Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς απέδωσε την οργή των ψηφοφόρων κατά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στον πόλεμο με το Ιράν και τη σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ, εξηγώντας γιατί, κατά την εκτίμησή του, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης.
«Ο λόγος που χάσαμε είναι ο πόλεμος», έγραψε ο Βανς σε εκτενή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, μία ημέρα μετά την εκλογική αποδοκιμασία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο αντιπρόεδρος επικαλέστηκε δημοσκόπο, ο οποίος, όπως ανέφερε, παρουσίασε τέσσερις λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι που είχαν στηρίξει τον Τραμπ το 2024 εγκατέλειψαν τους Ρεπουμπλικανούς. Μεταξύ αυτών ήταν η έκκληση «να τελειώσει ο πόλεμος» και το αίτημα οι ΗΠΑ να «αλλάξουν τη σχέση τους με το Ισραήλ».
Ο πόλεμος με το Ιράν, ο οποίος βρίσκεται πια στον ένατο μήνα του, έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών της ενέργειας, εντείνοντας την ανησυχία των ψηφοφόρων για το αυξημένο κόστος ζωής. Το ζήτημα κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο. Ο Βανς εκτιμάται ότι ήταν εκείνος εντός της κυβέρνησης που διατηρούσε τις περισσότερες επιφυλάξεις για την απόφαση επίθεσης κατά του Ιράν.
Η σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ αποτέλεσε επίσης πεδίο αντιπαράθεσης σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδίως στο Μίσιγκαν. Εκεί, ο νικητής των Δημοκρατικών στη μάχη για τη Γερουσία, Αμπντούλ Ελ-Σαγέντ, επέκρινε τη χρηματοδότηση του μακροχρόνιου συμμάχου των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για εγχώριες προτεραιότητες.
