Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν ολόκληρα τα αποθέματά τους σε πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου πολέμου με το Ιράν, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αμερικανικούς στρατιωτικούς κύκλους για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας σε περίπτωση νέας διεθνούς κρίσης.
Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, ο αμερικανικός στρατός έχει καταναλώσει «σχεδόν όλους» τους πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System) και τους νεότερους Precision Strike Missile (PrSM), οι οποίοι αποτελούν τα βασικά επίγεια όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ.
Κόστος ένα εκατ. δολάρια ανά μονάδα
Πρόκειται για πυρομαχικά με κόστος που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια ανά μονάδα και χρησιμοποιούνται για πλήγματα υψηλής ακρίβειας από ασφαλείς αποστάσεις.
Οι πύραυλοι ATACMS είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στον πόλεμο της Ουκρανίας, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Οι PrSM αποτελούν τη νέα γενιά αυτών των όπλων και σταδιακά αντικαθιστούν τους ATACMS, προσφέροντας μεγαλύτερες δυνατότητες και αυξημένο βεληνεκές.
Η σημαντική μείωση των αποθεμάτων σημαίνει ότι, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίσει να εξαπολύσει νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ιράν, ενδέχεται να χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο σε επανδρωμένες αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες θεωρούνται επιχειρησιακά πιο επικίνδυνες.
Παρότι οι πηγές δεν αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό πυραύλων που απομένουν, εξέφρασαν ανησυχία ότι η παρατεταμένη σύγκρουση περιορίζει την ικανότητα των ΗΠΑ να αποτρέψουν άλλους στρατηγικούς αντιπάλους, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Αναπλήρωση από μεταφορές από άλλες περιοχές
Άλλη πηγή ανέφερε ότι η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να αναπληρώνει μέρος των αποθεμάτων μεταφέροντας πυρομαχικά από άλλες περιοχές του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες εξακολουθούν να καλύπτονται.
Ο Λευκός Οίκος απάντησε στις πληροφορίες του Reuters με δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν «πολύ περισσότερα πυρομαχικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο» και περισσότερα από όσα απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών τους.
Παράλληλα, τόνισε ότι η αμερικανική αμυντική βιομηχανία παράγει σήμερα περισσότερα πυρομαχικά από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τις παραγωγικές της δυνατότητες.
Αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η παραγωγή πυρομαχικών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προειδοποιούν όμως ότι ακόμη και αυτή η αυξημένη παραγωγή ενδέχεται να μην επαρκεί σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου υψηλής έντασης.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστήριξε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαθέτουν όλα τα μέσα που απαιτούνται για την εκτέλεση επιχειρήσεων όπου και όποτε αποφασίσει ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν βαθύ οπλοστάσιο και σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.
Ερωτηματικά για δυνατότητες νέων επιθέσεων κατά του Ιράν
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με το χρονικό διάστημα που μπορούν να συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά του Ιράν χωρίς να μειωθούν τα αποθέματα κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή για την αντιμετώπιση άλλων κρίσεων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή εκτεταμένης χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς έγινε προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση επανδρωμένων αεροσκαφών σε περιοχές με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, όπως αυτή του Ιράν. Τα συγκεκριμένα όπλα θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμα και σε ενδεχόμενη μελλοντική σύγκρουση με την Κίνα.
Μείωση και σε άλλα κρίσιμα πυραυλικά συστήματα
Παράλληλα, μειώνονται και τα αποθέματα αμυντικών πυραυλικών συστημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Center for Strategic and International Studies (CSIS), από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο χρησιμοποιήθηκε περίπου το 65% των πυραύλων αναχαίτισης Patriot, ενώ τα αποθέματα αναχαιτιστικών του συστήματος THAAD εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 38%.
Επιπλέον, μία από τις πηγές υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταναλώσει λίγο λιγότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων πυραύλων cruise Tomahawk, οι οποίοι εκτοξεύονται κυρίως από πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Το Reuters σημειώνει ότι δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον συγκεκριμένο αριθμό.
Η Raytheon, κατασκευάστρια των Tomahawk, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με το Πεντάγωνο για πολυετή συμφωνία που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή των πυραύλων, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα.
