Η Σλοβακία συνέδεσε σήμερα με το ηλεκτρικό της δίκτυο τον νέο πυρηνικό αντιδραστήρα του σταθμού Μόχοβτσε, ενισχύοντας τη θέση της ως εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη.
Με τον νέο αντιδραστήρα τέθηκε σε λειτουργία περίπου το 20% της ισχύος της νέας μονάδας, η οποία έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα 471 μεγαβάτ (MW).
Ο τέταρτος αντιδραστήρας του Μόχοβτσε αποτελεί τον έκτο συνολικά πυρηνικό αντιδραστήρα της Σλοβακίας.
Μερίδιο πυρηνικής ενέργειας πάνω και από τη Γαλλία
Όταν φθάσει σε πλήρη ισχύ, η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να καλύπτει περίπου το 77%-77,5% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, ποσοστό που θα την κατατάσσει μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια παγκοσμίως, ακόμα και πάνω από τη Γαλλία ως προς το μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η νέα μονάδα αναμένεται να καλύπτει περίπου το 13% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή η Σλοβακία ήδη καλύπτει τις ανάγκες της από την εγχώρια παραγωγή, το πρόσθετο ηλεκτρικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί κυρίως προς τις εξαγωγές.
Τη μονάδα διαχειρίζεται η Slovenské elektrárne, στην οποία η Energetický a průmyslový holding (EPH), του Τσέχου επιχειρηματία Ντάνιελ Κρέτινσκι, κατέχει ποσοστό 66% μέσω της Slovak Power Holding.
Επένδυση 6,7 δισ. ευρώ από το 2008
Η ολοκλήρωση των αντιδραστήρων Νο.3 και 4 του Μόχοβτσε αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην ιστορία της Σλοβακίας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 6,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία και τη σλοβακική κυβέρνηση.
Η απόφαση για την ολοκλήρωση των δύο μονάδων ελήφθη το 2008, κατά την πρώτη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Ο τρίτος αντιδραστήρας συνδέθηκε με το δίκτυο στις αρχές του 2023, ενώ ο τέταρτος ολοκληρώνει τώρα μια διαδικασία κατασκευής και δοκιμών που διήρκεσε πολλά χρόνια.
Η φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στον τέταρτο αντιδραστήρα ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2026. Συνολικά φορτώθηκαν 349 συγκροτήματα καυσίμου, ενώ τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση και το ερμητικό κλείσιμο του αντιδραστήρα.
Τον Σεπτέμβριο, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της φάσης φυσικής εκκίνησης και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πριν από την επόμενη φάση αύξησης της ισχύος.
Η σύνδεση με το δίκτυο δεν σημαίνει ότι η μονάδα λειτουργεί ήδη σε πλήρη ισχύ ή ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμπορικής λειτουργίας. Η ισχύς αυξάνεται σταδιακά, με τις προβλεπόμενες δοκιμές και τις απαραίτητες εγκρίσεις των εποπτικών αρχών.
Νέος αντιδραστήρας 1.200 MW στα σχέδια της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση Φίτσο σχεδιάζει παράλληλα την κατασκευή ενός ακόμη – έβδομου – πυρηνικού αντιδραστήρα ισχύος 1.200 MW. Μετά την υπογραφή συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την προτίμησή του για την αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric ως πιθανό συνεργάτη στο νέο έργο.
Η επέκταση του πυρηνικού προγράμματος αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στη διασφάλιση σταθερής ηλεκτροπαραγωγής και στην αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων για εξαγωγές.
Η πορεία του νέου αντιδραστήρα θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, την επιλογή τεχνολογίας, τη χρηματοδότηση και τις σχετικές αδειοδοτήσεις.
