Rakuten: Κέρδη για πρώτη φορά σε 6 χρόνια στο τρίμηνο

Η Rakuten καταγράφει τα πρώτα της κέρδη εδώ και έξι χρόνια, κυρίως χάρη στην αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rakuten, Hiroshi Mikitani © EPA/KIMIMASA MAYAMA

Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου δημοσίευσε η Rakuten, η οποία κατέγραψε το πρώτο της καθαρό κέρδος εδώ και έξι χρόνια, χάρη στην έντονη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (fintech), με τη συμβολή και του chatbot της εταιρείας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ιαπωνική εταιρεία που διαχειρίζεται διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,7 δισ. γεν (49 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, έναντι ζημίας 50,96 δισ. γεν την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο ζημία 19,16 δισ. γεν.

Ο βασικός κλάδος των διαδικτυακών υπηρεσιών της εταιρείας, ο οποίος περιλαμβάνει τις πλατφόρμες ταξιδιών και αγορών, καθώς και ο κλάδος fintech, που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες τραπεζικής, χρηματιστηριακών υπηρεσιών και πιστωτικών καρτών, κατέγραψαν και οι δύο αύξηση των κερδών κατά περίπου 60%. Οι τριμηνιαίες ζημίες της δραστηριότητας κινητής τηλεφωνίας περιορίστηκαν.

Η εταιρεία απέδωσε μέρος της βελτίωσης στις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες ενθαρρύνουν τους χρήστες να πραγματοποιούν περισσότερες αγορές. Σύμφωνα με τη Rakuten, το chatbot της συνέβαλε στη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση μιας αγοράς και αύξησε τη μέση αξία παραγγελίας στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten Ichiba, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα υπεραντιστάθμισαν συνολικά μια λογιστική απομείωση ύψους 17 δισ. γεν, η οποία σχετιζόταν με ζημιογόνες αποθήκες, καθώς και τις ζημίες από τη δραστηριότητα κινητής τηλεφωνίας, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η απόφαση του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Rakuten, Χιρόσι Μικιτάνι, να εισέλθει στην ήδη κορεσμένη αγορά κινητής τηλεφωνίας της Ιαπωνίας έχει επιβαρύνει την εταιρεία εδώ και χρόνια.

Οι μετοχές της Rakuten έχουν υποχωρήσει περίπου 14% από τις αρχές του έτους.