Το γενναίο μέρισμα που ετοιμάζει η Εθνική, το ραντεβού της ΤΙΤΑΝ με τους επενδυτές μετά το ρεκόρ κερδοφορίας και το νέο εργοστάσιο της Coffee Berry

Η Εθνική Τράπεζα επικεντρώνεται στην αξία της μετοχής και στο όφελος των μετόχων της, ετοιμάζοντας γενναιόδωρη ανταμοιβή

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας © ΕΤΕ

Η Εθνική κάνει focus στο μέρισμα

Προς το τέλος του έτους, η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να προσδιορίσει το μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους για τη χρήση του 2025 και όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι σαφώς πάνω από το 60% των κερδών. Εξού και η προαναγγελία. Άλλωστε και το προμέρισμα που ανακοίνωσε η Εθνική, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο στην τραπεζική αγορά, με δεύτερη τη Eurobank με 170 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό ότι η ΕΤΕ επικεντρώνεται στην αξία της μετοχής και στο όφελος των μετόχων της. Ήδη, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίωv, με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ξεπερνά το 16% και είναι από τις υψηλότερες επιδόσεις στην αγορά. Στην ίδια κατεύθυνση εξάλλου, η τράπεζα συνεχίζει και θα συνεχίσει και στο 2026 την επαναγορά ιδίων μετοχών που εν συνεχεία διαγράφει, ενισχύοντας την αξία ανά μετοχή. Το πρόγραμμα επαναγοράς υπενθυμίζεται ότι συνολικά ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ.

Η ΤΙΤΑΝ ανοίγει τα χαρτιά της στο Investor Day του Λονδίνου

Η 11η Νοεμβρίου δεν είναι μια συνηθισμένη ημερομηνία για την ΤΙΤΑΝ. Είναι το ραντεβού της με την αγορά, το δικό της investor day στο Λονδίνο, εκεί όπου η διοίκηση θα ανοίξει τα χαρτιά της απέναντι στους ξένους θεσμικούς. Η αγορά ήδη «διαβάζει» πίσω από τα νούμερα του γ΄ τριμήνου: η ΤITAN φαίνεται να τοποθετείται στρατηγικά, έτοιμη να επωφεληθεί από τις νέες ευκαιρίες που γεννά το διεθνές περιβάλλον. Η σταθερή ρευστότητα, ο περιορισμένος δανεισμός και η εξαιρετική κερδοφορία αφήνουν περιθώρια για μια κίνηση που θα συζητηθεί -ένα πιθανό έκτακτο μέρισμα ή ακόμη και μια ευρύτερη επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. Στις παρουσιάσεις της στο Λονδίνο, το βλέμμα στρέφεται και πέρα από τον Ατλαντικό. Οι εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ μιλούν για μια πιο ήπια πορεία το 2025, με μικρά βήματα ανάκαμψης το 2026. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει η κινητήρια δύναμη του ΑΕΠ, αν και πιεσμένη από τους υψηλούς δασμούς και το κόστος δανεισμού. Παρά τα εμπόδια, η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών: έως το 2033, οι ΗΠΑ θα χρειάζονται περίπου 1,8 εκατ. νέες κατοικίες τον χρόνο -μια σταθερή πηγή ζήτησης για τα υλικά της ΤΙΤΑΝ. Η εικόνα του ισολογισμού ενισχύει το θετικό αφήγημα. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 302 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της δημόσιας εγγραφής της Titan America και της πώλησης της Adocim. Με δείκτη μόχλευσης στο 0,5x, και αφού ήδη καταβλήθηκε μέρισμα 3 ευρώ ανά μετοχή τον Ιούλιο, οι αναλυτές βλέπουν «χώρο» για νέα κίνηση ανταμοιβής των μετόχων. Ο οίκος Fitch διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση στο BB+, αναβαθμίζοντας όμως την προοπτική σε θετική. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου επιβεβαιώνουν τη δυναμική. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 8,4% στα 474 εκατ. ευρώ, με το τρίτο τρίμηνο να κλείνει εντυπωσιακά (+19,9%). Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 223 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένα (-0,8%), εξαιτίας της έκτακτης ζημίας 51,9 εκατ. ευρώ από την πώληση της Adocim στο β΄ τρίμηνο.

H Coffee Berry σφήνα στον ανταγωνισμό με νέο εργοστάσιο

Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος στην αγορά του καφέ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και η Coffee Berry επενδύει σε νέο εργοστάσιο επεξεργασίας καφέ. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε στις 27 Οκτωβρίου 2025 η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων» με το έργο να πραγματοποιείται από την Coffee Berry. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας καφέ (καβουρδισμένου και αποκαφεϊνωμένου) στη βιομηχανική περιοχή της Κερατέας στην οδό Ηφαίστου 60 στον δήμο Κρωπίας, και έχει συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους 8,07 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 18,54 εκατ. ευρώ το 2024 και καθαρά κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ. Με πάνω από 220 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ριάντ, Στουτγκάρδη και Καζαμπλάνκα, η εταιρεία στρέφεται στρατηγικά προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στοχεύοντας παράλληλα και στην αγορά των ΗΠΑ.

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα Alpha Bank και ΕΤΕ…

Σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (παρά τις κάποιες αδυναμίες που εντόπισε στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που ολοκληρώθηκαν χθες) δίνει η Citigroup, εκτιμώντας ότι οι μετοχές τους έχουν περιθώρια ανόδου 9% – 23%. Για την Alpha Bank, η Citi δίνει σύσταση αγοράς, με τιμή – στόχο τα 4,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 23%) και εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 1,4% φέτος, 1,6% το 2026 και 2% το 2027. Όπως επισημαίνει η Citi, η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 187 εκατ. ευρώ (-36% σε τριμηνιαία βάση, +12% σε ετήσια βάση, ROTE γ’ τριμήνου 2025 μετά το κουπόνι AT1 8%). Τα κέρδη εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, ήταν υψηλότερα στα 217 εκατ. ευρώ (-2% σε τριμηνιαία βάση, -5% σε ετήσια βάση) ή +3% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά -2% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Citi. Η αμερικανική τράπεζα σχολίασε ως «κάπως άτονο» το γ’ τρίμηνο, αλλά καθώς η απώλεια λειτουργικών κερδών οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές και άλλα έσοδα, είναι απίθανο να επηρεάσει ιδιαίτερα τις αγορές. Για το σύνολο του 2025 της Alpha Bank αναμένει καθαρά κέρδη 827,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2026 εκτιμά ότι θα κινηθούν στα 920,2 εκατ. ευρώ και το 2027 στα 982,7 εκατ. ευρώ. Τη σύσταση αγοράς διατήρησε η Citi για την Εθνική Τράπεζα, με τιμή στόχο τα 13,85 ευρώ (περιθώριο ανόδου 9,2%), εκτιμώντας ότι η μερισματική απόδοση φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,7%, το 2026 στο 4,7% και το 2027 στο 5,1%. Η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 274 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο (-12% σε τριμηνιαία βάση, -13% σε τριμηνιαία βάση, ROTE 13,3%) ή +3% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς και +8% σε σχέση με τις προβλέψεις της Citi. Η Citi σημειώνει ότι το τρίμηνο της ΕΤΕ χαρακτηρίστηκε από αδύναμα έσοδα, υψηλότερο κόστος και υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες από δάνεια σε σχέση με τα αναμενόμενα. Η Citi επεσήμανε ότι παρά την πολύ ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Εθνικής, δεν αναφέρθηκε αύξηση στην πληρωμή μερίσματος, αν και η τράπεζα ανέφερε ότι η τελική πληρωμή θα “οριστεί” στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσεως 2025, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για την αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου.

… και το guidance για Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank

Για την Πειραιώς η Citi δίνει σύσταση αγοράς, με τιμή-στόχο τα 7,85 ευρώ (περιθώριο ανόδου 15,3%), ενώ προβλέπει ότι η μερισματική απόδοση θα κινηθεί στο 5,1% φέτος, η υψηλότερη στον κλάδο, στο 5,6% το 2026 και στο 6,1% το 2027. Η Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 261 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο του 2025 (-5% σε τριμηνιαία βάση, -18% σε ετήσια βάση, ROTE 12,9%), τα οποία είναι σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων της αγοράς και τις εκτιμήσεις της Citi. Η αμερικανική τράπεζα λέει ότι τα τελικά αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά τα ελαφρώς ασθενέστερα από τα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων (λόγω των ασθενέστερων εσόδων) και το ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος κινδύνου. Η Citi αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς για το σύνολο του 2025 θα διαμορφωθούν στα 1,05 δισ. ευρώ, το 2026 στα 1,11 δισ. ευρώ και το 2027 στα 1,19 δισ. ευρώ.

Σύσταση αγοράς δίνει η Citi και για την Eurobank, με τιμή – στόχο στα 3,80 ευρώ (περιθώριο ανόδου 17,5%). Η Citi εκτιμά πως η μερισματική απόδοση θα κινηθεί φέτος στο 3,4%, το 2026 στο 4,2% και το 2027 στο 4,5%. Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 342 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο (-9% σε τριμηνιαία βάση, 17% σε ετήσια βάση) ή +3% σε σχέση με τις προβλέψεις της Citi, ενώ το ROTE διαμορφώθηκε στο 15,6% στο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε από ελαφρώς καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις εσόδων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από υψηλότερα λειτουργικά έξοδα, κόστος κινδύνου και φόρους. Η Citi σχολιάζει τα αποτελέσματα της Eurobank καθησυχαστικά, αλλά σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. Βλέπει, πάντως, κάποιες μέτριες αναθεωρήσεις των κερδών προς τα πάνω από την ανακοινωθείσα εξαγορά της Eurobank Life Insurance, την οποία, όπως λέει η Citi, η αγορά δεν έχει ενσωματώσει πλήρως. Η Citi αναμένει πως τα καθαρά κέρδη της Eurobank για το σύνολο του 2025 θα διαμορφωθούν στα 1,391 δισ. ευρώ, το 2026 στα 1,413 δισ. ευρώ και το 2027 στα 1,478 δισ. ευρώ.

Έγινε το πρώτο βήμα για την μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου

Πρώτο «πράσινο φως» δόθηκε στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου, που φιλοδοξεί να αναβιώσει το ιστορικό συγκρότημα και να το καταστήσει πρότυπο ιαματικού τουρισμού στο Αιγαίο. Εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οικοδομική άδεια από τη ΔΑΟΚΑ, ενώ ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σχετικά με την αποκατάσταση και λειτουργία του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού Ξενία Κύθνου. Το έργο έλαβε θετικές γνωμοδοτήσεις από τη Δημοτική Κοινότητα της Χώρας Κύθνου και το ΓΕΕΘΑ, καθώς και υπό όρους από τη Δημοτική Επιτροπή Κύθνου και την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ. Μετά την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών όρων θα εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που θα επιτρέψει την τελική αδειοδότηση. Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι του 2022 το ακίνητο παραδόθηκε στους Ισραηλινούς επενδυτές που ανέλαβαν την αξιοποίησή του. Με επένδυση άνω των 25 εκατ. ευρώ, το ιστορικό συγκρότημα θα μεταμορφωθεί σε Genesis of the Royal Baths of Kythnos, ένα πολυτελές κατάλυμα 5 αστέρων με 96 κλίνες και έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. Περιλαμβάνει μονάδες θεραπείας των πηγών Αγίων Αναργύρων και Κακάβου, θερμαλιστική πισίνα, αποκατάσταση του ιστορικού υδροθεραπευτηρίου και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των υποδομών.

Η Amazon Kuiper επικροτεί την εναρμόνιση των ορίων Η/Μ ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Κατά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που περιλαμβάνεται στο «Ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και λοιπές διατάξεις», κατατέθηκαν δύο σχόλια σχετικά με την εναρμόνιση των ορίων εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (Άρθρο 31). Το πρώτο σχόλιο προήλθε από ιδιώτη, ενώ το δεύτερο από την Amazon Kuiper, η οποία δημιουργεί το ομώνυμο δορυφορικό σύστημα χαμηλής τροχιάς για εμπορικές επικοινωνίες, ανταγωνιζόμενη το Starlink. Η Amazon τάσσεται υπέρ της κατάργησης των παλαιών αυθαίρετων συντελεστών μείωσης 70% και 60% που εφαρμόστηκαν με τον Ν. 3431/2006, χαρακτηρίζοντάς τους επιστημονικά ανεπαρκείς και υπερβολικούς, χωρίς πρόσθετα οφέλη για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον Marco Marcovina, Sr. Lead Spectrum της Amazon Kuiper, η κατάργησή τους θα ευθυγραμμίσει την ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ. Το project Kuiper, με επένδυση άνω των 10 δισ. δολαρίων, προχωρά κανονικά: ήδη έχουν εκτοξευθεί περισσότεροι από 150 δορυφόροι, με στόχο την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης σε περιοχές χωρίς επαρκή πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παράλληλα, η Amazon αναπτύσσει επίγειες υποδομές και καινοτόμους τερματικούς εξοπλισμούς, ενώ προγραμματίζει δοκιμαστική εμπορική διάθεση φέτος. Η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς συνδυάζει επιστημονική αιτιολόγηση των ορίων ακτινοβολίας με ενίσχυση ψηφιακών υποδομών και πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες επικοινωνίας.

H δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ θα δωρίσει η Τράπεζα Πειραιώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το ποσό θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό μέρους του κτιρίου του υπουργείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η πρόταση της δωρεάς διατυπώθηκε στις αρχές Οκτώβρη από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και η οποία άμεσα έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Στόχος της δωρεάς είναι η κάλυψη του κόστους αναβάθμισης του βορινού τμήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΥΠΕΘΑ αξίας έως δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

ΟΑΣΘ: Σχολή οδηγών, πληρωμένο δίπλωμα και αμοιβές αγοράς

Το πιο σοβαρό πρόβλημα του ΟΑΣΘ σήμερα, είναι η εξασφάλιση προσωπικού, παρά τις προσλήψεις που γίνανε μέσω ΑΣΕΠ και απ’ ότι μάθαμε, υπάρχουν συζητήσεις στον οργανισμό για την ενεργοποίηση του Κέντρου που έδινε τις ΠΕΙ, τις Πιστοποιήσεις Επαγγελματικής Ικανότητας αλλά αυτή τη φορά, με την αναβάθμισή του ώστε να λειτουργήσει και σαν σχολή επαγγελματικής κατάρτισης. Ο ΟΑΣΘ, που ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια μπήκε σε μία καλή σειρά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του αλλά και την επιχειρησιακή του λειτουργία, αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχουν και όλοι οι άλλοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που παρέχουν υπηρεσίες στις συγκοινωνίες, αστικές και υπεραστικές, όπως και στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές: έλλειψη προσωπικού. Ήταν πολύ καλή η κίνηση της ΟΣΥ, για τη δημιουργία Ακαδημίας οδηγών αλλά να πούμε ότι το θέμα έχει από αρκετό καιρό συζητηθεί από φορείς του κλάδου, έχουν γίνει και σχετικές προτάσεις για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών, ενώ βεβαίως για να προσελκυσθούν νέα άτομα στον κλάδο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλαμβάνουν να πληρώνουν το κόστος έκδοσης του επαγγελματικού διπλώματος, που ίσως και να ξεπερνάει τις 4.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία διπλώματος. Και για να μη γίνουν πουλάκια και πετάξουν, οι νέοι οδηγοί, θα υπογράφουν- λέμε τώρα- μία δέσμευση ότι θα εργαστούν για ορισμένα χρόνια, στο φορέα που πλήρωσε την εκπαίδευση και την έκδοση του διπλώματος. Μάλιστα, όπως είπε φίλος, για να προσελκυσθούν στο επάγγελμα, νέα άτομα, μπορεί να υπάρξει κάποια μοριοδότηση τουλάχιστον από τις συγκοινωνιακές εταιρείες του δημοσίου, που προσλαμβάνουν μέσω ΑΣΕΠ. Όμως, το κυριότερο είναι, να αποδεσμευτούν οι αμοιβές των οδηγών από το ενιαίο μισθολόγιο, επειδή, απλούστατα χωρίς 13 και 14 μισθό και, με τη ζήτηση που υπάρχει στην εσωτερική αγορά αλλά και στο εξωτερικό, για επαγγελματίες οδηγούς, οι οδηγοί απλώς θα πάνε όπου υπάρχουν υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες προοπτικές εργασιακές. Μαθαίνουμε ότι τα ΚΤΕΛ ανέβασαν τους μισθούς ενώ στο εξωτερικό, ένας επαγγελματίας οδηγός παίρνει άνετα κοντά στις 3.000 ευρώ. Στον ΟΑΣΘ, από τους 980 οδηγούς, οι περίπου 360, προσλήφθηκαν πέρυσι και φέτος, όμως οι υπόλοιποι 620-640, είναι παλιοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 50-55 έτη. Συνεπώς, η προσέλκυση νέων στο επάγγελμα είναι κάτι που «καίει» τον Οργανισμό, ένα ζήτημα που πρέπει να προσπαθήσει να λύσει σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Τα ερωτήματα για την αξιολόγηση ξένων πανεπιστημίων από την ΕΘΑΑΕ

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με την αξιολόγηση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Από τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσαν τους φακέλους τους για αδειοδότηση κορυφαία ξένα Πανεπιστήμια, προκειμένου να ιδρύσουν παρατήματα στην Ελλάδα με τη μορφή νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως ορίζει ο νόμος Πιερρακάκη, αλλά έλαβαν άδεια λειτουργίας μόλις στο τέλος Αυγούστου, χωρίς ούτε τότε να έχει γίνει η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους, καθώς η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ένα μήνα μετά! Και αυτή, μάλιστα… μισή, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η πιστοποίηση των Νομικών σχολών! Σαν να μην έφθανε αυτό, αποκαλύπτεται ότι στις επιτροπές αξιολόγησης η ΕΘΑΑΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Περικλής Μήτκα, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, έχει τοποθετήσει συνδικαλιστές δικηγόρους και εκπροσώπων των φοιτητών οι οποίοι θα κρίνουν τα προγράμματα σπουδών κορυφαίων ξένων Πανεπιστημίων που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες: το Keele University με έτος ιδρύσεως το 1949, το York University που ιδρύθηκε το 1959, το Open University που ιδρύθηκε το 1969 και το University of Nicosia με έτος ίδρυσης το 1980. Θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Παιδείας για να μην κινδυνεύσει η μεταρρύθμιση εάν τα προγράμματα σπουδών αλλοδαπών Ιδρυμάτων κρίνονται από συνδικαλιστές και φοιτητές, γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω…

Η διάκριση για τη Europa Nostra

Στην EUROPA NOSTRA, τον κορυφαίο πανευρωπαϊκό οργανισμό αφιερωμένο στην προστασία και ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, απονεμήθηκε χθες το 6ο Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο. Το Βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, στον Εκτελεστικό Πρόεδρο της EUROPA NOSTRA, καθηγητή Δρ. Hermann Parzinger, και τη Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, κ. Sneška Quaedvlieg-Mihailović. Ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, η οποία ήταν για έκτη διαδοχική χρονιά χορηγός της τελετής απονομής σημείωσε ότι η απονομή του φετινού βραβείου στη Europa Nostra αναδεικνύει τον θεμελιώδη ρόλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς εν μέσω διεθνών αναταράξεων και γεωπολιτικών εντάσεων. Μας υπενθυμίζει την ανάγκη να στραφούμε εκ νέου στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της συλλογικής μας πορείας. “Η ευρωπαϊκή μας κληρονομιά είναι η αφετηρία που ενώνει το τοπικό και το εθνικό σε μία συνεκτική ευρωπαϊκή ταυτότητα, στη δική μας Europa Nostra. Είναι ευθύνη και προνόμιο όλων μας να διαφυλάσσουμε αυτόν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο που μας καθοδηγεί προς ένα μέλλον πιο ανοιχτό, δίκαιο και δημιουργικό”, είπε ο CEO της Eurobank.