Σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων για τη βιομηχανία τροφίμων, Λευτέρης Χαΐτογλου, μέλος διοίκησης και μέτοχος της Αφοί Χαΐτογλου ανέδειξε στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης μια εσωτερική δυναμική που υφίσταται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Ο λόγος για τη ραγδαία άνοδο του φυστικοβουτύρου, το οποίο εξελίσσεται σε έναν «εσωτερικό ανταγωνιστή» για τα παραδοσιακά «βαριά χαρτιά» της επιχείρησης, το ταχίνι και τον χαλβά που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία «Μακεδονικός Χαλβάς».
Το φυστικοβούτυρο εντατικοποιεί τους ρυθμούς των πωλήσεων
Όπως τόνισε ο κ. Χαΐτογλου, το φυστικοβούτυρο παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το ταχίνι, το οποίο παραμένει το νούμερο ένα προϊόν της εταιρείας σε πωλήσεις, και τον χαλβά που ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το φυστικοβούτυρο, με σταθερά αυξανόμενη ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
«Το φυστικοβούτυρο έχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το ταχίνι, το οποίο είναι πιο ώριμη κατηγορία», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κατηγορία προσελκύει συνεχώς νέους καταναλωτές, δημιουργώντας έναν «ενθουσιασμό» γύρω από το προϊόν.
Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι καινοτόμοι κωδικοί, όπως το φυστικοβούτυρο με καραμέλα, που –όπως είπε– «δεν σταματάει να ανεβαίνει», αλλά και οι κλασική έκδοση του φυστικοβούτυρου. Η αυξημένη ζήτηση μάλιστα έχει οδηγήσει την εταιρεία σε παρεμβάσεις στην παραγωγή, προκειμένου να ενισχύσει τη δυναμικότητα των σχετικών γραμμών.
Παραδοσιακά, το ταχίνι και ο χαλβάς αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Αφοί Χαΐτογλου. Το ταχίνι παραμένει το κορυφαίο προϊόν, με σταθερή ετήσια αύξηση της τάξης του 3%-4% σε όγκο στην ελληνική αγορά, ενώ έχει πλέον εδραιωθεί στη διατροφή των καταναλωτών, από το πρωινό μέχρι τη μαγειρική.
Ο χαλβάς, από την άλλη πλευρά, διατηρεί τη σταθερότητά του σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από έντονες τάσεις και εναλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Χαΐτογλου, οι πωλήσεις χαλβά στην Ελλάδα στα σούπερ μάρκετ κινούνται στα επίπεδα των 45-50 εκατομμυρίων ευρώ. Θέση στην αγορά έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι ατομικές μερίδες χαλβά με τη μορφή μπάρας, που ενισχύουν την κατανάλωση και εκτός περιόδων αιχμής, όπως αυτή που διανύουμε. Επιδίωξη της εταιρείας είναι να περιορίσει την εποχικότητα πώλησης του χαλβά στην Ελλάδα, προϊόν που κατά κύριο λόγο πωλείται στη διάρκεια της Σαρακοστής, εισάγοντάς τον ως διατροφικό προϊόν σε περισσότερες περιστάσεις της καθημερινής διατροφής, με τις μπάρες χαλβά.
Ωστόσο, σε αυτό το παραδοσιακό «δίπολο» ταχίνι–χαλβάς, το φυστικοβούτυρο έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά αλλά και ανταγωνιστικά, αποσπώντας ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο προσοχής και επενδύσεων.
Τζίρος 103 εκατομμύρια ευρώ – Κατήλθε των 100 εκατομμυρίων ευρώ ο συνολικός δανεισμός
Σε ό,τι αφορά το τζίρο της εταιρείας, το 2025 ανήλθε σε περίπου 103 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 99,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2024, ποσό χαμηλότερο από τον προϋπολογισμό της χρονιάς που έκανε λόγο για τζίρο κοντά στα 107 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2024 η εταιρεία είχε εμφανίσει ζημίες 3 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 2,34 εκατομμυρίων ευρώ το 2023. Στη χρήση του 2024 η Αφοί Χαΐτογλου διατηρούσε δανεισμό που υπερέβαινε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 17,547 ήταν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και 94,2 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον κύριο Χαΐτογλου, το 2025 το συνολικό ποσό δανεισμού, κατήλθε των 100 εκατομμυρίων ευρώ μετά από αποπληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους.
Οι εξαγωγές και οι προκλήσεις των δασμών
Η εξωστρέφεια παραμένει βασικός στρατηγικός άξονας της εταιρείας. Σήμερα, οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 52% του συνολικού τζίρου, έναντι περίπου 35% πριν από μία δεκαετία. Περίπου το 30% των εξαγωγών κατευθύνεται στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
Ωστόσο, οι νέοι δασμοί ύψους 15% που επιβλήθηκαν στις εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά δημιουργούν ένα επιπλέον βάρος, σε μια περίοδο γενικότερης αβεβαιότητας. «Δεν βοηθούν οι δασμοί, αλλά δεν είναι και καταστροφικοί», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν χαθεί σημαντικά συμβόλαια που διατηρεί με πελάτες της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Επενδύσεις και ενεργειακή αυτονομία
Στη διετία 2024-2025, οι επενδύσεις της Αφοί Χαΐτογλου ανήλθαν σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ, με βασικό άξονα τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής. Σήμερα, σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται μέσω αυτοπαραγωγής, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στο κόστος.Για το 2026, οι επενδύσεις αναμένεται να κινηθούν σε αντίστοιχα επίπεδα, με έμφαση στη βελτίωση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας.
Ένας «εσωτερικός ανταγωνιστής» με προοπτική
Σε ένα περιβάλλον όπου οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα με πρωτεΐνη, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερη «λειτουργικότητα», το φυστικοβούτυρο αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό ανάπτυξης για την Αφοί Χαΐτογλου. Χωρίς να απειλεί άμεσα την κυριαρχία του ταχινιού και του χαλβά, λειτουργεί ως αναπτυσσόμενος «εσωτερικός ανταγωνιστής» που διευρύνει το αποτύπωμα της εταιρείας και ενισχύει την ανθεκτικότητά της απέναντι στις διαδοχικές προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.