Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχει μετατρέψει τα Στενά του Ορμούζ σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο μάχης, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και τη διεθνή ναυτιλία.
Περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου διέρχεται από τα στενά, γεγονός που καθιστά κάθε περιορισμό ή απειλή για τη διέλευση των πλοίων ζήτημα άμεσου ενδιαφέροντος για τις παγκόσμιες αγορές. Ρωσία, Κίνα και Κατάρ προβαίνουν σε στρατηγικές κινήσεις, ενώ η διεθνής ναυτιλία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις ασφάλειας και ναύλων.
Ρωσία: Το Yamal LNG και η γεωπολιτική στρατηγική
Ταυτόχρονα, η Ρωσία, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιεί για τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τόσο την αναταραχή στη Μέση Ανατολή όσο και την επικείμενη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού LNG στην ΕΕ. Παρά τις απειλές, οι αποστολές από το έργο Yamal LNG προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν ελαφρά τον Φεβρουάριο, με όλα τα φορτία να κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά τερματικά.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι νέες αγορές προσφέρουν υψηλότερες τιμές λόγω του κλεισίματος της Διώρυγας του Χορμούζ και των γεωπολιτικών εντάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετακίνηση των φορτίων σε άλλες αγορές δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο, αλλά είναι απλώς οικονομική απόφαση. Παράλληλα, το πλήρες μπλοκάρισμα ρωσικών εισαγωγών LNG στην Ευρώπη αναμένεται έως το τέλος του 2026 για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια και έως το 2027 για μακροχρόνια, με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για μείωση αποθεμάτων και αύξηση τιμών.
Κατάρ: Εβδομάδες ή μήνες διακοπών στα ενεργειακά φορτία
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida Al-Kaabi, προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει διακοπές στις παραδόσεις LNG για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, με πιθανές σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Το Κατάρ έχει ήδη διακόψει την παραγωγή LNG και άλλων προϊόντων όπως ουρία, πολυμερή, μεθανόλη και αλουμίνιο, και έχει κηρύξει force majeure στους αγοραστές.
Ο Al-Kaabi δήλωσε ότι οι ναυτιλιακές διαδρομές κοντά στην ιρανική ακτογραμμή είναι πλέον επικίνδυνες, καθιστώντας δύσκολη την επαναφορά της κανονικότητας στις παραδόσεις. Η παραγωγική επέκταση του North Field, η οποία θα αυξήσει την παραγωγή LNG στα 126 mtpa, θα καθυστερήσει σημαντικά λόγω της σύγκρουσης. Ο ίδιος τόνισε ότι ακόμα και αν η σύγκρουση τελείωνε σήμερα, η κανονικοποίηση των παραδόσεων θα απαιτούσε εβδομάδες ή μήνες, με την παγκόσμια αγορά LNG να αντιμετωπίζει περιορισμούς και ελλείψεις.
Η Κίνα σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για ασφαλή διέλευση των τάνκερ
Η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των τάνκερ και των πλοίων μεταφοράς LNG του Κατάρ μέσα από τη Διώρυγα του Χορμούζ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Πεκίνο, παρά τις φιλικές σχέσεις με την Τεχεράνη, εκφράζει ανησυχία για τους περιορισμούς στην κίνηση των πλοίων. Η Κίνα αγοράζει περίπου το 45% του πετρελαίου της από τη Μέση Ανατολή, επομένως κάθε εμπόδιο στις ροές ενέργειας έχει άμεσες συνέπειες για την οικονομία της.
Την ημέρα που ξέσπασε η σύγκρουση, μόνο τέσσερα τάνκερ κατάφεραν να περάσουν τα στενά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 24 ημερησίως πριν την κρίση. Παράλληλα, περίπου 300 πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στον Περσικό Κόλπο, με κάποια να ανήκουν σε κινεζικά ή ιρανικά συμφέροντα. Οι ιρανικές ναυτικές αρχές έχουν ήδη επιτρέψει τη διέλευση δύο πλοίων φιλικών κρατών, ενώ κυκλοφορούν φήμες για τη δημιουργία συνοδών πλοίων – μιας “σκιώδους” στόλου – για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή.
Η περιοχή παραμένει επικίνδυνη: η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ προειδοποίησε για πιθανές επιθέσεις σαμποτάζ σε σταθερά ή προβλέψιμα πλοία. Ένα πρόσφατο περιστατικό αφορούσε τον στόλο Suezmax της Stena-Sonangol, ο οποίος υπέστη επίθεση ανοικτά των ακτών του Ιράκ. Οι αρχές εξετάζουν αν χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός ή μαγνητική νάρκη, αναδεικνύοντας τους κινδύνους ακόμη και μακριά από τα στενά.
Ο αντίκτυπος στη ναυτιλία και στα ναύλα
Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχει εκτοξεύσει τα ναύλα στα δεξαμενόπλοια μεγάλου μεγέθους (VLCC), με ορισμένα συμβόλαια να φτάνουν ιστορικά ύψη, πάνω από 700.000 δολάρια την ημέρα. Η υψηλή ζήτηση και η σπανιότητα των διαδρομών δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι σαμποτάζ και επιθέσεων drone είναι πλέον καθημερινή απειλή για τους πλοιοκτήτες και τα πληρώματα.
Η “στρατηγική αξία” των Στενών αυξάνει επίσης την πίεση στους ασφαλιστές και τους διαχειριστές στόλων, που πρέπει να βρουν ισορροπία ανάμεσα στα υψηλά ναύλα και την ασφάλεια των πλοίων. Ταυτόχρονα, η λειτουργία πλοίων «σκιώδους στόλου» από το Ιράν και η μεταφορά LNG από ρωσικά φορτία σε εναλλακτικές αγορές προσθέτουν πολυπλοκότητα στην αγορά.
Επιπτώσεις στη ναυτιλία containers
Η σύγκρουση δεν επηρεάζει μόνο την ενέργεια. Η εταιρεία Global Ship Lease (GSL) υπογραμμίζει ότι η μετατροπή των Στενών του Ορμούζ σε «φίλτρο» για τις εμπορευματικές ροές αυξάνει την αβεβαιότητα στη ναυτιλία conatiner. Η GSL έχει ήδη εξασφαλίσει μακροχρόνιες συμβάσεις για το 99% του στόλου της το 2026 και το 81% του 2027, αλλά η συνεχής δυναμική στην περιοχή απαιτεί ευελιξία και συνεχή παρακολούθηση για την ασφάλεια των πληρωμάτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Lister τονίζει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις προκλήσεις, ενώ ο πρόεδρος Γιώργος Γιουρούκος υπογραμμίζει ότι η προστασία των πληρωμάτων παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα. Η ισορροπία ανάμεσα σε κέρδη και ρίσκο χαρακτηρίζει σήμερα την αγορά containers, με εταιρείες όπως η GSL να επενδύουν σε ευέλικτους και αποδοτικούς στόλους.