Παράπονα εξέφρασε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ισχυρός παράγοντας της Deutsche Telekom, Τιμ Χέτγκες (Timotheus Höttges), κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για το rebranding του ΟΤΕ, φέρεται να εξέφρασε τη δυσφορία του για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα, ο Τιμ Χέτγκες αναφέρθηκε στο βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, το οποίο ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως και έχει μετασχηματίσει σημαντικά τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom θεωρούν την είσοδο της ΔΕΗ ως κρατική παρέμβαση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Ειδικά μετά και την τελευταία αύξηση-μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 4,25 δισ. ευρώ, την οποία υποστήριξε ενθέρμως το Ελληνικό Δημόσιο, τοποθετώντας σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν αύξησε τη συμμετοχή της με την αύξηση αυτήν, απλά τη διατήρησε στο 34%.
Πάντως, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φέρονται να απάντησαν στα παράπονα του Τιμ Χέτγκες, αντικρούοντας μετ’ επιτάσεως τις αιτιάσεις του ισχυρού άνδρα της Deutsche Telekom και δικαιολογώντας πλήρως τις κινήσεις της ΔΕΗ, η οποία, όπως υποστήριξαν, δραστηριοποιείται σε μια απελευθερωμένη αγορά. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, το επίπεδο του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα ήταν χαμηλό, με τις τιμές στις παρεχόμενες υπηρεσίες να παραμένουν υψηλές για τους Έλληνες καταναλωτές.
Τόσο τα νέα κεφάλαια της ΔΕΗ όσο και το ενδεχόμενο η εταιρεία να διεκδικήσει άδειες κινητής τηλεφωνίας ανεβάζουν το επίπεδο του ανταγωνισμού και δυσκολεύουν το εγχώριο περιβάλλον στις τηλεπικοινωνίες. Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που θεωρητικά θα έπρεπε να διευκολύνεται, καθώς από τη μία πλευρά έχουμε την επέλαση των αμερικανικών big tech (Google, Microsoft, Amazon, Apple κ.λπ.) και των άλλων τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας, αλλά και τις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα, που ενθαρρύνουν τη δημιουργία των πανευρωπαϊκών πρωταθλητών.
Έτσι, ενώ για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες βλέπουν με «συμπάθεια» την περαιτέρω συγκέντρωση στις εθνικές αγορές, στην Ελλάδα οι παίκτες στην αγορά τηλεπικοινωνιών αυξάνονται από τρεις σε τέσσερις. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η αύξηση αυτή είναι μόνον προσωρινή, αφού εκτιμάται ότι θα επέλθει περαιτέρω συγκέντρωση, κυρίως με τη πώληση της Nova, αλλά και με τη συνεργασία της ΔΕΗ με τη Vodafone.
Τι θα κάνει η ΔΕΗ
Αν και η συνεργασία των Vodafone-ΔΕΗ παραμένει μέχρι τώρα στο επίπεδο της σταθερής τηλεφωνίας και των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, εντούτοις τίποτε δεν εμποδίζει τους δύο «παίκτες» να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στην κινητή τηλεφωνία (και όχι μόνον). Η ΔΕΗ, είτε άμεσα είτε έμμεσα, θα εισέλθει στην αγορά της κινητής, καθώς η επένδυση στη σταθερή δεν θα έχει κανένα νόημα.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι δεν είναι μονόδρομος για τη ΔΕΗ η απόκτηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία εξέφρασε ενδιαφέρον στη δημόσια διαβούλευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις διεκδικήσει.
Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλει και ένα τυχαίο γεγονός, όπως ήταν εκείνο της απροσδόκητης απώλειας του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Δημήτρη Βαρουτά. Η απώλεια αυτή πάει πίσω την υπόθεση της δημοπρασίας των συχνοτήτων και των αδειών κινητής τηλεφωνίας που λήγουν το φθινόπωρο του 2027. Πρώτα θα αναμένει η κυβέρνηση τον διορισμό νέου προέδρου στην ΕΕΤΤ και μετά θα επανεκκινήσει η σχετική διαδικασία.
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει μεγαλύτερο περιθώριο στους παίκτες της αγοράς να λάβουν τις αποφάσεις τους. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια παράταση της ισχύος των αδειών που λήγουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. 6 ή 12 ή και περισσότερους μήνες.
Το σενάριο αυτό είχε προταθεί από τη Vodafone στη δημόσια διαβούλευση που έγινε την περασμένη άνοιξη, αλλά δεν είχε προκριθεί. Η εταιρεία είχε προτείνει την ανανέωση των δικαιωμάτων στις ζώνες 900 και 1800 MHz για μια πενταετία, ώστε να συμπέσουν με τη λήξη δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων σε άλλες ζώνες, π.χ. 800 MHz. Και την κατάσταση αυτήν περιέπλεξε περαιτέρω η ΔΕΗ, η οποία ζήτησε να διανεμηθούν επιπλέον συχνότητες σε άλλες ζώνες που σήμερα δεν γίνεται χρήση από τη κινητή τηλεφωνία, π.χ. 1500 MHz και 2600 MHz.
Και δεν είναι μόνον ο «μύλος» με τις λήξεις και «τα θέλω» στα δικαιώματα. Στην παράταση ισχύος των δικαιωμάτων συνηγορούν η ψήφιση του νέου κανονισμού για τα Ψηφιακά Δίκτυα (Digital Network Act ή DNA) της Κομισιόν. Το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα περιλαμβάνει πλείστες ρυθμίσεις σχετικά με την αδειοδότηση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο εκχώρησης των δικαιωμάτων εφ’ όρου ζωής με την καταβολή ετήσιου μισθώματος κ.λπ.
Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει από τον Έλληνα πρόεδρο του Eurogroup, Κυριάκο Πιερρακάκη, και η πρόταση χορήγησης πανευρωπαϊκών αδειών κινητής τηλεφωνίας, μια πρόταση την οποία πολλές κυβερνήσεις, αλλά και η τηλεπικοινωνιακή αγορά, υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό.
Όπως και να έχει η κατάσταση, το σχέδιο νόμου της Κομισιόν αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο 2027 και πιθανώς μέσα στην ελληνική προεδρία. Έτσι, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕΤΤ δεν θέλουν να βιαστούν, αλλά να γνωρίζουν πού περίπου κινείται ο κανονισμός DNA, ώστε να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.
