***Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές – που μάλλον είναι – τότε ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν δεν θα συναντηθούν μόνο μια φορά τον Ιούνιο, αλλά (τουλάχιστον) δυο. Και εξηγούμαι: Όλα δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα συνεδριάσει τελικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας. Πρόκειται για αυτό που αρχικά επρόκειτο να συνεδριάσει Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο, μετά μετατέθηκε για Μάρτιο, στο τέλος υποτίθεται ότι «κλείδωσε» για Μάιο και τώρα μαθαίνουμε ότι πάει για Ιούνιο.
*** Ποια είναι η αιτία αυτών των μεταθέσεων; Επισήμως, οι τα καλεντάρια των δυο ηγετών. Ανεπισήμως, αν μας ρωτάτε; Το γεγονός ότι μάλλον η ατζέντα των δυο δεν έχει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον και πιεστικό για να συζητηθεί και να επιλυθεί.
*** Ιδιαίτερα από την στιγμή που το θέμα της πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου φαίνεται να πάει για «κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες», όπως μας διαμηνύεται αρμοδίως. Κατά συνέπεια, τι να πουν;
*** Αυτό που μαθαίνω είναι ότι οδηγούμαστε σε μια συνάντηση κυρίως χαμηλής διπλωματίας, την οποία, από ελληνικής πλευράς προετοίμασαν:
1) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την τετραήμερη παραμονή του στην Πόλη και
2) ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, που επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες την Τουρκία.
*** Για να καταλάβετε, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρισθεί καλά – καλά ούτε το που θα γίνει η συνάντηση. Αρχικά, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, αλλά τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στον τραπέζι και η περίπτωση της Κωνσταντινούπολης. Θα δούμε.
*** Το σίγουρο πάντως είναι ότι λίγες μέρες μετά την παραπάνω συνάντηση θα ακολουθήσει άλλη μια, αυτή τη φορά σε ουδέτερο έδαφος και πιο συγκεκριμένα στην Χάγη. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που προγραμματίζεται για το διήμερο 24 -25 Ιουνίου.
*** Το πιθανότερο είναι ότι οι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα τα πουν κι εκεί για λίγο (ή περισσότερο) αναλόγως των συνθηκών και των αναγκών. Τέλος, κρατείστε και ένα ακόμα, μικρότερο, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο: Η συνάντηση στο πλαίσιο του ΑΣΣ να μην γίνει ούτε τον Ιούνιο, αλλά να πάει για μετά το καλοκαίρι!
*** Στην περίπτωση που οι δυο πλευρές τα «βάλουν κάτω» και διαπιστώσουν ότι οι δυο ηγέτες, στην πραγματικότητα δεν έχουν να συζητήσουν τίποτα το ουσιαστικό. Μην το αποκλείετε.
*** Και κάτι από τον μικρόκοσμο του ΠΑΣΟΚ: Ο Κώστας Σκανδαλίδης θα αποδεχθεί τελικά την πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη και θα αναλάβει να ηγηθεί της επιτροπής διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το αναφέρω; Επειδή ο Σκανδαλίδης, στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει ανοικτά Δούκα.
*** Το γεγονός τότε είχε συζητηθεί αρκούντως στην Χαριλάου Τρικούπη, γιατί ήταν κοινή η αίσθηση ότι ο πρώην υπουργός βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του Κινήματος. Τελικώς, δεν ήταν. Μπορεί όμως να βρεθεί και πάλι.
*** Και μια και ο λόγος στον Χάρη Δούκα, παραπάνω, επιμένει για την σύγκλιση συνεδρίου πριν το καλοκαίρι ή έστω στις αρχές του. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τις αποφάσεις του και επ’ αυτού: Οριστικά, πάει για το φθινόπωρο.
*** Με την ευκαιρία, να σας πω ότι για το φθινόπωρο πάει και το συνέδριο της ΝΔ. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι και η επιλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος μπορεί και να αργήσει λίγο.