Τέμπη: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή Τριαντόπουλου και Αγοραστού στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο αντεισαγγελέας ζητά την παραπομπή των δύο προσώπων για αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Νέα, δικαστική εξέλιξη για τα Τέμπη © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Μητρουλιάς εισηγείται προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών την παραπομπή σε δίκη του πρώην υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου για την παράνομη αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ειδικότερα, ο κ. Μητρουλιάς εισηγείται την παραπομπή σε δίκη του κ. Τριαντόπουλου για παράβαση καθήκοντος, καθώς και του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και άλλων τριών, μη πολιτικών προσώπων από τον χώρο του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εισαγγελικός λειτουργός αποδίδει κατηγορία πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος, κατηγορία που βαρύνει και τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Η ανάκριση που προηγήθηκε αφορούσε συνολικά 8 πρόσωπα. Για τρία από αυτά ο κ. Μητρουλιάς ζητεί να απαλλαγούν από τη συμμετοχή στο αδίκημα που βαραίνει τον κ. Τριαντόπουλο και η δικογραφία που τους αφορά να διαχωριστεί και να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Λάρισας, ώστε να διενεργηθεί έρευνα για άλλο αδίκημα, το οποίο δεν συνδέεται με το αδίκημα του πρώην Υφυπουργού.

Κατά την ανακριτική διαδικασία, και οι οκτώ κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες απολογούμενοι στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, Φωτεινή Μηλιώνη. Παράλληλα, τα επτά μη πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα είχαν ήδη απολογηθεί στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, προτού το τμήμα αυτό της έρευνας για τη διαμόρφωση του τόπου του δυστυχήματος διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η εισήγηση του κ. Μητρουλιά έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η οριστική απόφαση για την παραπομπή ή μη του Χρήστου Τριαντόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και για την ποινική μεταχείριση των επτά μη πολιτικών εμπλεκομένων στη διαμόρφωση του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, ανήκει στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο. Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει το σύνολο του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας, με το σχετικό βούλευμα να αναμένεται εντός του φθινοπώρου.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία για πιθανές ποινικές ευθύνες του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς και επτά πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο (βάσει του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών), ώστε να διατυπωθεί η εισαγγελική πρόταση και να εκδοθεί το αντίστοιχο βούλευμα.