Τίτλοι τέλους μπαίνουν σήμερα στο πλαφόν κέρδους για τρόφιμα και καύσιμα , ενώ εντείνονται οι φόβοι για αυξήσεις τιμών. Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ αρχικά ως έκτακτη ρύθμιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2021, και παρατάθηκε αρκετές φορές, παραμένοντας ενεργό για περισσότερα από τρία χρόνια. Με την κατάργησή του, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές νέες αυξήσεις τιμών, είτε στα σούπερ μάρκετ είτε στα πρατήρια καυσίμων, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανοδική πίεση στο κόστος.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο, τονίζει πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν με αυστηρότητα, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες διατηρούν τη δυνατότητα παρέμβασης και επιβολής κυρώσεων όπου εντοπίζονται παραβάσεις, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν.
Το μέτρο έχει στοιχίσει στην βιομηχανία και το λιανεμπόριο μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με βάση το συγκεκριμένο μέτρο έχουν επιβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρόστιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο του υπουργείου βρέθηκαν τόσο παραγωγοί βασικών αγαθών και προϊόντων όσο και εισαγωγείς. Επίσης βαριές «καμπάνες» έπεσαν και σε αλυσίδες και καταστήματα λιανικής. Το μέτρο αποσύρεται από την κυβέρνηση μετά από πιέσεις της αγοράς, αφού πλέον δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, ενώ επιπλέον το μέτρο ισχύει για περισσότερο από πέντε χρόνια. Ο έκτακτος επομένως χαρακτήρας ρύθμισης των τιμών της αγοράς έχει πάψει να ισχύει.
Επιπλέον όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, όλα τα προηγούμενα χρόνια τα προϊόντα για τα οποία ισχύει το πλαφόν έχουν εκλείψει, είτε για λόγους marketing των επιχειρήσεων, είτε για λόγους αποφυγής της εφαρμογής του μέτρου επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Οι άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες για ν’ αποφύγουν την επιβολή του μέτρου, γρήγορα έφεραν νέα προϊόντα, ελαφρώς ή αρκετά διαφοροποιημένα από εκείνα που πωλούσαν στο τέλος του 2021, έτσι ώστε να μην υπάρχει η σύγκριση της τιμής», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς.