Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στις διαρροές με φόντο το αμερικανορωσικό σχέδιο τερματισμού του πολέμου.
«Η Ρωσία δεν έχει ούτε ψήφο ούτε δικαίωμα βέτο για το ποιος μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρούτε σε συνέντευξή του στην El País και στο γερμανικό δίκτυο RND. Η ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον «επιτρέπει σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας να ενταχθεί», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Ρούτε έγιναν στον απόηχο του αμερικανικού σχεδίου των 28 σημείων, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε ότι το ΝΑΤΟ θα δεσμευτεί πως «δεν θα δεχθεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος στο μέλλον».
To σχέδιο των 28 σημείων μίκρυνε σε 19
Το αρχικό σχέδιο των 28 σημείων έχει έκτοτε μετατραπεί σε ένα σχέδιο 19 σημείων, το οποίο «μαλακώνει» ορισμένα από τα πιο φιλορωσικά στοιχεία του.
Ο Ρούτε επιχείρησε να αμβλύνει τον αντίκτυπο των δηλώσεών του, επιμένοντας ότι τρέφει θετικά αισθήματα για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. “Μου αρέσει αυτός ο τύπος”, είπε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι αρκετοί «σύμμαχοι … επί του παρόντος αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας».
Ο Ρούτε σημείωσε ότι το τρέχον ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε μετά τις ευρύτερες διπλωματικές συνομιλίες της Κυριακής στη Γενεύη, αποτελεί «καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις», αλλά πρόσθεσε ότι κάθε πρόταση θα απαιτήσει μια ξεχωριστή, παράλληλη συζήτηση με το ΝΑΤΟ για ορισμένα ζητήματα.
Παραδόσεις οπλισμού στην Ουκρανία
Ο Ρούτε προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει να απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ακόμη κι αν συμφωνήσει σε ειρηνευτική συμφωνία. «Η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για πολύ καιρό ακόμη», είπε.