Τη νέα στρατηγική για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, παρουσίασε σήμερα Τετάρτη η Κομισιόν, με κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός κόμβου στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. «Η στρατηγική αποσκοπεί στην ενίσχυση των συνδέσεων της Ευρώπης με τον Νότιο Καύκασο, την Κεντρική Ασία και πέραν αυτής. Εν μέσω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η στρατηγική θα έχει ως στόχο να ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ ως αξιόπιστου παράγοντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε η Κάγια Κάλας κατά την παρουσίαση.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Έλενα Αποστολίδου, στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με την Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, είναι «η ΕΕ να σφυρηλατήσει στενότερη συνεργασία με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία για τη συνδεσιμότητα», τόσο στην ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας στην περιοχή, όσο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από τις συγκρούσεις.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός θαλάσσιου κόμβου στην περιοχή με την Κάλας να τονίζει ότι «θα προστατεύσει κρίσιμες θαλάσσιε υποδομές και το θαλάσσιο περιβάλλον. Θα ενισχύσει επίσης την περιφερειακή συνεργασία για αποναρκοθέτηση και θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη θαλάσσια ασφάλεια». Η ίδια ρωτήθηκε για το σημείο που θα δημιουργηθεί ο κόμβος, αλλά και τη χρηματοδότησή του, τονίζοντας ότι είναι αποφάσεις που θα ληφθούν σε συμφωνία με την κράτη μέλη της ΕΕ. «Θα συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη σχετικά με την κατάλληλη τοποθεσία και το λειτουργικό μοντέλο», δήλωσε και τόνισε ότι το κόστος θα εξαρτηθεί από την τοποθεσία και τα χαρακτηριστικά του κόμβου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Κάλας ερωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτό το σχέδιο. Όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει όλες τις χώρες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα «συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και επίσης να ανταλλάξουμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε» τόνισε.