Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα Δευτέρα την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά από τη συμφωνία για εκεχειρία δασμών τον περασμένο μήνα. Η συνομιλία, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «πολύ καλή», κάλυψε κρίσιμα ζητήματα όπως το εμπόριο, το ευαίσθητο θέμα της Ταϊβάν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η σχέση μας με την Κίνα είναι εξαιρετικά ισχυρή!», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζητήθηκε η αύξηση των κινεζικών αγορών σόγιας και άλλων γεωργικών προϊόντων, καθώς και ο περιορισμός των αποστολών παράνομης φαιντανύλης. Ως επιστέγασμα της βελτιωμένης σχέσης, ο Τραμπ συμφώνησε να επισκεφθεί το Πεκίνο τον Απρίλιο και προσκάλεσε τον Σι για κρατική επίσκεψη τον επόμενο χρόνο.
«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και από τις δύο πλευρές στη διατήρηση των συμφωνιών μας ενημερωμένων και ακριβών. Τώρα μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στη συνολική εικόνα», πρόσθεσε ο Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από την εμπορική εκεχειρία του Οκτωβρίου.
Τι είπε ο Σι στον Τραμπ για την Ταϊβάν
Παρά τον θετικό τόνο στο εμπόριο, το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει πηγή έντασης. Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Τραμπ, σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, ότι η επιστροφή της Ταϊβάν στην Κίνα αποτελεί βασικό μέρος της διεθνούς τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, βασικού συμμάχου των ΗΠΑ στην Ασία, με επίκεντρο επίσης την Ταϊβάν. Η νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σαναέ Τακαΐτσι, δήλωσε νωρίτερα τον μήνα ότι μια υποθετική κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική απάντηση από το Τόκιο, δήλωση που καταδικάστηκε έντονα από το Πεκίνο.
Η Κίνα απάντησε με προειδοποίηση απαγόρευσης ταξιδιών για την Ιαπωνία, αναστολή προβολής ιαπωνικών ταινιών και απαγόρευση εισαγωγής ιαπωνικών θαλασσινών. Ταυτόχρονα, και οι δύο χώρες έχουν εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις, δημιουργώντας ένα εύθραυστο περιφερειακό κλίμα.
Ο Τραμπ, ερωτηθείς παλαιότερα για το αν οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, είχε δηλώσει ότι ο Σι «κατανοεί την απάντηση σε αυτό», αν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντησή τους.
Εμπόριο και τεχνολογία
Στο εμπορικό μέτωπο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τις βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την απελευθέρωση των πωλήσεων σπάνιων γαιών από το Πεκίνο. Στόχος είναι να συμφωνηθούν οι όροι για τις «γενικές άδειες» εξαγωγών προς τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα. Οι σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες βιομηχανίες ηλεκτρονικών υψηλής τεχνολογίας, αυτοκινήτων και ρομποτικής.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την πώληση πιο προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στο Πεκίνο. Η απόφαση αυτή βρίσκεται «ακριβώς στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ», όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ. Ορισμένοι σύμβουλοι, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο εκχώρησης του τεχνολογικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ στην αναδυόμενη αυτή αγορά.
Τέλος, οι ηγέτες συζήτησαν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Σι να εκφράζει την ελπίδα για μια δεσμευτική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.