Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση της χώρας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη μεταφορά των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας, αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την Τράπεζα της Αγγλίας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Aυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με τους όρους της υπό συζήτηση συμφωνίας, η προσωρινή κυβέρνηση της Ντέλσι Ροντρίγκεζ θα αποκτούσε νόμιμο έλεγχο επί του χρυσού, αλλά δεν θα της επιτρεπόταν να πουλήσει αμέσως τα αποθέματα, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Αντ’ αυτού, ο χρυσός, όπως λέει η ιστοσελίδα ft.com, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για δανεισμό από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης από τον καταστροφικό διπλό σεισμό του Ιουνίου, ανέφεραν τρία από τα άτομα.
Η πιθανή συμφωνία για τον χρυσό είναι ένα από τα πρώτα απτά αποτελέσματα μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Εάν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, θα τερματίσει μια επταετή διαμάχη για τον χρυσό που ξεκίνησε το 2019, όταν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες κυβερνήσεις αναγνώρισαν τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τότε επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Έκτοτε, η αντιπολίτευση διεκδικεί τον έλεγχο των ράβδων από χρυσάφι που η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας είχε αποθηκεύσει στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η νομική διαμάχη σε κάποιο στάδιο έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και η διαδικασία διευθέτησης των τεχνικών λεπτομερειών θα μπορούσε να διαρκέσει λίγο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Μια συμφωνία για τον χρυσό της κεντρικής τράπεζας θα ήταν το τελευταίο βήμα στην διεθνή επανασύνδεση με τη Βενεζουέλα, μετά την επιδρομή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο που συνέλαβε τον τότε πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ ήραν ορισμένες από τις κυρώσεις τους κατά της οικονομίας της Βενεζουέλας.
Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ επανέλαβε τις επίσημες συναλλαγές του με τη Βενεζουέλα μετά από μια επταετή παύση, η οποία επέτρεψε στην κυβέρνηση στο Καράκας να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που τηρούνται στο ίδρυμα. Ο Ροντρίγκες, ο αντιπρόεδρος που διορίστηκε προσωρινός ηγέτης τον Ιανουάριο, αναζητά τρόπους για να αναζωογονήσει την οικονομία, η οποία ακόμη και πριν από τον σεισμό αναπτυσσόταν πιο αργά από ό,τι αναμενόταν. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέες εκλογές στη Βενεζουέλα.
Στις τελευταίες εκλογές του 2024, ο Μαδούρο αυτοανακηρύχθηκε νικητής, παρόλο που η ανεξάρτητα επαληθευμένη καταμέτρηση ψήφων της αντιπολίτευσης έδειξε ότι έχασε με μεγάλη διαφορά.Μια αντιπροσωπεία πολιτικών της αντιπολίτευσης βρίσκεται στο Καράκας αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις με μια κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Χόρχε Ροντρίγκεζ, τον νυν επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι συνεργάζονται για να ξεμπλοκάρουν την πρόσβαση στους 31 τόνους χρυσού που φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης, έχει επιμείνει σε ελέγχους για να αποτραπεί η κακή χρήση των αποθεμάτων χρυσού. «Ο χρυσός πηγαίνει στις ΗΠΑ, αλλά η Delcy δεν θα έχει άμεση πρόσβαση σε αυτόν», δήλωσε μια προσωπικότητα της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στις συνομιλίες. «Θα επιβλέπεται και θα περιορίζεται».
Οι διαπραγματεύσεις για τον χρυσό διεξάγονται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βενεζουέλα συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να αναβαθμίσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία τώρα θα αποκαταστήσει έναν πρεσβευτή στο Καράκας, δήλωσε ότι χαιρετίζει τις συνομιλίες για νέες εκλογές. Ο Χόρχε Ροντρίγκεζ επισκέφθηκε το Λονδίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης ότι θα υπάρξουν «καλά νέα» για τον λαό της Βενεζουέλας.
Οποιαδήποτε συμφωνία για την αποστολή χρυσού στις ΗΠΑ πιθανότατα θα χαιρετιστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες εμπλέκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε μια νομική διαμάχη. Ένας εκπρόσωπος της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε: «Η Τράπεζα δεν είναι σε θέση να ενεργήσει βάσει οδηγιών μέχρι να υπάρξει περαιτέρω εντολή από το Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου που να διευκρινίζει ποιος έχει νομική εξουσία επί του λογαριασμού. Αυτό απαιτεί από τα εμπλεκόμενα μέρη στην υπόθεση να προσφύγουν στο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση της διαφοράς». Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.
