Μάχη για τα λεφτά της ΕΕ: Ο Μερτς ηγείται του μπλοκ των “φειδωλών”

Η νέα δημοσιονομική περίοδος θα καθορίσει τις προτεραιότητες της ΕΕ για επτά χρόνια σε μια πολύ κρίσιμα συγκυρία

O Mέρτς υποχώρησε τελικά μπροστά στην επιμονή του πρωθυπουργού του Βελγίου © X.com

Σε νέα φάση περνά η μάχη για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γερμανία του Φρίντριχ Μερτς συγκροτεί μέτωπο έξι χωρών που ζητούν δραστικό περιορισμό των δαπανών για την περίοδο 2028-2034.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν σε κοινή γραμμή, ζητώντας περικοπές «αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» από την πρόταση της Κομισιόν, η οποία αγγίζει συνολικά τα 2 τρισ. ευρώ.

Ο Μερτς φιλοξένησε στο Βερολίνο τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στο λεγόμενο «μπλοκ των φειδωλών», με στόχο να διαμορφωθεί κοινή στάση ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Οι έξι χώρες υποστηρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να παραμείνει οικονομικά βιώσιμος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές στο εσωτερικό τους.

Το Βερολίνο θέλει έως και 400 δισ. λιγότερα

Η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει από τον Ιούνιο περικοπή περίπου 400 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν. Η νέα συμμαχία δείχνει ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να υποχωρήσει εύκολα, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη δική του θέση σε κοινή διαπραγματευτική γραμμή των “δυνατών” της ΕΕ.

Οι έξι χώρες υποστηρίζουν παράλληλα ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν περισσότερο σε τομείς που θεωρούν στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, όπως η άμυνα, η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση και η ευρωπαϊκή κυριαρχία. Αντίθετα, απορρίπτουν την ιδέα νέου κοινού δανεισμού της ΕΕ ως λύση για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Η θέση των «φειδωλών» συγκρούεται ευθέως με εκείνη μιας ομάδας κρατών που επιδιώκει μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και προστασία των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής και άλλες βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Έτσι, η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το τελικό ύψος του προϋπολογισμού, αλλά και το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα της Ευρώπης. Η συζήτηση αγγίζει πλέον ζητήματα όπως η χρηματοδότηση της άμυνας και της ανταγωνιστικότητας, η αγροτική πολιτική, η συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών και οι νέες πηγές εσόδων της ΕΕ.