Η είσοδος των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα μέσω τοπικών αντιπροσώπων είναι πλέον γεγονός. Ακόμη σημαντικότερο, όμως, είναι το πώς γίνονται δεκτές από τους Έλληνες καταναλωτές: η αποδοχή τους ενισχύεται διαρκώς, προσφέροντας στις κινεζικές μάρκες αξιοσημείωτα μερίδια αγοράς. Η δυναμική αυτή έχει οδηγήσει και πολλούς από τους μεγάλους εμπόρους αυτοκινήτων στη χώρα να προσθέσουν κινεζικά brand στις δραστηριότητές τους, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές ή ιαπωνικές συνεργασίες που ήδη διαθέτουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ραγδαία ανάπτυξη της BYD στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η πορεία της MG – της ιστορικής, άλλοτε βρετανικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον Σεσίλ Κίμπερ τη δεκαετία του 1920 και εξαγοράστηκε το 2007 από την κρατική κινεζική Saic Motor. Σήμερα, η MG είναι η κορυφαία σε πωλήσεις κινεζική μάρκα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, η MG κατέλαβε τη δέκατη θέση στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων το διάστημα Ιανουαρίου–Μαΐου 2025, με 2.229 μονάδες και μερίδιο αγοράς 3,5%. Η επίσημη επανεμφάνιση της μάρκας στη χώρα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον όμιλο Συγγελίδη, ο οποίος διαθέτει μια πλήρη γκάμα μοντέλων, από συμβατικά βενζινοκίνητα μέχρι υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.
Στην περίπτωση της BYD, ο όμιλος Σφακιανάκη ήταν αυτός που εξασφάλισε την επίσημη διανομή των αυτοκινήτων της στην Ελλάδα στη διάρκεια του 2024. Η εταιρεία σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, βρίσκεται στην 21η θέση της κατάταξης με 884 ταξινομημένα αυτοκίνητα στο πεντάμηνο του 2025, έχοντας ξεπεράσει την Tesla του Έλον Μασκ, η πορεία της οποίας είναι φθίνουσα το τελευταίο διάστημα, έχοντας στην ίδια περίοδο 463 ταξινομήσεις και μερίδιο 0,7%.
Μία θέση πιο κάτω, στην 22η, βρίσκεται η Volvo, άλλοτε σουηδική κραταιά αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πουλήθηκε το 2010 από τη Ford Motor Company στην κινεζική Geely. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2025 η μάρκα κατέγραψε 618 ταξινομήσεις στην Ελλάδα και μερίδιο 1%.
Άλλες κινεζικές μάρκες που δείχνουν σημάδια σταδιακής ανόδου είναι η Lynk & Co με 172 ταξινομήσεις στην περίοδο αναφοράς και μερίδιο 0,3%, η DFSK με 133 και μερίδιο 0,2%, η Leapmotor με 85 και μερίδιο 0,1%. H Lynk & Co ανήκει στις Zeekr Group με ποσοστό 51% και στη Geely Auto με ποσοστό 49%, ενώ όπως προαναφέραμε έχει και τη Volvo. Σημειώνεται ότι πλειοψηφών μέτοχος στη Zeekr Group είναι η Geely, ενώ η διανομή της Lynk & Co γίνεται μέσω συνεργατών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επίσημος εισαγωγέας της συγκεκριμένης μάρκας είναι η SEEAG, η οποία απέκτησε για τις ανάγκες της τις παλιές εγκαταστάσεις της Λαϊνόπουλος επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στο 16ο χιλιόμετρο.
Σε ό,τι αφορά τη DFSK – 133 ταξινομήσεις και μερίδιο 0,2% -, εισαγωγέας είναι ο όμιλος Σπανού, ο οποίος είναι γνωστός από την πολυετή συνεργασία διανομής των BMW και Mini. Αντίστοιχα, η Leapmotor εισάγεται από την Italian Motion, θυγατρική της Autohellas των ομίλων Βασιλάκη και Samelet της ισραηλινής οικογένειας Λεβή. Η Leapmotor ιδρύθηκε το 2015 στην Hangzhou της Κίνας, με όραμα για μια καινοτόμα, με τεχνολογία αιχμής, προσιτή και βιώσιμη κινητικότητα. Τον Οκτώβριο του 2023 η Stellantis επένδυσε 1,5 δισ. ευρώ έναντι μεριδίου 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της κινεζικής εταιρίας. Τον Μάιο του 2024 ιδρύθηκε η κοινοπραξία Leapmotor International B.V., με πλειοψηφών (51%) μέτοχο την Stellantis και στόχο την ταχύτατη ανάδειξη της Leapmotor σε μια ισχυρή μάρκα ηλεκτρικών (EV) αυτοκινήτων με παγκόσμιο επίπεδο. Θυμίζουμε ότι η συνεργασία των Autohellas και Samelet ξεκίνησε το 2022, όταν ίδρυσαν κοινή εταιρεία για να καταστεί ο συνεργάτης της Stellantis στην ελληνική αγορά, αναλαμβάνοντας την εισαγωγή και διανομή των Abarth, Alfa Romeo Fiat, Fiat Professional και Jeep, μέσω εξαγοράς της FCA Italy S.p.A. (Fiat Chrysler Automobiles) στην Ελλάδα.
Εκτός των προαναφερόμενων, στις αρχές της φετινής χρονιάς εισήλθαν στην Ελλάδα και οι κινεζικές Omoda και Jaecoo, του ομίλου Chery, από την O&J Automotive Ελλάς, αδελφή εταιρεία της Star Automotive Ελλάς που αντιπροσωπεύει τη Mercedes-Benz και Smart στη χώρα μας, συμφερόντων του ελβετικού ομίλου Emil Frey. H Omoda στο πεντάμηνο είχε 36 ταξινομήσεις και μερίδιο 0,1% και η Jaecoo 27 ταξινομήσεις. Σε ό,τι αφορά την Chery εισήλθε και αυτή στη χώρα μας τον περασμένο Μάιο, κάνοντας τις πρώτες της 7 πωλήσεις στην Ελλάδα το συγκεκριμένο μήνα. Σημειώνεται τέλος ότι και ο όμιλος Μοτοδυναμική που εισάγει την Porsche και τη Yamaya στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας πρόσφατα και τοπική διανομή σε Αχαΐα και Σύρο για την Toyota, έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει από φέτος την εισαγωγή της κινεζικής Nio σε συνεργασία με τον κυπριακό όμιλο Π.Μ. Τσεριώτης.