Το παράδοξο της Ιρλανδίας: Το ΑΕΠ καταποντίστηκε 12% αλλά η οικονομία αναπτύσσεται…

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση όλων των εποχών στη χώρα. Ωστόσο η βουτιά οφείλεται στις πολυεθνικές, καθώς η εγχώρια οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με 1,5%

Ιρλανδία ©pixabay

Η ιρλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρωτοφανές 12,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, αν αφαιρεθεί η δραστηριότητα των πολυεθνικών εταιρειών, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Το επικαιροποιημένο ποσοστό διαφέρει σημαντικά από την προκαταρκτική εκτίμηση για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου και έδειχνε πτώση 2%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 17,1%.

Το ΑΕΠ επηρεάστηκε αρνητικά από τη συρρίκνωση κατά 35% του παγκοσμιοποιημένου βιομηχανικού τομέα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο τομέας πληροφορικής και επικοινωνιών σημείωσε μείωση 2% την ίδια περίοδο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goodbody Ντέρμοτ Ο’Λίρι δήλωσε ότι το μέγεθος της πτώσης «οδήγησε τη ζώνη του ευρώ σε συρρίκνωση», καθώς η αναθεωρημένη εκτίμηση για την Ιρλανδία αφαιρεί έως και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ιρλανδικού ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ποτέ», σημειώνοντας όμως ότι αντικατοπτρίζει τη δραστηριότητα «μόνο ενός μικρού αριθμού πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών».

Ο Τόμας Πιου, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών RSM Ireland, δήλωσε ότι το ΑΕΠ επηρεάστηκε από την κατάρρευση των εξαγωγών αγαθών – κυρίως φαρμακευτικών προϊόντων – καθώς η περσινή αύξηση εξαγωγών ενόψει των αμερικανικών δασμών συνέχισε να υποχωρεί.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο βιομηχανικός τομέας (εξαιρουμένων των κατασκευών) συρρικνώθηκε κατά 38,2%, ενώ ο τομέας πληροφορικής και επικοινωνιών αναπτύχθηκε κατά 3,2%.

Συνολικά, ο τομέας που κυριαρχείται από πολυεθνικές εταιρείες κατέγραψε πτώση 27,1% μέσα στο τρίμηνο.

Το ΑΕΠ έχει πλέον αρνητικό πρόσημο για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη ανάπτυξης για τη χώρα, λόγω των στρεβλώσεων που προκαλούν οι πολυεθνικές εταιρείες που διοχετεύουν κέρδη μέσω του Δουβλίνου χωρίς ουσιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία.

Πράγματι, η εγχώρια οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται. Το ΑΕΠ που εξαιρεί τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 1,5% στο τρίμηνο.

Ο ευρύς δείκτης της υποκείμενης εγχώριας ζήτησης αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίμηνο και κατά 4,3% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση κατά το τρίμηνο οφειλόταν κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία επίσης αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ ο τομέας που δεν κυριαρχείται από πολυεθνικές εταιρείες αναπτύχθηκε κατά 0,4% την ίδια περίοδο.

Οι κρατικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Στο εμπόριο, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2%. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 39,8%.

Οι αποδοχές των εργαζομένων, που περιλαμβάνουν μισθούς αλλά και άλλες πληρωμές όπως μπόνους και επιδόματα, μειώθηκαν κατά 3,1%.

Ο Πιου χαρακτήρισε αυτή τη μείωση στις αποδοχές «παράξενη», καθώς θα σήμαινε ότι οι πραγματικοί μισθοί εξανέμισαν μέσα σε ένα τρίμηνο τα κέρδη δύο ετών.

Συνολικά, η εγχώρια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται πως θα αναπτυχθεί κατά περίπου 2,5% έως 3% μέσα στη χρονιά.