Νέα στοιχεία γύρω από το περίφημο «Μνημόνιο Κατανόησης», που αποτελεί τον πυρήνα της συμφωνίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, έδωσαν στη δημοσιότητα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι νέες πληροφορίες αφορούν πρακτικά το αρχικό πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες, με στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Το σχέδιο προβλέπει ότι το Ιράν θα επαναφέρει εντός ενός μήνα την εμπορική ναυτιλιακή κίνηση στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα, στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την πολεμική κλιμάκωση.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ φέρονται να αναλαμβάνουν την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή κοντά στο Ιράν, καθώς και την άρση του ναυτικού αποκλεισμού.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως τα στρατιωτικά πλοία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο αυτής της συμφωνίας. Ενώ η διαχείριση της ναυτιλιακής κίνησης στο Ορμούζ θα γίνεται από το Ιράν σε συνεργασία με το Ομάν, στοιχείο που δείχνει πως η Τεχεράνη επιδιώκει να διατηρήσει ρόλο – κλειδί στον έλεγχο της διέλευσης, ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας.
Οι τελευταίες πινελιές για συμφωνία ειρήνης
Ακόμα και τώρα όμως το Ιράν εκφράζει επιφυλάξεις. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το πλαίσιο δεν έχει ακόμη λάβει τελική μορφή, ενώ η Τεχεράνη δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία κίνηση χωρίς «έμπρακτη επαλήθευση». Η συγκεκριμένη αναφορά αφήνει να εννοηθεί ότι το Ιράν ζητά συγκεκριμένες και ελέγξιμες ενέργειες από την αμερικανική πλευρά, πριν εφαρμόσει τις δικές του δεσμεύσεις.
Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, το κείμενο θα μπορούσε να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα. Το υπό διαμόρφωση μνημόνιο είναι προϊόν έμμεσων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν μετά την πολεμική ανάφλεξη του Φεβρουαρίου. Στις συνομιλίες αυτές, κεντρικό ρόλο διαμεσολάβησης φέρεται να έχει το Πακιστάν, μεταφέροντας μηνύματα ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον.
Συνεχίζεται η ένταση ΗΠΑ – Ιράν
Σε εξαιρετικά εύθραυστο σημείο βρίσκεται η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, καθώς η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν κλιμακώνεται επικίνδυνα, την ώρα που συνεχίζονται οι διπλωματικές ζυμώσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για παραβίαση της εκεχειρίας και απείλησε με αντίποινα μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα στο νότιο Ιράν, τα οποία η Centocom χαρακτήρισε «αμυντικά».
Παράλληλα το Ιράν δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει καμία πράξη επιθετικότητας αναπάντητη και δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τα χώρας του. Εν τω μεταξύ επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο νότιο Λίβανο ο ισραηλινός στρατός με δεκάδες θύματα μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο πέρασε τα σύνορα και κατέληξε σε ανοιχτή περιοχή στο βόρειο Ισραήλ, μετά την ενεργοποίηση σειρήνων συναγερμού σε διάφορες περιοχές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως το υπουργικό συμβούλιο που ήθελε να οργανωθεί σήμερα στο Καμπ Ντέιβιντ, απομονωμένη εγκατάσταση του αμερικανικού στρατού και προεδρική εξοχική κατοικία, δυτικά της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, θα διεξαχθεί τελικά στον Λευκό Οίκο, εξαιτίας των «πιθανόν κακών μετεωρολογικών συνθηκών».
Το υπουργικό συμβούλιο που είχε αναγγελθεί μόλις μερικές ώρες νωρίτερα από αξιωματούχο τελικά θα λάβει χώρα στην προεδρία, ξεκαθάρισε ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας μέσω Truth Social.
