Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων και χώρες της ΕΕ πιέζουν για μια συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα επιτρέπει την ελάφρυνση των δασμών με αντάλλαγμα την αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Τα κράτη-μέλη ενημερώθηκαν σήμερα για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά από έναν γύρο συνομιλιών στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα και τους ειπώθηκε ότι μια τεχνική συμφωνία επί της αρχής είναι κοντά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η ΕΕ έχει προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουλίου, για να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ, προτού οι δασμοί σχεδόν σε όλες τις εξαγωγές του μπλοκ προς τις ΗΠΑ εκτοξευτούν στο 50%. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει δασμούς σχεδόν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι θέλει να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα, να χρηματοδοτήσει την επέκταση των φοροαπαλλαγών και να σταματήσει την εκμετάλλευση των ΗΠΑ από άλλα κράτη.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται τελικά από τον Τραμπ, και τα αναμενόμενα σενάρια για την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν: μια συμφωνία επί της αρχής που διατηρεί την τρέχουσα ανακωχή χωρίς την επιβολή νέων δασμών· τη συνέχιση των συνομιλιών χωρίς επίτευξη συμφωνίας και την ενεργοποίηση των αναστολών δασμών που ίσχυαν για συγκεκριμένες χώρες· ή το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να θεωρήσουν ότι η ΕΕ δεν τήρησε τους όρους και να ανακοινώσουν νέους μονομερείς δασμούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε τον περασμένο μήνα την ιδέα ενός λεγόμενου κανόνα αντισταθμίσεων, ο οποίος θα παρείχε δασμολογικές ελαφρύνσεις σε Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων που παράγουν οχήματα στις ΗΠΑ. Η Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τις εμπορικές υποθέσεις της ΕΕ, δεν έχει εγκρίνει κάποιον μηχανισμό αντιστάθμισης για τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα απομάκρυνε την παραγωγή και τις επενδύσεις από την Ευρώπη.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει έναν καθολικό δασμό 10% για πολλές από τις εξαγωγές της, αλλά θέλει οι ΗΠΑ να δεσμευτούν για χαμηλότερους συντελεστές από αυτόν σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Η ΕΕ πιέζει επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις, ώστε να μειωθεί ουσιαστικά ο δασμός 25% που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και ο δασμός 50% που επιβάλλει στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι άνθρωποι προειδοποίησαν ότι οι συζητήσεις παραμένουν δύσκολες και τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το επίπεδο της ανισορροπίας που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία. Οποιαδήποτε αρχική συμφωνία θα είναι πιθανότατα σύντομη και μη νομικά δεσμευτική, είπαν οι άνθρωποι αυτοί. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους μη δασμολογικούς φραγμούς, το ψηφιακό εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια.
Ορισμένες πρωτεύουσες έχουν δηλώσει ότι θέλουν μια γρήγορη συμφωνία και δεν θέλουν να κλιμακώσουν, ενώ άλλες θέλουν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος απαντώντας στις εισφορές του Τραμπ με αντίμετρα. Η ΕΕ επιδιώκει μια αρχική συμφωνία-πλαίσιο με τις ΗΠΑ που θα επιτρέπει μια προσέγγιση σε δύο στάδια, καλύπτοντας πρώτα μη δασμολογικά θέματα και στη συνέχεια τις λεπτομέρειες των καθολικών συντελεστών του Τραμπ και άλλων δασμών που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, ανέφεραν οι πηγές.
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συζητήσει τα γεωργικά πρότυπα και τους δασμολογικούς συντελεστές, όπου, όπως είπε μία από τις πηγές, οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να μειώσουν τους συντελεστές στο 17% από το αρχικά προγραμματισμένο 20%, το οποίο θα ήταν πάνω από τα επίπεδα πριν από τον Τραμπ. Οι συνομιλίες σχετικά με τους κλαδικούς δασμούς του Τραμπ στα αυτοκίνητα καθώς και στον χάλυβα και το αλουμίνιο ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και δεν αναμένεται να επιλυθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές.
Όσον αφορά την οικονομική ασφάλεια, οι δύο πλευρές αναζητούν κοινό έδαφος για τον έλεγχο των εξερχόμενων και εισερχόμενων ξένων επενδύσεων, καθώς και για τους ελέγχους των εξαγωγών, ανέφεραν οι άνθρωποι. Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης να συμπεριληφθούν οι δημόσιες συμβάσεις σε οποιαδήποτε συμφωνία.