Ο Τραμπ υπαναχωρεί για τους Patriot: Δεν έχουμε συμφωνήσει να κατασκευάζει πυραύλους η Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά εμφανίζεται πολύ πιο επιφυλακτικός για τη μεταφορά προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας στο Κίεβο

Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/Chip Somodevilla/ EPA/ MAXYM MARUSENKO

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει συμφωνήσει να επιτρέψει στην Ουκρανία να κατασκευάζει πυραύλους αναχαίτισης Patriot, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά η μεταφορά τόσο προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό καταφύγιο του Καμπ Ντέιβιντ, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η παραχώρηση τεχνολογίας αιχμής αποτελεί «ένα πολύ μεγάλο βήμα».

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι θα ήθελε να αποκτήσει περισσότερους Patriot, αλλά και πυραύλους Tomahawk. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Συζητάμε το θέμα, όμως είναι πολύ δύσκολο να παραχωρηθεί αυτού του είδους η τεχνολογία. Ποτέ δεν ξέρεις αν κάποτε μπορεί να στραφεί εναντίον σου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, είχε δηλώσει ότι συζήτησε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραχώρηση άδειας που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να κατασκευάζει τα δικά της συστήματα αεράμυνας Patriot.

Αλλαγή στάσης

Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί αλλαγή στάσης σε σχέση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στον μήνα κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία.

Παρά τη φιλοξενία του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται πλέον πιο επιφυλακτικός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας, χωρίς όμως να δεσμεύεται για την παραχώρηση της σχετικής άδειας.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε συστήματα Patriot, τα οποία θεωρούνται σήμερα το μοναδικό όπλο που διαθέτει και μπορεί να αναχαιτίζει ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει εδώ και καιρό συμφωνία συμπαραγωγής των πυραύλων Patriot PAC-3, με στόχο την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγικής δυνατότητας.

Ενδιαφέρον της Lockheed Martin για συνεργασία με Κίεβο

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων, του Πενταγώνου και εκπροσώπων της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Όλχα Στεφανίσινα, δήλωσε ότι η Lockheed Martin, κατασκευάστρια των πυραύλων Patriot PAC-3, παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Κίεβο. Όπως ανέφερε, στελέχη της εταιρείας συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι και προγραμματίζουν νέα επίσκεψη στην Ουκρανία το προσεχές διάστημα.

Η νέα δήλωση του Τραμπ δείχνει ότι, παρά τη διάθεση στήριξης της ουκρανικής αεράμυνας, η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη τη μεταφορά τεχνολογίας που θεωρείται κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.