ΑΔΜΗΕ: Πώς θα συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ.

Με ρύθμιση που κατατέθηκε σε τροπολογία, περιγράφεται ο οδικός χάρτης για τη συμμετοχή του Δημοσίου στη ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ

Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης © ΑΔΜΗΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση που περιέχεται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ (Τετάρτη 30 Απριλίου). 

Η ρύθμιση προβλέπει ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (και τα μεγάλα έργων εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων που έχουν δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια),  μπορεί να χρηματοδοτηθεί μερικώς ή στο σύνολό της από τον κρατικό προϋπολογισμό η ΑΜΚ της εταιρείας, στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει ως πλειοψηφικός εταίρος (με ποσοστό 51%). 

Κατά το μέρος της χρηματοδότησης από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ), η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ μεταφέρει το απαιτούμενο ποσό στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (σ.σ. που ελέγχει το ποσοστό του Δημοσίου) σύμφωνα με τις κείμενες ρυθμίσεις περί πληρωμής σε νομικά πρόσωπα ή αποδεκτών άμεσης πληρωμής, ώστε η τελευταία να προβεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. Η μεταφορά του σχετικού ποσού πραγματοποιείται κατόπιν προσκόμισης της επιμέρους συλλογικής απόφασης για έγκριση σχετικού έργου στο ΑΠΔΕ μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η δράση, της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων (σ.σ. Η ΓΣ  αναμένεται να συγκληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα) καθώς και τον προβλεπόμενων αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας της εταιρείας.

Κατά το μέρος που αφορά την κάλυψη της δαπάνης από τον τακτικό προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΝ ενισχύεται από τις γενικές κρατικές δαπάνες και στη συνέχεια διατίθενται οι απαραίτητοι πόροι στην εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ με την προσκόμιση της απόφασης της ΓΣ των μετόχων και των προβλεπόμενων αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα από την άμεση ή έμμεση συμμετοχή της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΜΗΕ επιστρέφονται στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.