Οι κινέζικες πλατφόρμες σαρώνουν το ελληνικό e-commerce με 50.000 παραδόσεις την ημέρα, παίρνοντας σχεδόν το 20% των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έναν unfair ανταγωνισμό, αφού οι κινεζικές Temu και Shein δεν πληρώνουν ΦΠΑ, δεν επιβαρύνονται με δασμούς, δεν απασχολούν προσωπικό, όταν από την άλλη πλευρά ρίχνουν στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα που δεν φέρουν πιστοποιήσεις, όπως για παράδειγμα κοσμήματα με νικέλιο και παιχνίδια επικίνδυνα για τα παιδιά.
Τα παραπάνω κατήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ και CEO της «Πλαίσιο», Κώστας Γεράρδος, κάνοντας αναφορά στα πιο καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό λιανεμπόριο και, εν προκειμένω το οργανωμένο λιανεμπόριο, με τζίρο 15 δισ. ευρώ, 15.000 σημεία πωλήσεων και 125.000 εργαζομένους.
Ο κ. Γεράρδος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση που ανέλαβε το τιμόνι του ΣΕΛΠΕ πριν 10 μήνες, λέγοντας ότι πολλές από τις ενέργειες στοχεύουν στο να ενισχυθεί το brand του retail, να αναγνωρισθεί η σημασία, η αξία του και η σύνδεσή του με σειρά μεγάλων κλάδων, όπως το ΙΤ, οι κατασκευές και τα logistics.
«Το λιανεμπόριο συνολικά, και όχι μόνο η οργανωμένη λιανική, το 2024 είχε τζίρο 71,57 δισ., απασχολούσε 400.000 εργαζομένους και είχε συμμετοχή στο ΑΕΠ, της τάξης του 11,6%. Επόμενο είναι ότι θέλουμε να έχουμε συνεργασία με την κυβέρνηση για τα ζητήματα του λιανεμπορίου. Η πρωτοβουλία συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη, μέσα από τα μηνιαία «Πρωϊνά του ΣΕΛΠΕ», ήδη λειτούργησε, αλλά υπάρχουν και πολλά που πρέπει να αλλάξουν», τόνισε ο κ. Γεράρδος.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ μίλησε για τον ολότελα αδιαφανή τρόπο με τον οποίο ορίζονται τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις (π.χ. για καταστρατήγηση εκπτώσεων) οι οποίες επιπλέον διασύρονται με τη δημοσίευση των επωνυμιών τους στα ΜΜΕ.
«Δεν αισχροκερδούν επιχειρήσεις που έχουν καθαρό περιθώριο κέρδους 1% ή και μικρότερο, όταν από την άλλη αφήνονται ανεξέλεγκτες οι κινεζικές πλατφόρμες. Οι ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, όσες επιβιώνουν, αντιμετωπίζουν αυξημένα ενοίκια, άνοδο στους μισθούς των εργαζομένων, αυξημένο ενεργειακό κόστος, μεταφορικό αλλά και κόστος διαμόρφωσης των σημείων πώλησης. Η μεικτή κερδοφορία της ελληνικής επιχείρησης σήμερα είναι οριακή», υποστήριξε ο κ. Γεράρδος.
Η Διοίκηση του ΣΕΛΠΕ διεκδικεί πιο παρεμβατικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν την αγορά και υποστηρίζει ότι θα πρέπει, μετά από διαβούλευση, να μεταφερθεί η φωνή της στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο ψηφίζονται νομοθετήματα «μάλλον από καθηγητές που δεν ξέρουν την αγορά», τα οποία λειτουργούν σαν βρόγχος γύρω από τον λαιμό των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει με το Late Payment Regulation που επιβάλλει την πληρωμή των προμηθευτών σε 30 ημέρες.
Καταλήγοντας, ο κ. Γεράρδος είπε ότι τρία είναι ουσιαστικά τα κυριότερα αιτήματα από την ελληνική κυβέρνηση: Παιχνίδι με ίσους όρους στην αγορά (κινεζικές πλατφόρμες), όχι διαπόμπευση των ελληνικών επιχειρήσεων και διαφάνεια στον υπολογισμό των προστίμων και τέλος επιδότηση σε κάποια από τα αυξημένα κόστη των επιχειρήσεων.
Nα σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα δράσεων του ΣΕΛΠΕ έχει συμπεριληφθεί και η συμμετοχή στην 89η ΔΕΘ.