Απεργία 1 Οκτωβρίου: Συλλαλητήρια για το 13ωρο – Ποιοι συμμετέχουν

Η ΓΣΕΕ βγαίνει στους δρόμους την 1η Οκτωβρίου, με 24ωρη απεργία, ενάντια στο 13ωρο και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Απεργία@eurokinissi

Πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου από την ΓΣΕΕ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Η Ομοσπονδία, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «ζητά την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας που επιβάλει μεταξύ άλλων 13ωρο εργασίας. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει το ΠΑΜΕ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνέλευση στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Διοίκησης την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025.

Η ΓΣΕΕ ζητά την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας που επιβάλει μεταξύ άλλων 13ωρο εργασίας και στον ίδιο εργοδότη και διεκδικεί παράλληλα:

Συλλογικές συμβάσεις για όλους

Μείωση χρόνου εργασίας στις 37,5 ώρες την εβδομάδα, ως θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ποιότητα της εργασίας

Ο κόσμος της εργασίας δείχνει ξεκάθαρα την απογοήτευση και την οργή του για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Μία δέσμη μέτρων με διπλή στόχευση: από τη μία την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας με την εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων και από την άλλη την αποδυνάμωση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Απογοήτευση η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από την απαξίωση που έδειξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην οποία δεν ανέφερε τίποτα ουσιαστικό για την εργασία, υπερασπιζόμενος μόνο σθεναρά την καθιέρωση του 13ώρου.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αντί να εστιάζονται σε μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση, με φορολόγηση μερισμάτων και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αντί να προαναγγέλλεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επιλέχθηκε με επικοινωνιακά τεχνάσματα να ανακοινωθούν αναιμικά μέτρα.

Η ανακοίνωση – κάλεσμα του ΠΑΜΕ

«Όλοι στα συνδικάτα – όλοι στην Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτώβρη.

Στα σκουπίδια το νομοσχέδιο για τη 13ωρη δουλειά και την ευελιξία.

7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με αυξήσεις στους μισθούς.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο – τερατούργημα για τη 13ωρη εργασία και τη γενικευμένη ευελιξία που συντάχθηκε από την εργοδοσία, με στόχο να δυναμώσει η εκμετάλλευση μετατρέποντας τους εργαζομένους σε σύγχρονους σκλάβους ώστε να αυξάνουν τα κέρδη της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί με δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι πρόκληση την περίοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης, όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να αμείβονται καλύτερα, να παρουσιάζεται ως εκσυγχρονισμός αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας που διαλύει όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αποτελεί ντροπή για όλη την εργατική τάξη η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που ψάχνει να βρει θετικά στο νομοσχέδιο, που ομολογεί ότι συμφωνεί με την ευελιξία, με τη ζωή – λάστιχο και τα εξαντλητικά ωράρια, αρκεί αυτή να έχει την υπογραφή των εργατοπατέρων. Σε αυτό το σημείο έχει καταντήσει τα συνδικάτα η γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού, να μην έχουν κανέναν λόγο για το ωράριο και τις ημέρες εργασίας, τους μισθούς, τις συμβάσεις, αφού κυριαρχεί το δίκιο και η δύναμη του εργοδότη. Η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε όμως ότι όπου υπάρχουν ισχυρά ταξικά συνδικάτα με συσπειρωμένους τους εργαζόμενους, η πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας “πάει στον κουβά”.

Η στόχευση αυτού του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρη: Περισσότερες ώρες δουλειάς, χειρότερα αμειβόμενες, με ωράριο εργασίας ευέλικτο στα μέτρα που καθορίζουν τα business plans της μεγαλοεργοδοσίας. Στον βωμό των κερδών θυσιάζεται ακόμα και η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, αφού αντικειμενικά οι 13 και 14 ώρες δουλειάς πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για εργατικά ατυχήματα, για εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς κάθε χρόνο.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές, δεν αρκούνται σε ένα πιάτο φαΐ, όπως αρκούν τα καύσιμα στα αυτοκίνητα ή η Ενέργεια στις μηχανές για να δουλεύουν ασταμάτητα. Δικαίωμά τους είναι να έχουν ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να περνούν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους, να μοιράζονται τις χαρές και τις αγωνίες τους, να πηγαίνουν διακοπές με την οικογένειά τους.

Η κυβέρνηση, για να υποστηρίξει το νέο αντεργατικό τερατούργημα, καταφεύγει σε επιχειρήματα ότι δήθεν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητάνε να κατοχυρωθεί το “δικαίωμά τους” στη 13ωρη δουλειά. Αυτές τις ανοησίες τις έχουμε ξανακούσει και θα τις ξανακούσουμε όσο οι κυβερνώντες, σημερινοί και προηγούμενοι, θα προσπαθούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα και τη συζήτηση στα μέτρα που βολεύει τα αντεργατικά τους σχέδια.

Η δική μας δύσκολη πραγματικότητα και οι ανάγκες μας έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική που θέλουν να επιβάλλουν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Απαιτούμε συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που αντιστοιχούν στο σήμερα, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι όπως δούλευαν οι παππούδες μας πριν 100 χρόνια.

Απαιτούμε 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, σημαντικές αυξήσεις των μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Απαιτούμε ασφάλεια και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και να γυρίζουμε γεροί στο σπίτι μας.

Απαιτούμε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή αυτό το άθλιο νομοσχέδιο όπως και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που καταργούν το 8ωρο και επιβάλλουν τη διαρκή ευελιξία.

Η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας την 1η Οκτώβρη είναι στα χέρια των εργαζομένων και των συνδικάτων που όλα αυτά τα χρόνια όρθωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα απέναντι σε αντεργατικούς σχεδιασμούς που αποτέλεσαν ορόσημο στην όξυνση της επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι σε δικαιώματα και κατακτήσεις δεκάδων χρόνων.

Ολα τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργώσουν τους χώρους δουλειάς, να θέσουν στόχους επιτυχίας της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Υπάρχει τεράστια συσσωρευμένη πείρα, που επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή, καμία προσδοκία για κυβερνητικούς σωτήρες που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, στον δρόμο για την ανατροπή της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, του πολέμου.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Όλοι στον αγώνα – όλοι στην πανελλαδική απεργία την 1η Οκτώβρη.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια».

Σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη στις 10 π.μ. προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους σε θέση μάχης ενάντια στο νομοσχέδιο. Ηδη στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι από μεγάλους χώρους δουλειάς, ο Σύλλογος διαμόρφωσε πρόγραμμα εξορμήσεων, συζητήσεων και συσκέψεων σε χώρους δουλειάς, ώστε να φτάσει πλατιά το κάλεσμα οργάνωσης και συμμετοχής στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και στην απεργιακή κινητοποίηση. Πρώτο σταθμό στην πορεία αυτή αποτέλεσε η συγκέντρωση της Δευτέρας στο Σύνταγμα, όπου ο Σύλλογος έδωσε το «παρών». «Το 13ωρο δεν είναι ελευθερία, είναι εργαλείο για την εργοδοσία», ήταν το μήνυμα που έστειλαν δεκάδες εργαζόμενοι που διαδήλωσαν πίσω από το πανό του Συλλόγου.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργιακής κλιμάκωσης θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συσκέψεις σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και αποθήκες, ενώ τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει επίσης περιοδεία στην έκθεση βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως.

Τέλος, η Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.