Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για αλλαγές στην αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ για τους δασμούς που επετεύχθη το καλοκαίρι, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων εντάσεων τη στιγμή που οι Βρυξέλλες προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον, οι οποίες δοκιμάστηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, ευρωβουλευτές επιδιώκουν την προσθήκη ρήτρας λήξης (sunset clause) στη συμφωνία, που θα περιορίζει χρονικά τη μείωση δασμών σε αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και την αναθεώρηση των δασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία τον Ιούλιο, μετέφερε τα αιτήματα αυτά στα κράτη-μέλη την τρέχουσα εβδομάδα.
Η συμφωνία προβλέπει την επιβολή δασμού 15% στις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, ενώ η Ένωση αποδέχτηκε την πλήρη κατάργηση δασμών στα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα — όροι που έχουν δεχθεί ευρεία κριτική από σχεδόν όλες τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου ως μονομερώς ευνοϊκοί για την Ουάσινγκτον.
Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιφέρει αλλαγές ενδέχεται να καθυστερήσει την επικύρωση της συμφωνίας ή ακόμα και να τη θέσει σε κίνδυνο. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί τη συμφωνία κομβικής σημασίας για την επανατοποθέτηση των διατλαντικών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.
Οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμούν σημεία στη διαμόρφωση κοινής διακήρυξης. Η ΕΕ επιδιώκει, επίσης, τη μείωση του δασμού 50% που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό ατσάλι και αλουμίνιο, ενώ αναμένει την αναδρομική από 1η Αυγούστου μείωση του δασμού στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα από 27,5% σε 15%.
Ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, εξέφρασε την πρόθεση της Επιτροπής να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο για βελτιώσεις, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.
«Το συμφωνηθέν πλαίσιο μπορεί να βελτιωθεί», δήλωσε. «Αλλά ας είμαστε λογικοί και υπεύθυνοι – να δουλέψουμε έτσι ώστε να μην ξηλώσουμε τη συμφωνία.»
Αξιωματούχοι και ευρωβουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι στόχος δεν είναι η απόρριψη της συμφωνίας, αλλά η εξασφάλιση τροποποιήσεων πριν από τη χορήγηση της τελικής έγκρισης.
Ανησυχία έχει εκφραστεί και για τον κατάλογο άνω των 400 προϊόντων που υπάγονται στους τιμωρητικούς δασμούς 50% σε μεταλλικά προϊόντα. Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, για την αναθεώρηση του καταλόγου, ενώ πιέζει για μείωση δασμών σε κρασί, μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά.
Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην επιτροπή εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, Κάθλιν Βαν Μπρεμπτ, δήλωσε ότι, παρότι οι όροι που θα θέσει το Κοινοβούλιο δεν είναι ακόμη απολύτως καθορισμένοι, πιθανόν να περιλαμβάνουν ρήτρα λήξης και μέτρα προστασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την απασχόληση.
«Θα βελτιώσουμε τη συμφωνία — αυτό είναι το διαπραγματευτικό μας χαρτί και θα το χρησιμοποιήσουμε», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.