«Φωτιά» έχει πάρει και το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το πλέον αγαπημένο συνοδευτικό του καφέ, αφού στοιχίζει, όσο κόστισε κάποτε ένα καρβέλι ψωμί.. Πόσο πωλείται πλέον το πιο γνωστό σνακ της Ελλάδας; Από 90 έως 130 γραμμάρια, που μπορεί να βγει ένα απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης, πωλείται από 0,60 – 0-70 ευρώ, (από το Μάρτιο του 2022), ενώ 2,3ο ευρώ κοστίζει το σπέσιαλ κουλούρι Θεσσαλονίκης. Πού αποδίδουν τις αυξήσεις οι αρτοποιοί; Το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών άλλα και οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος, είναι οι βασικοί λόγοι που οι ιδιοκτήτες φούρνων επικαλούνται.
Στο θέμα της τιμής του κουλουριού της Θεσσαλονίκης, της αγαπημένης πρωϊνής συνήθειας, αναφέρθηκε η πρόεδρος σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, ‘Ελσα Κουκουμέρια, μιλώντας στο Action 24. «Το απλό κουλούρι ξεκινά από 80 έως 100 γραμμάρια. Τα πιο βαριά κουλούρια είναι8 αυτά που είναι γεμιστά. Δεν θα βρείτε πιο φθηνό προϊόν σε φούρνο από ένα κουλούρι που θα βρείτε σε φούρνο όχι σε αλυσίδα, σε υπεραγορά» είπε αρχικά η κα Κουκουμέρια.
Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, είτε πρόκειται για ψωμί, είτε για κουλούρι, είτε είναι οποιοδήποτε αρτοσκεύασμα, ο φούρνος συνεχίζει να είναι πιο φθηνός από οποιαδήποτε αλυσίδα ή υπεραγορά. Πουθενά στον κόσμο δεν ισχύει αυτό. Υπάρχει ένα ψέμα διότι είναι φρέσκο, αλλά έχει διατηρησιμότητα 20 ημέρες αλλά το λένε φρέσκο».
O Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών–Προαστίων και Περιχώρων αναφέρθηκε και εκείνος στο κουλούρι Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι πουλάει το κουλούρι στην Αθήνα, 0,70 ευρώ. «O μόνος που μπορεί να έχει ασυσκεύαστο το ψωμί είναι ο φούρνος» είπε ακόμη.
Για την κρίση στον κλάδο των αρτοποιών και το λουκέτο σε 1.500 φούρνους σε όλη την Ελλάδα είχε μιλήσει προ ημερών και στα Παραπολιτικά 90,1 ο Παναγιώτης Σαχινίδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν είχαν κλείσει αρτοποιεία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκλεισαν τώρα.
Η ιστορία πίσω από το κουλούρι Θεσσαλονίκης
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένα καθημερινό σνακ – είναι κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας. Τραγανό, σησαμένιο, γευστικό και πάντα διαθέσιμο, από φούρνους και μικροπωλητές, μέχρι καντίνες και καφέδες. Όμως… γιατί λέγεται Θεσσαλονίκης;
Η λέξη «κουλούρι» έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή λέξη κολλίκιον. Το έβρισκες σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, πόλεις με έντονη εμπορική και αρτοποιητική δραστηριότητα. Εκεί ξεκίνησε να διαδίδεται ευρέως και να αγαπιέται από τον κόσμο.
Οι πρώτοι κουλουρτζήδες
Το κουλούρι ήταν φθηνό, χορταστικό και ιδανικό για δρόμο. Οι πλανόδιοι κουλουρτζήδες, συχνά Ηπειρώτες, το μετέφεραν πάνω σε τάβλες στο κεφάλι, διαλαλώντας το κάθε πρωί. Η εικόνα αυτή έγινε χαρακτηριστική – και το ίδιο το προϊόν… καθημερινή συνήθεια.
Και το «Θεσσαλονίκης»;
Παρόλο που παρασκευαζόταν και αλλού, το κουλούρι απέκτησε το όνομα Θεσσαλονίκης επειδή εκεί είχε μεγάλη φήμη και εμπορική δυναμική. Ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη, οι μικροπωλητές το παρουσίαζαν ως «κουλούρι Θεσσαλονίκης» για να του δώσουν κύρος. Η ονομασία καθιερώθηκε με τον χρόνο και πέρασε και στην Αθήνα, όπου οι κουλουρτζήδες υιοθέτησαν το ίδιο brand.