Τα δεκαετή ομόλογα στο κόκκινο, η…παρέκκλιση για το ρωσικό φυσικό αέριο και το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν

Η περίφημη πρώτη έκδοση «πράσινου ομολόγου» από το Ελληνικό Δημόσιο πάει από Μάρτιο και βλέπουμε

Ομόλογα © 123RF

*** Αν όλα πήγαιναν καλά, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ο ΟΔΔΗΧ θα έκανε μια ακόμα καλή ομολογιακή έκδοση. Τουλάχιστον, αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Φαίνεται όμως ότι ανατρέπεται.

*** Με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να χτυπά μέσα στο μήνα ακόμα και υψηλά 44 μηνών, κάθε τέτοια κίνηση θα ήταν παρακινδυνευμένη.

*** Γι’ αυτό και στον Οργανισμό ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία και μεταθέτουν γι’ αργότερα την έκδοση. Ούτως ή άλλως, μεγάλη ανάγκη δεν έχουν.

*** Υπολογίζεται ότι ήδη έχουν καλύψει το περίπου 70% του αρχικού τους σχεδιασμού. Συνεπώς, δεν πιέζονται να κάνουν κάτι, με οποιοδήποτε κόστος.

*** Για να καταλάβετε, μου λένε ότι αν χρειασθεί (δηλαδή, αν δεν διορθωθεί η κατάσταση στις αγορές), μπορεί και να μην κάνουν καμία άλλη έκδοση, έως το τέλος του έτους.

*** Τι άλλο συνεπάγεται αυτό; Ότι η περίφημη πρώτη έκδοση «πράσινου ομολόγου» από το Ελληνικό Δημόσιο πάει από Μάρτιο και βλέπουμε. Βλέπετε δεν είναι καιρός για πειραματισμούς… 

*** Με την ευκαιρία, είναι δυνατόν η απόδοση εταιρικού ομολόγου στην Ελλάδα να κυμαίνεται πλέον πάνω κι από το 20%; Προσοχή: Η ερώτηση δεν είναι ρητορική.

*** Αν ισχύει, που μάλλον ισχύει, τότε αυτό αγγίζει τα όρια της τοκογλυφίας. Αλλά, τι είδος διαχείριση του είχε γίνει όταν εκδίδονταν; Και τι πρόβλεψη;

*** Ξεκίνησαν οι δύσκολες ώρες για την Ρώμη. Μου λένε ότι ήδη, σε επίπεδο ΕΚΤ, ξεκίνησε και η διαχείριση των (πρώτων) μεγάλων επιθετικών κινήσεων, από hedge funds, στο ιταλικό χρέος.

*** Τα σορταρίσματα ξεπέρασαν ήδη σε ύψος τα 40 με 45 δισ. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, όπως διαβεβαιώνουν όσοι ξέρουν.

*** Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να διαχειριστεί και τις (πρώτες) μεγάλες επιθετικές κινήσεις εναντίον του ευρώ. Γιατί η εμπειρία έχει διδάξει ότι αυτές οι δυο επιθέσεις πάνε μαζί.

*** Στην περίπτωση της Ιταλίας, η Φρανκφούρτη θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Δεν πρόκειται για το ελληνικό «καρυδότσουφλο».

*** Το θέμα, όμως, είναι τι θα πει και το Βερολίνο…

*** Γιατί διαφωνεί η Ελλάδα με την επιβολή καθολικού πλαφόν στην εισαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου; Μαζί με τους Γερμανούς και τρεις – τέσσερις χώρες της ΕΕ ακόμα;

*** Επειδή φοβάται (ή μήπως ξέρει;) ότι σ’ αυτή την περίπτωση η Μόσχα θα κόψει την ροή και από τον αγωγό Turk Stream. Όπερ σημαίνει ότι θα στερέψει μια βασική δεξαμενή τροφοδοσίας για την χώρα.

*** Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, ο Σκρέκας βρέθηκε να υποστηρίζει τα ίδια με τον Γερμανό ομόλογό του.

*** Αυτές τις εντολές είχε από την Αθήνα, αυτό έκανε.

*** Για όλους τους παραπάνω λόγους, η αποψινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στο Ελιζέ, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Δεν θα πρόκειται, μου λένε, για «άλλη μια» συνάντηση, αλλά για «μια κρίσιμη» συνάντηση.

*** Ο Μητσοτάκης, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναλάβει «να κατεβάσει» την πρόταση των νοτιοευρωπαίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

*** Από τη στιγμή που εξέλιπε ο Ντράγκι και από τη στιγμή που οι δυο (από τις τρεις) βασικές εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η ΕΕ, εδράζονται σε ελληνικές προτάσεις, είναι λογικό.