Ποιοι είναι οι Ρουμάνοι δισεκατομμυριούχοι που εξαγοράζουν την Praktiker

Σφήνα την τελευταία στιγμή μεταξύ των υπόλοιπων ενδιαφερομένων μπήκε στην εξαγορά της Praktiker Hellas ο ρουμανικός όμιλος συμμετοχών

Οι αδερφοί Paval © Dedeman

Σφήνα την τελευταία στιγμή μεταξύ των υπόλοιπων ενδιαφερομένων μπήκε στην εξαγορά της Praktiker Hellas ο ρουμανικός όμιλος συμμετοχών Paval Holdings, διά της θυγατρικής εταιρείας δομικών υλικών, ηλεκτριών συσκευών και ειδών σπιτιού Dedeman. Θυμίζουμε ότι για την Praktiker Hellas είχαν ενδιαφερθεί και ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Adeo, που έχει τα Leroy Merlin, καθώς και η βουλγαρική Videolux Holding. Μεταξύ αυτών που ακούγονταν ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν και η Superhome, με έδρα την Κύπρο, του Ελληνορώσου τσιμεντοβιομηχάνου Φιλάρετου Καλτσίδη, την οποία εξαγόρασε ο επιχειρηματίας στις αρχές της χρονιάς. Εν τέλει ο αγοραστής ήταν Βαλκάνιος, αλλά όχι Βούλγαρος (Videolux), καθώς η Paval Holding, παρ’ ότι εισήλθε αργά στη διαπραγμάτευση, υπέβαλε την καλύτερη προσφορά. Η κίνηση αυτή δημιουργεί έναν ακόμα ισχυρό πόλο στον τομέα της αγοράς καταναλωτικών προϊόντων «Do-it-Yourself» (DIY), δεδομένου ότι εισέρχεται ένας ακόμα ακόμα υπολογίσιμος παίκτης του κλάδου αυτού, η Dedeman, εκτός του ομίλου Adeo, που έχει τη Leroy Merlin, ενώ και η IKEA (Housemarket Α.Ε.), που διαχειρίζεται στην Ελλάδα ο όμιλος Φουρλή, κατατάσσεται επίσης στον τομέα αυτόν. Σημειώνεται ότι η μοναδική από τις τρεις επιχειρήσεις που είναι σταθερά κερδοφόρα είναι η ΙΚΕΑ, σε αντίθεση με τους δύο ανταγωνιστές της, που παρουσιάζουν διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις.

Από ένα κατάστημα στο Μπακάου το 1992 σε έναν κολοσσό με τζίρο 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ

Στο επίκεντρο της επιχειρηματικής επιτυχίας της Dedeman, της μεγαλύτερης αλυσίδας πώλησης οικοδομικών υλικών και ειδών «do-it-yourself» στη Ρουμανία, βρίσκονται οι αδελφοί Ντράγκος και Αντριάν Πάβαλ. Οι δύο επιχειρηματίες ξεκίνησαν το 1992 με ένα μόνο κατάστημα στην πόλη Μπακάου, στη βόρεια Ρουμανία, και κατάφεραν να μετατρέψουν την Dedeman σε έναν από τους ισχυρότερους retail παίκτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σήμερα ο Ντράγκος Παβάλ βρίσκεται στη θέση 1.732 του Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, και προσωπική περιουσία 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα, ο αδερφός του, Αντριάν, βρίσκεται στη θέση 2.433 του Forbes, με προσωπική περιουσία 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δίκτυο 64 καταστημάτων για την Dedeman

Το 2023 η Dedeman κατέγραψε κύκλο εργασιών 2,32 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ του 2022. Στα ράφια των καταστημάτων της φιλοξενούνται περισσότερα από 60.000 είδη, από εργαλεία και δομικά υλικά έως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη σπιτιού. Τον περασμένο Απρίλιο η Dedeman εγκαινίασε το 64ο κατάστημα του δικτύου της, αυτήν τη φορά στην πόλη Αλεξάνδρεια, στην κομητεία Τελεορμάν της Ρουμανίας. Το νέο κατάστημα βρίσκεται κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Οδού Ε70, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 15,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν της Dedeman, οι αδελφοί Πάβαλ έχουν επεκταθεί και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, διατηρώντας συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρείες της ρουμανικής κεφαλαιαγοράς, καθώς και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε περιοχές όπως το Βουκουρέστι και η Κλουζ. Η επιτυχία τους αποτυπώνει το μοντέλο μιας αμιγώς εγχώριας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, η οποία κατάφερε όχι μόνο να κυριαρχήσει στην τοπική αγορά, αλλά και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τομέα DIY στην ευρύτερη περιοχή.

Η πορεία της Dedeman μετά την πτώση Τσαουσέσκου

Η Dedeman έκανε τα πρώτα της βήματα το 1992, με ένα μικρό κατάστημα μόλις 16 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτοντας διάφορα είδη λιανικής. Έτσι ξεκίνησαν όλα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε μια Ρουμανία που μόλις έβγαινε από την περίοδο της πολιτικής και οικονομικής μετάβασης στη μετα-Τσαουσέσκου εποχή. Αντιλαμβανόμενοι το κενό στην αγορά των οικοδομικών υλικών και με ισχυρό επιχειρηματικό ένστικτο, οι αδελφοί Παβάλ δημιούργησαν την Dedeman. Από το 2010 η αλυσίδα κατέχει την πρωτοκαθεδρία στον τζίρο της εγχώριας αγοράς ειδών «Do-it-yourself», ενώ από το 2012 βρέθηκε στην κορυφή και ως προς τον αριθμό καταστημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Το 2011 η Dedeman έκανε το ντεμπούτο της στον χώρο της χορηγίας του αθλητισμού, υπογράφοντας διετή συνεργασία με τη Ρουμανική Ολυμπιακή και Αθλητική Επιτροπή. Η συνεργασία αυτή ανανεώθηκε το 2015 υπό την επωνυμία «Team Romania», με την Dedeman να αναλαμβάνει ρόλο Κύριου Χορηγού της Ολυμπιακής Επιτροπής για πέντε χρόνια.

Την ίδια χρονιά, το 2014, η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασία με την τενίστρια Σιμόνα Χάλεπ, ενισχύοντας το προφίλ της στον χώρο του αθλητικού marketing.

Τι παρέλαβε η Fairfax όταν εξαγόρασε την Praktiker – Οι πωλήσεις ακινήτων σε αξία πολύ μικρότερη από την αξία κτήσης

Θυμίζουμε ότι το 2014, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Praktiker από τον όμιλο Fairfax, ο κύκλος εργασιών της ήταν 161,4 εκατομμύρια ευρώ, από 172,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες 2,14 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι κερδών 2,51 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στις δύο χρήσεις. Επιπλέον, το 2014 η Praktiker είχε πουλήσει δύο ακίνητα που διατηρούσε στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Μάνδρα Αττικής, έναντι 8,5 εκατομμυρίων και έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, προς την Grivalia Properties (διατηρούσε συμμετοχή και σε αυτήν ο όμιλος Fairfax), η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από τη Eurobank.

Σημειώνεται εδώ ότι η αξία κτήσης του ακινήτου στο Ηράκλειο (οικόπεδο και κτίριο) είχε ανέλθει στα 15,02 εκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχα αυτού στη Μάνδρα η αξία κτήσης ήταν 28,75 εκατομμύρια ευρώ (οικόπεδο και κτίριο και σε αυτήν την περίπτωση). Το τελικό τίμημα πώλησης είχε προέλθει κατόπιν απαξίωσης της αξίας του ακινήτου στην περίπτωση του Ηρακλείου, αλλά και στην περίπτωση του ακινήτου της Μάνδρας, λόγω σχηματισμένης πρόβλεψης για απομείωση της αξίας του.

 Η αγορά DIY στην Ελλάδα: Praktiker, IKEA, Leroy Merlin

Εξετάζοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των τριών μεγάλων παικτών του κλάδου, αναφέρουμε ότι η Praktiker Hellas, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2023, σημείωσε αύξηση 5,53% στον τζίρο της, φτάνοντας τα 187,52 εκατ. ευρώ από 177,6 εκατ. ευρώ το 2022. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μετά φόρων παρέμειναν αρνητικά, καταγράφοντας ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ, αν και μειωμένες σε σχέση με το 2022, όταν είχαν φτάσει τα 3,91 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Housemarket Α.Ε., εταιρεία του ομίλου Φουρλή που διαχειρίζεται τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, είχε κύκλο εργασιών 196,8 εκατομμύρια ευρώ το 2024 (από 197,4 εκατομμύρια ευρώ το 2023), με καθαρά κέρδη 10,6 εκατομμύρια ευρώ, από 17,2 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα στις δύο οικονομικές χρήσεις.

Αντίστοιχα, η Leroy Merlin δημοσίευσε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση τον περασμένο Απρίλιο τις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση του 2021. Σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα οικονομική κατάσταση για το 2021, η εταιρεία είχε τζίρο 135,52 εκατομμύρια ευρώ και ζημίες 20,21 εκατομμύρια ευρώ, από τζίρο 117,51 εκατομμύρια ευρώ και ζημίες 10,85 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Σε εκκρεμότητα παραμένει αυτήν τη στιγμή η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τις χρήσεις 2022 και 2023, που η εταιρεία εμφανίζεται και σε αυτήν την περίπτωση εκπρόθεσμη, καθώς αυτή του 2022 θα έπρεπε να δημοσιευθεί έως και τις 19 Νοεμβρίου του 2023 και εκείνη του 2023 έως και τις 19 Νοεμβρίου του 2024, ενώ υποχρεούται και για τη δημοσίευση του ισολογισμού της περσινής χρονιάς αντίστοιχα εντός του τρέχοντος έτους.