Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει άμεσα δασμούς 30% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και ο Ντόναλντ Τραμπ, υλοποιήσει την απειλή του να επιβάλει τον ίδιο συντελεστή δασμών στις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ μετά την 1η Αυγούστου.
Στο πλαίσιο ενός πρώτου κύματος αντιμέτρων, η ΕΕ θα συνδυάσει μια ήδη εγκεκριμένη λίστα δασμών ύψους 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα με μια προτεινόμενη λίστα για επιπλέον 72 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν την Τετάρτη.
Οι εξαγωγές των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν βιομηχανικά προϊόντα όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής και μπέρμπον ουίσκι, θα αντιμετωπίσουν δασμό ίσο με την απειλή του Τραμπ για 30%, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Οι δασμοί θα είναι έτοιμοι να τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, αλλά μόνο εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία και οι ΗΠΑ εφαρμόσουν τους δικούς τους δασμούς μετά την προθεσμία του Αυγούστου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν ανώνυμα λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των διαβουλεύσεων. Τα σχέδια αυτά έρχονται τη στιγμή που τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σκληραίνουν τη στάση τους ως απάντηση στη σκλήρυνση της διαπραγματευτικής θέσης των ΗΠΑ.
Το Βερολίνο θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει ακόμη και την ενεργοποίηση του εργαλείου κατά της καταναγκαστικής πολιτικής της ΕΕ (anti-coercion instrument, ή ACI) σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το εν λόγω εργαλείο θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Το ACI είναι το ισχυρότερο εμπορικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών-μελών πιέζει για την ενεργοποίησή του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το εργαλείο αυτό έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και επί του παρόντος δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι, καθώς η ενεργοποίησή του απαιτεί ειδική πλειοψηφία κρατών-μελών. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να προχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα αντιμέτρων, μεταξύ των οποίων νέοι φόροι σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένοι περιορισμοί σε αμερικανικές επενδύσεις, καθώς και περιορισμός της πρόσβασης των ΗΠΑ στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
«Βρισκόμαστε πλέον στη φάση των κρίσιμων αποφάσεων στη διαμάχη για τους δασμούς με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη, μετά από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Πέτρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, διατρέχουμε τον κίνδυνο οικονομικής αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο».
Παρόλα αυτά, η κυρίαρχη προτίμηση εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο πριν από την καταληκτική προθεσμία του επόμενου μήνα.