Το κρέας βάζει “φωτιά” στα ελληνικά νοικοκυριά

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στο κρέας επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Εφιαλτικές οι προβλέψεις

Κρέας©unsplash

Ανεξέλεγκτες είναι οι ανατιμήσεις στο κρέας, που βάζει «φωτιά» στα ελληνικά νοικοκυριά και με τις προβλέψεις να είναι εφιαλτικές για την τσέπη των καταναλωτών. Το  μοσχάρι  έχει ξεπεράσει τα 16 ευρώ το κιλό και  οι καταστηματάρχες να φοβούνται ότι θα φτάσει ακόμη και τα 20 ευρώ. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που τροφοδοτεί την ακρίβεια, με τις τιμές να κινούνται σε τροχιά ανόδου χωρίς σαφές σημείο σταθεροποίησης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας, έχει προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες ότι το μοσχαρίσιο κρέας βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό «άλμα τιμών», που θα ξεπεράσει σύντομα το ψυχολογικό όριο των 20 ευρώ το κιλό και μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 25 ευρώ. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, όχι τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς, το μοσχαρίσιο στήθος εισαγωγής εκτινάχθηκε μέσα σε έναν χρόνο από τα 8 στα 12 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας αύξηση 50%. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει το συκώτι εισαγωγής, επίσης με άνοδο 50%, ενώ σε πιο ειδικές κατηγορίες όπως τα αρνίσια κατεψυγμένα έντερα οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 70%.

Σημερινό δημοσίευμα των Νέων, αναφέρει ότι η χώρα καταναλώνει ετησίως περίπου 160.000 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ η εγχώρια παραγωγή περιορίζεται στους 40.000 τόνους.