Πόσο πιθανό είναι ο Τσίπρας να αποτελέσει κίνδυνο για τη ΝΔ, η λιτή υποδοχή σε όσους τελικά ενταχθούν στην ΕΛΑΣ και η “ασπίδα” των φρεγατών

Η ομάδα του Τσίπρα που θεωρεί κατόρθωμα ένα ποσοστό 17,8% και η πρόταση για το «μπάζωμα» των Τεμπών που αναμένεται από μέρα σε μέρα

Αλέξης Τσίπρας © Eurokinissi

*** Πόσο πιθανό είναι η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει το 17,8% της αναμέτρησης του 2023; Κι έτσι, αργά αλλά σταθερά, να αρχίσει να αποτελεί κίνδυνο για τη ΝΔ; Κατ’ αρχάς να θυμίσω τι είναι το 17,8% και γιατί αποτελεί πήχη.

*** Πρόκειται -για τους έχοντες ασθενή μνήμη- για το ποσοστό που είχε πάρει σε εθνικές εκλογές, τελευταία φορά, ο Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον οδήγησε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τότε είχε θεωρηθεί μεγάλη αποτυχία. Και τον ώθησε στην παραίτηση.

*** Σήμερα, όμως, θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία. Πώς αλλάζουν οι καιροί… Αλλά δεν είναι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί τώρα. Το σημαντικό είναι ότι στην Αμαλίας έχουν κυκλώσει το 17,8% και θα θεωρηθεί κατόρθωμα αν επιτευχθεί. Προσοχή, δεν υπερβάλλω.

*** Στην Αμαλίας είχαν τον κρυφό στόχο-πόθο ότι αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να καταγραφεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις όπου θα μετρούνταν η ΕΛΑΣ. Όμως ακόμα και η πιο καλή από αυτές -που είδαν το φως της δημοσιότητας- απέχει πολύ από τον πήχη. Και το επιβεβαιώνουν, εννοείται, και οι δημοσκόποι.

*** Μόνο με έναν τρόπο μπορεί να πετύχει η ΕΛΑΣ αυτό το ποσοστό – και ίσως και κάτι παραπάνω: Αν απορροφήσει όλα τα κόμματα που προέκυψαν από τις διασπάσεις του «κυβερνητικού» ΣΥΡΙΖΑ. Και συγκεκριμένα τα ποσοστά τους. Για να δούμε…

*** Και κάτι ακόμα: Υποδοχή χωρίς τυμπανοκρουσίες και φωτογραφίσεις στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να περιμένουν όσοι «επώνυμοι» καταφέρουν στο τέλος της ημέρας να ενταχθούν στο κόμμα του. Στην Αμαλίας το εννοούν: Όσοι έρθουν, θα έρθουν ως… απλοί στρατιώτες.

*** Κατά συνέπεια, όσοι κάνουν άλλα όνειρα θα πρέπει γρήγορα να αναθεωρήσουν. Γιατί, πέραν όλων των άλλων, κάποιους απ’ αυτούς -για να μην πω τους περισσότερους- ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να τους βλέπει ούτε ζωγραφιστούς. Και είδε κι έπαθε για να απαλλαχθεί από αυτούς.

*** Σιγά μη φωτογραφηθεί και μαζί τους.

*** Θέμα ημερών είναι να κατατεθεί η πρόταση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ποινική μεταχείριση του Χρήστου Τριαντόπουλου. Για το λεγόμενο «μπάζωμα» των Τεμπών. Κι όλα δείχνουν ότι η εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν αναμένεται να είναι θετική για τον πρώην υπουργό.

*** Ωστόσο, όλα απομένει να αποδειχθούν στην πράξη.

*** Και θα κλείσω το σημερινό σημείωμα με κάτι που ακούω από το Πεντάγωνο. Οι πληροφορίες, λοιπόν, λένε ότι εξετάζει την αγορά USV, που θα μπορούν να αναπτυχθούν περιμετρικά μιας φρεγάτας. Κάτι σαν ομάδα συνοδείας, δηλαδή, ως πλωτή «ασπίδα» προστασίας της. Για να μπορούν (οι φρεγάτες) να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους, με απόλυτη ασφάλεια.

*** Σωστή κίνηση, θα πω. Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία (μας) έχει διδάξει πολλά. Και είναι ευχής έργον που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσαρμόζονται γρήγορα. Μάλιστα, ήδη, για τον σκοπό αυτόν ξεκίνησαν και οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενες εταιρείες, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και όχι μόνο.

*** Και κάτι τελευταίο. Στη βάση της ίδιας εμπειρίας, από το ουκρανικό μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται επίσης και η αγορά drones, που θα λειτουργούν και ως συνοδευτικά (και) των F-35.