiwa Capital Markets εκτιμά ότι το πλήγμα έχει μειωθεί σε 3 έως 3,5 τρισεκατομμύρια γουόν από 5 έως 6 τρισεκατομμύρια γουόν.
Όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος ενός δασμού – προηγουμένως οι περισσότερες αποστολές αυτοκινήτων τους προς τις ΗΠΑ δεν επιβαρύνονταν καθόλου με δασμούς – ακριβώς καθώς η οικονομική αβεβαιότητα και η συρρίκνωση των επιδοτήσεων επιβαρύνουν τη ζήτηση των καταναλωτών για μεγάλα είδη. Η βιομηχανία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζει τώρα επίσης μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους Ιάπωνες ανταγωνιστές της, οι οποίοι υπόκεινται σε δασμό 15%.
Βουτιά στις μετοχές των Hyundai και Kia
Οι μετοχές της Hyundai Motor υποχώρησαν κατά 4,5% στη Σεούλ, περισσότερο από τις 11 Απριλίου, και η Kia κατά 7,3%, περισσότερο από τον Αύγουστο του 2024, λόγω της απογοήτευσης των επενδυτών που οι ΗΠΑ απέρριψαν την πίεση της Νότιας Κορέας για δασμό 12,5% στα αυτοκίνητα.
Η Hyundai, της οποίας ο εκτελεστικός πρόεδρος Chung Euisun συμμετείχε στους διαπραγματευτές της Νότιας Κορέας κατά τα τελευταία στάδια των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, είναι πιο ευάλωτη από τους ομολόγους της λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από την εγχώρια παραγωγή. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι χαιρετίζει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό επίτευγμα».
Η Hyundai και η Kia εξετάζουν ήδη τρόπους για να αμβλύνουν το πλήγμα από τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγής στα εργοστάσιά τους στην Αλαμπάμα και τη Τζόρτζια και της ανακατεύθυνσης των αποστολών.
Τον Μάρτιο, η Hyundai παρουσίασε ένα σχέδιο για επενδύσεις ρεκόρ 21 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ έως το 2028 για την επέκταση της παραγωγής και τη δημιουργία περίπου 14.000 άμεσων θέσεων εργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την αύξηση της παραγωγής του εργοστασίου σε περίπου 1,2 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.
Πέρα από τα αυτοκίνητα, βασικές βιομηχανίες της Νότιας Κορέας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα όσον αφορά τους δασμούς. Η Citigroup εκτιμά ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ για το έθνος θα μπορούσε να ανέλθει στο 16,8% εάν εφαρμοστεί αύξηση 15% σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει εταιρείες όπως η Celltrion Inc., η SK Biopharmaceuticals Co. και η Samsung Biologics Co. – οι οποίες είδαν όλες πτώση των τιμών των μετοχών τους.