ΟΑΣΘ: Noμοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της λειτουργίας σε καθεστώς εκκαθάρισης

Αναζητείται λύση για τον ΟΑΣΘ για να κλείσει ο φάκελος της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων με πόρους του ΤΑΑ

Κώστας Ταγγίρης, πρόεδρος και CEO ΟΑΣΘ © ΟΑΣΘ

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα κλείσουν εκκρεμότητες εννέα ετών για τον ΟΑΣΘ, αναμένεται να φέρει το ΥΠΟΜΕ, πριν το βαθύ καλοκαίρι, καθώς πιέζει και ο χρόνος για να κλείσει ο φάκελος των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης, από το οποίο συγχρηματοδοτείται η προμήθεια 110+50 καινούργιων ηλεκτρικών λεωφορείων για ένα δημόσιο φορέα που τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το καλοκαίρι του 2017.

Το powergame.gr απευθύνθηκε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να κάνει σχετική δήλωση , δίχως όμως να διαψεύσει τα περί σχεδιαζόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, πληροφορία που έρχεται από πολλές πλευρές, καθώς μάλιστα, μέλη παλαιών Δ.Σ. του ΟΑΣΘ, κατά των οποίων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις, θα κληθούν σε απολογία από ειδική ανακρίτρια. Και  σε όλο αυτό το μπερδεμένο κουβάρι των εκκρεμοτήτων, υπάρχει και το ζήτημα της εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ.

Η εξυγίανση, μάλλον επιλέγεται, με τον κρατικό Οργανισμό να συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί κάτω από το ίδιο ΑΦΜ. Το βέβαιο είναι ότι η επίλυση του προβλήματος θα απαιτήσει τη διάθεση  μεγάλων κεφαλαίων, έως και πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ έχει ζητηθεί από τον Οργανισμό, ενημέρωση, για το ύψος των οφειλών του.

Από το 2019, όλοι οι υπουργοί ΥΠΟΜΕ και αρμόδιοι υφυπουργοί, διαβεβαιώνουν ότι θα ρυθμιστεί οριστικά το θέμα, αφού βεβαίως κεντρική πολιτική απόφαση ήταν να υπάρχει ένας κρατικός φορέας για τις αστικές λεωφορειακές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε, ότι τον Ιούλιο του 2022 (26/7/2022) ο τέως ΥΠΟΜΕ, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαίωνε ότι το ζήτημα της εκκαθάρισης θα έληγε ως το τέλος Δεκεμβρίου. Μάλιστα, σχετική μελέτη είχε ανατεθεί στη Deloitte, αλλά η εκκαθάριση ως σήμερα δεν έγινε, παρότι οι παλιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ, έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια , ζητώντας να αποζημιωθούν για την περιουσία τους.

Η πολιτική ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να κλείσει τα ανοιχτά θέματα, καθώς για τα 110+50 ηλεκτρικά λεωφορεία που πήρε το ΥΠΟΜΕ, για τον ΟΑΣΘ, συγχρηματοδοτήθηκε από ΤΑΑ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημόσιες Μεταφορές- Ηλεκτροκίνηση», μετά και την 4η τροποποίηση, εντάχθηκε η προμήθεια 425 ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δαπάνης 272 εκατ. ευρώ συνολικά, από τα οποία τα 100 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτής μεγάλης προμήθειας, υπολογίζεται ότι περίπου 150 εκατ. ευρώ, αφορούσαν τα λεωφορεία που δόθηκαν στον ΟΑΣΘ, με τα 110 να έχουν μπει σε κυκλοφορία ενώ επιπλέον 50 θα βγούνε στους δρόμους τον Ιούνιο.

Προστασία από τους πιστωτές

Τι θα γίνει τελικώς, με τον ΟΑΣΘ; Θα εξυγιανθεί; Θα εκκαθαριστεί και θα δημιουργηθεί ένας «Νέος ΟΑΣΘ»; Tι θα γίνει με τις διεκδικήσεις των πιστωτών, καθώς ο Οργανισμός, επειδή ακριβώς είναι σε εκκαθάριση, είναι προστατευμένος έναντι αυτών; Πώς θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών που αφορά Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, ποσό που όπως πληροφορούμαστε είναι μικρότερο από το κονδύλιο που αφορά στο τμήμα της ενίσχυσης από το ΤΑΑ, για την προμήθεια των λεωφορείωνΦαίνεται πως το σχέδιο για «νέο ΟΑΣΘ», με εκκαθάριση του υφιστάμενου, έχει ναυαγήσει.

Είναι βέβαια και οι ποινικές διώξεις που αφορούν μήνυση που είχαν κατατεθεί επί διοίκησης Παππά (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), για ενέργειες διοικήσεων της περιόδου 2004-2014, που υποστηρίζεται ότι ήταν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειωτέον ότι οι επικεφαλής του ΟΑΣΘ, εκείνης της περιόδου, δεν βρίσκονται εν ζωή.

Οι παλιοί μέτοχοι διεκδικούν

Ο ΟΑΣΘ είχε κρατικοποιηθεί με το νόμο Σπίρτζη, η περιουσία των πρώην μετόχων δημεύτηκε χωρίς αυτοί να αποζημιωθούν, καθώς η έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton (2020) έβγαζε τον Οργανισμό, να έχει αναπροσαρμοσμένα, αρνητικά ίδια κεφάλαια, κατά 3,5 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι, που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί και δεν δέχονται την έκθεση της Grant Thornton, είχαν υποβάλλει αίτηση στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για τον καθορισμό της αξίας αποτίμησης του ΟΑΣΘ, αλλά απόφαση που εκδόθηκε, διατύπωνε ότι η αίτηση ήταν απαράδεκτη διότι ο μόνος αρμόδιος για να εισφέρει την αίτηση, είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή η αίτηση, δεν κατατέθηκε ποτέ ως σήμερα.

Αν κατατεθεί η αίτηση από το Δημόσιο, η νέα έκθεση αποτίμησης, θα καθορίζει την αξία της επιχείρησης. Η έκδοση της απόφασης και ανάλογα με το τι αυτή θα ορίζει, θα αφήνει το περιθώριο προσφυγής στον Άρειο Πάγο, είτε από τους παλαιούς μετόχους, είτε από το Δημόσιο.

Αυτή η εκκρεμότητα , όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα κλείσει δικαστικά, ενώ υπάρχει και ο δρόμος που οδηγεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.ΥΠΟ

Ίδρυση νέας εταιρείας

Διαδικασίες και καθυστερήσεις, με τις επιλογές που έχουν γίνει έως σήμερα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων δεν υπάρχει.  Σύμφωνα με τη γνώμη νομικών, ο γόρδιος δεσμός θα μπορούσε να λυθεί, με την ίδρυση νέας εταιρείας στην οποία θα μεταφέρονταν τα πάγια που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, όπως και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και, να μείνει σε εκκρεμότητα η αποτίμηση της αξίας του ΟΑΣΘ κατά την κρατικοποίηση. Ωστόσο υπάρχει και η θέση, ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί η εκκαθάριση της υφιστάμενης εταιρείας, η οποία όμως μπορεί να αποφευχθεί, αν ο ΟΑΣΘ καταβάλλει τις οφειλές του και εξυγιανθεί.

Διεκδικήσεις για 45 εκατ. ευρώ

Το γεγονός είναι ένα: ότι την πρωτοβουλία για την όποια λύση, έχει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως βέβαιο είναι ότι οι παλιοί μέτοχοι, θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις καθώς υποστηρίζουν ότι το άλλοτε αποθεματικό των 48 εκατ. του ιδιωτικού ΟΑΣΘ ( λογιστική εγγραφή για ποσό που δεν υπήρχε σε τραπεζικό λογαριασμό), ανήκει σε αυτούς, μειωμένο κατά τα 3,5 εκατ. της αρνητικής αξίας της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι οι πρώην μέτοχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του νόμου Σπίρτζη, όπως και την εκτίμηση της αναπόσβεστης αξίας των λεωφορείων του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, ενώ πρόκειται να καταθέσουν και νέα αγωγή η οποία θα αφορά, μεταξύ άλλων,   διαφυγόντα κέρδη.