Ο Τραμπ απέκλεισε τη χρήση πυρηνικών κατά του Ιράν και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων

Η αμερικανική πλευρά εξετάζει νέα στρατιωτικά σχέδια, ενώ οι επιθέσεις στα στενά του Ορμούζ κλιμακώνουν την ένταση. Τι δήλωσε ο Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ © EPA/GRAEME SLOAN

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά του Ιράν, ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων στη χώρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα χρησιμοποιούσα πυρηνικά. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Είμαστε βέβαια η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τραμπ ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τη χρήση της βόμβας GBU-43/B, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως η «Μητέρα όλων των βομβών».

Ο Τραμπ για το αν είναι πυρηνικό όπλο η GBU-43/B

Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε: «Η μητέρα όλων των βομβών δεν είναι πυρηνική. Δεν είναι καθόλου πυρηνική. Είναι απλώς μια εξαιρετικά μεγάλη βόμβα. Είναι σαν μια μικροσκοπική πυρηνική βόμβα. Αλλά η μητέρα όλων των βομβών είναι μια μεγάλη βόμβα, όμως δεν είναι πυρηνική». Ο ίδιος απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ρητά τις σχετικές πληροφορίες. Όταν στη συνέχεια ερωτήθηκε αν σχεδιάζει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Όχι, δεν το βλέπω αυτό, δεν το βλέπω».

Η βόμβα MOAB αποτελεί το μεγαλύτερο μη πυρηνικό όπλο στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πολεμική επιχειρησιακή δράση το 2017 εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Τα νέα σχέδια του αμερικανικού στρατού για το Ιράν

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εκπονήσει νέα σχέδια πληγμάτων κατά των ενεργειακών υποδομών και των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα πλήγματα αυτά θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει εντολή για την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στις 8 Οκτωβρίου ότι δεν πρόκειται να διατάξει επανέναρξη των στρατιωτικών επιθέσεων πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το Ορμούζ

Παράλληλα, η εμπορική ναυσιπλοΐα στα στενά του Ορμούζ αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους μετά από μια σειρά επιθέσεων στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό.

Η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι η απειλή παραμένει σοβαρή, ειδικά μετά τη βύθιση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων GFS Pride υπό σημαία Σινγκαπούρης, το οποίο χτυπήθηκε από βλήμα και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, έχουν καταγραφεί οκτώ επιθέσεις στην περιοχή από τις 11 Οκτωβρίου.