Διπλωματικό θρίλερ με Λιβύη, ο παρασκηνιακός ρόλος της Τουρκίας

ΑΟΖ, πετρέλαια και τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι ελληνικές σχέσεις με τη Λιβύη σε τεντωμένο σκοινί. Στον "αέρα" το νέο ταξίδι Γεραπετρίτη

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ημέρες στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει με τη Λιβύη. Με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τουρκία, να αμφισβητεί ανοιχτά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νότια της Κρήτης, η Αθήνα σχεδιάζει προσεχτικά τις επόμενες κινήσεις της, φροντίζοντας να διατηρήσει «ζεστές» τις διμερείς σχέσεις με το καθεστώς Χαφτάρ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Ωστόσο, αβέβαιη παραμένει η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Τρίπολη της Λιβύης, λόγω της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή αλλά και της αυξημένης έντασης στις διμερείς σχέσεις. Η αποστολή είχε στόχο την έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και την απόσυρση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το μεταναστευτικό επρόκειτο να τεθεί επίσης στην ατζέντα, κυρίως όσον αφορά τις ροές από την ανατολική Λιβύη.

Στην αντεπίθεση η Αθήνα, με φόντο τις διεκδικήσεις της Λιβύης

Η ελληνική πλευρά δεν συνδέει άμεσα την αναβολή της επίσκεψης με τη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι το λιβυκό έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε επίσημα στις 20 Ιουνίου, περιλαμβάνει για πρώτη φορά χαρτογραφημένες διεκδικήσεις που αγνοούν την επήρεια ελληνικών νησιών, ακόμα και της Κρήτης, και δεν αναγνωρίζουν τη μέση γραμμή που προβάλλει η Ελλάδα.

Το ΥΠΕΞ επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της Διακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παράνομο και νομικά ανυπόστατο». Παράλληλα, η Αθήνα θα απαντήσει επίσημα στον ΟΗΕ, ζητώντας εκ νέου διάλογο με τη Λιβύη. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας εμφανίζεται διατεθειμένη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, ενώ δεν αποκλείεται η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Και όλα αυτά, ενώ, η Λιβύη εντείνει τις ενεργειακές της σχέσεις με εταιρείες όπως η Chevron, γεγονός που ερμηνεύεται ως κίνηση γεωπολιτικής ισχυροποίησης, την ώρα που ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για «ιστορικό πλήγμα» στην Ελλάδα.