Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο, αφού αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, όπως γράφει το Bloomberg. Η χώρα πλέον κατέχει τώρα 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν καθαρά 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% από τον Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές του εμπορεύματος, προσθέτοντας 15 τόνους και 4 τόνους, αντίστοιχα.
Από τις αγορές χρυσού που αναφέρθηκαν στις καταστάσεις που υποβάλλουν οι χώρες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Τουρκία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council, WGC),πρωτοστάτησε με αγορές που έφθασαν τους 400 τόνους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.
Ρεκόρ στις εισαγωγές χρυσού από Ελβετία
Σημειώνουμε ότι οι εισαγωγές χρυσού της Τουρκίας από την Ελβετία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από το 2012, τον Ιανουάριο, καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός της χώρας ώθησε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.
Περισσότεροι από 58 τόνοι πολύτιμου μετάλλου στάλθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τα ελβετικά τελωνεία, η μεγαλύτερη ποσότητα από την αρχή συγκέντρωσης δεδομένων που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2012. Το εντυπωσιακό ποσοστό -που αντιπροσωπεύει το 42% των συνολικών εξαγωγών χρυσού- εξηγείται από την εκτίναξη του πληθωρισμού στη γειτονική χώρα και τη συνακόλουθη αναζήτηση καταφυγίου.