Το σκωτσέζικο ντους των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι στρατιωτικοί και οι νέες ταυτότητες

Τι θα κάνει η εκκλησιαστική ιεραρχία με τους ιερωμένους-ινφλουένσερ και η άριστη ενημέρωση του Ρούμπιο για την ελληνική πολιτική σκηνή

Ο Νίκος Δένδιας © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

*** H όλη ιστορία παραπέμπει λίγο σε σκωτσέζικο ντους, αλλά, πάλι, μάλλον έτσι λειτουργούν οι διεθνείς ή οι διακρατικές σχέσεις. Γιατί το γράφω; Επειδή ακούω ότι την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να… βγάλουν τους στόλους τους στο Αιγαίο για τον GSI, σχεδόν παράλληλα προγραμματίζουν τα επόμενα βήματα της μεταξύ τους «θετικής ατζέντας».

*** Δεν είναι περίεργο; Κι όμως, αν όλα πάνε καλά, η διαδικασία αυτή αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο δίμηνο και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Και μαζί με τη θετική ατζέντα, προβλέπεται να συνεχιστεί και ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

*** Θυμίζω ότι ο σχετικός τελευταίος γύρος είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο και πριν κλείσει χρόνος μπορεί να γίνει και ο επόμενος. Και σας ρωτάω τώρα: Όλες αυτές οι διαδικασίες δεν παραπέμπουν σε καλές σχέσεις γειτνίασης;

*** Αν δεν έλεγαν σε κάποιον ότι αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, το μυαλό του θα πήγαινε στην… Αυστρία και τη Γερμανία, ενδεχομένως.

*** Ακούω για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο στράτευμα, όσον αφορά έναν αριθμό στελεχών του που αρνείται να παραλάβει τις νέες αστυνομικές ταυτότητές του. Προκειμένου να τις χρησιμοποιεί κατά τις συναλλαγές του με τις τράπεζες, ώστε να γίνεται η ταυτοπροσωπία, αλλά και σε άλλα γκισέ.

*** Κι αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν; Υπάρχουν αξιωματικοί που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο ακόμα εν έτει 2026; Η απάντηση που μου δίνεται αρμοδίως είναι «ευτυχώς, λίγοι». Αλλά, ναι, υπάρχουν. Και περισσότεροι υπαξιωματικοί. Αλλά και αυτοί στελέχη είναι.

*** Μάλιστα, μου λένε ότι τους δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιούν τουλάχιστον τα διαβατήριά τους, για τέτοιες βασικές ανάγκες. Αλλά, όπως προκύπτει, ούτε τέτοια έχουν. Για διάφορους λόγους, υπηρεσιακούς και προσωπικούς. Και η απορία που εύλογα προκύπτει είναι: πώς διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους;

*** Και κάτι ακόμα, σχετικά σχετικό: Ενώ στο Πεντάγωνο έχουν να αντιμετωπίσουν το παραπάνω πρόβλημα, στην Εκκλησία της Ελλάδας πρέπει να δουν τι θα κάνουν με το φαινόμενο ιερωμένος-ινφλουένσερ. Γιατί, τελευταία ανθεί κι αυτό το φαινόμενο στις τάξεις της.

*** Πρόκειται βασικά για ρασοφόρους που ανακάλυψαν τη δύναμη των σόσιαλ μίντια και φροντίζουν να την αξιοποιούν (εκμεταλλεύονται;) στο έπακρον. Η Ιεραρχία κάτι θα πρέπει να κάνει με αυτούς και γρήγορα. Και, όπως μαθαίνω, είναι στις προτεραιότητές της.

*** Λίγο παλιό, αλλά καλό: Όποιος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Ρούμπιο, κατά την εδώ ολιγόωρη επίσκεψή του, θα διαπίστωσε το πόσο καλά ενημερωμένος ήταν σχετικά με την ελληνική πολιτική κατάσταση.

*** Μου λένε, για παράδειγμα, ότι είχε υπόψη του ακόμα και το ενδεχόμενο διπλών εθνικών εκλογών στη χώρα, προσεχώς. Επειδή από τις πρώτες δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση! Καλό; Σχεδόν απίστευτο.

*** Γιατί, μην κοιτάτε εμείς που ασχολούμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυτές τις ιστορίες. Για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έπρεπε κανονικά να είναι «λεπτομέρεια της λεπτομέρειας». Κι όμως, ήταν γνώστης της.

*** Όπως μου λένε, επίσης, ότι ήξερε σε ικανοποιητικό βαθμό το πολιτικό δυναμικό της χώρας, αλλά και το κομματικό. Υπό την έννοια ότι περίπου είχε καταλάβει πως σοβαρή εναλλακτική διακυβέρνησης της χώρας, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει. Πέραν της κυβερνώσας ΝΔ.