Ο Νετανιάχου καταγγέλλει νοθεία και ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές

Η ανάρτηση του Νετανιάχου στην πλατφόρμα X, περιέχει καταγγελία για παρέμβαση από αραβικά κόμματα, αφήνοντας αιχμές για Κατάρ και Τουρκία μεταξύ άλλων

Μπέντζαμιν Νετανιάχου © EPA/DEBBIE HILL

Παρέμβαση στις εκλογές και νοθεία καταγγέλλουν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το κόμμα του, Λικούντ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Ισραήλ που στερούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το μπλοκ της δεξιάς.

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης, που αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι το μπλοκ του Νετανιάχου υπολείπεται των 61 εδρών που απαιτούνται για πλειοψηφία.

Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, το Λικούντ και οι σύμμαχοί του προβλεπόταν να κερδίσουν 53 έδρες, η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Γκάντι Αϊζενκοτ 48 και τα αραβικά κόμματα 19.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τα σημαντικά κέρδη που προκύπτουν για τα αραβικά κόμματα, τους αποδίδουν ρυθμιστικό ρόλο για ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τον Νετανιάχου.

Στις κάλπες καταγράφηκε ιστορικά υψηλή συμμετοχή από Άραβες πολίτες του Ισραήλ, πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι Παλαιστινίων που έμειναν στη χώρα μετά την ίδρυσή της, το 1948.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του είχαν επανειλημμένα παρουσιάσει τα αραβικά κόμματα ως απειλή.

Ο Νετανιάχου καταγγέλλει παρέμβαση

Έχοντας υπηρετήσει ως πρωθυπουργός από το 1996 και μέχρι σήμερα, με διακοπές, ο Νετανιάχου κατηγορεί τα αραβικά κόμματα ότι επωφελούνται από ξένη παρέμβαση και χρηματοδότηση.

Όμως ούτε ο ίδιος ούτε οι σύμμαχοί του έχουν μέχρι στιγμής παρουσιάσει δημόσια στοιχεία που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρέθεσε το κόμμα του, το Λικούντ, λέγοντας:

«Οι εκλογές στο κράτος του Ισραήλ κλάπηκαν από αραβικά κόμματα που στηρίζουν την τρομοκρατία και την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους, μέσω σοβαρών ποινικών αδικημάτων δωροδοκίας, απειλών, βίας, πλαστογραφήσεων και χρήσης απαγορευμένου λογισμικού για την κινητοποίηση ψηφοφόρων».

Η ανάρτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πλατφόρμα X, περιέχει καταγγελία για παρέμβαση από αραβικά κόμματα.

Σε άλλη ανάρτηση, το πρωί της Πέμπτης, έγραψε: «Γιατί ο Άχμαντ Τίμπι επισκέφθηκε το Κατάρ 4 ημέρες πριν από τις εκλογές;». Ο Άχμαντ Τίμπι είναι Παλαιστινο-ϊσραηλινός πολιτικός και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Ταάλ.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ ζήτησε από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ να ερευνήσει τις καταγγελίες για φερόμενες ξένες παρεμβάσεις.

Το AP (Associated Press) μετέδωσε επίσης ότι η επιτροπή ανέφερε πως, κατά τη γνώση της, δεν υπήρχε βάση για ισχυρισμούς περί συστηματικών παραβιάσεων της ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Η αραβική “Κοινή Λίστα” απέρριψε τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι το στρατόπεδο του Νετανιάχου επιχειρεί να απονομιμοποιήσει την αραβική ψήφο λόγω της αυξημένης πολιτικής επιρροής της. Κατηγόρησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό ότι ‘‘εργάζεται για να κλέψει τις εκλογές’’.

Ο ηγέτης του αραβικού ισραηλινού κόμματος «Ράαμ», Μανσούρ Αμπάς, δήλωσε ότι καλωσορίζει μια έρευνα για τις καταγγελίες περί παρατυπιών, αλλά διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν έχει ‘καμία σχέση’ με αυτές.

Κατηγορίες για το Κατάρ

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει στο παρελθόν βρεθεί στο μικροσκόπιο για φερόμενους δεσμούς συνεργατών του με το Κατάρ, μετά τη σύλληψη πέρυσι δύο συνεργατών του με την υποψία ότι είχαν λάβει χρηματοδότηση από το κράτος του Κόλπου.

Το Κατάρ έχει κατηγορηματικά αρνηθεί ότι παρενέβη στις εκλογές.

Κατηγορηματικά διαψεύδει και το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της τουρκικής προεδρίας τις καταγγελίες περί ανάμειξης της Τουρκίας στις εκλογές του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για σκόπιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ως απάντηση σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τουρκική πλευρά απορρίπτει στο σύνολό τους τις σχετικές καταγγελίες.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ ζήτησε πλήρη έρευνα, προειδοποιώντας παράλληλα κατά του στιγματισμού ολόκληρης της αραβικής κοινότητας της χώρας.

Βράδυ Πέμπτης η τελική καταμέτρηση ψήφων

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αν και τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα πρόκειται να επικυρωθούν έως τις 4 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα αποφασίσει σε ποιον θα δώσει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η επόμενη Κνεσέτ αναμένεται να ορκιστεί στις 10 Νοεμβρίου.

Αν μετά από αρκετές προσπάθειες δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, το Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγηθεί σε νέες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.