ΕΕ: Αντάρτικο 11 χωρών κατά της γραφειοκρατίας, ποιες πρωτοστατούν

Η Αυστρία ηγείται πρωτοβουλίας για «έτος απλοποίησης», με έλεγχο της υφιστάμενης νομοθεσίας και λιγότερη γραφειοκρατία στην ΕΕ

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Κλαούντια Μπάουερ © .consilium.europa.eu

Ένα «φρένο» διάρκειας 12 μηνών στην παραγωγή νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας ζητούν 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ανοίγοντας νέο μέτωπο στη συζήτηση για τη γραφειοκρατία και το κανονιστικό βάρος που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Politico, η πρωτοβουλία έχει επικεφαλής την Αυστρία και υποστηρίζεται από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Δανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία. Οι 11 χώρες ζητούν ουσιαστικά από τις Βρυξέλλες να αφιερώσουν έναν ολόκληρο χρόνο στην εφαρμογή, την αξιολόγηση και την απλοποίηση της νομοθεσίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, αντί να συνεχίσουν να προσθέτουν νέους κανόνες.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Κλαούντια Μπάουερ, περιέγραψε την πρωτοβουλία ως ένα «έτος απλοποίησης», υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζει να καταθέτει νέες νομοθετικές προτάσεις όταν μεγάλο μέρος των υφιστάμενων κανόνων δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καταθέτουμε νέες νομοθετικές προτάσεις όταν οι υπάρχοντες κανόνες δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως», δήλωσε στο Brussels Playbook του Politico, αναφερόμενη στο κοινό έγγραφο συζήτησης που έχουν υπογράψει οι 11 χώρες.

Πίεση για λιγότερη γραφειοκρατία

Η κίνηση έρχεται ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη τοποθετήσει την απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου ψηλά στην ατζέντα της. Μέσω των λεγόμενων πακέτων «Omnibus», επιχειρεί να τροποποιήσει ταυτόχρονα σειρά ευρωπαϊκών νόμων και να περιορίσει τις υποχρεώσεις αναφοράς και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής 12 τέτοια πακέτα και έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά τουλάχιστον 25% για το σύνολο των επιχειρήσεων και κατά 35% για τις μικρομεσαίες. Ο στόχος αντιστοιχεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, σε εξοικονόμηση περίπου 37,5 δισ. ευρώ έως το 2029.

Για την αυστριακή κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες που στηρίζουν την πρωτοβουλία, όμως, οι κινήσεις αυτές δεν αρκούν.

Η Μπάουερ υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα αφορούν κυρίως την εκ των υστέρων απλοποίηση των κανόνων. «Υποστηρίζουμε πλήρως τα πακέτα Omnibus της Επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να γίνει κανόνας να θεσπίζουμε νέα νομοθεσία και στη συνέχεια να ακολουθεί μια ολόκληρη σειρά άλλων πράξεων για να την απλοποιήσουν», ανέφερε.

Η θέση των 11 χωρών είναι ότι η απλοποίηση θα πρέπει να ξεκινά πριν ακόμη από την υιοθέτηση ενός νέου ευρωπαϊκού νόμου.

Στο μικροσκόπιο κάθε νέα νομοθετική πρόταση της ΕΕ

Η πρόταση προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο κάθε νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας των Βρυξελλών, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν είναι πραγματικά αναγκαία και, κυρίως, εάν συμβάλλει ή όχι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παράλληλα, οι νέοι κανονισμοί θα πρέπει, σύμφωνα με την πρόταση, να περνούν από αξιολόγηση των επιπτώσεών τους κάθε πέντε χρόνια, ώστε να εξετάζεται εάν εξακολουθούν να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν ή εάν έχουν εξελιχθεί σε πρόσθετο διοικητικό βάρος.

Η ίδια η Κομισιόν έχει ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση των περισσότερων αξιολογήσεων επιπτώσεων και του λεγόμενου «regulatory deep cleaning», με στόχο τον εντοπισμό ξεπερασμένων, αλληλεπικαλυπτόμενων ή υπερβολικά σύνθετων διατάξεων.

Οι 11 κυβερνήσεις, ωστόσο, θέλουν η διαδικασία να αποκτήσει μεγαλύτερη έκταση και να συνοδευτεί από πραγματική παύση της παραγωγής νέων κανόνων.

Στο κοινό έγγραφο που επικαλείται το Politico αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί προσπάθεια απορρύθμισης, αλλά μια διαδικασία «νομοθετικού γενικού καθαρισμού».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αρκετές από τις χώρες που έχουν υπογράψει το κείμενο τάσσονται παράλληλα υπέρ ενός σημαντικού περιορισμού των λειτουργικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδέοντας έτσι τη συζήτηση για λιγότερη νομοθεσία με μια ευρύτερη προσπάθεια περιορισμού του διοικητικού κόστους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η πίεση προς την Κομισιόν εντάσσεται σε μια ευρύτερη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ζητούν ταχύτερες διαδικασίες, λιγότερες υποχρεώσεις συμμόρφωσης και μικρότερο διοικητικό βάρος.

«Για να παραφράσω τον Έλβις Πρίσλεϊ, χρειαζόμαστε λίγο λιγότερη κουβέντα και λίγο περισσότερη δράση», πρόσθεσε ο Μπάουερ.