Παρέτεινε εκ νέου τη δημόσια πρότασή της για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών της Genco Shipping & Trading η Diana Shipping, καθώς το ποσοστό των μετόχων που έχουν προσφέρει τις μετοχές τους ή στηρίζουν την πρόταση πλησιάζει πλέον το 40%.
Η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε, μέσω σχετικής κατάθεσης στις αμερικανικές εποπτικές αρχές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, ότι παρατείνει κατά δύο εβδομάδες τη δημόσια πρόταση εξαγοράς, η οποία αποτιμά κάθε μετοχή της Genco στα 24,80 δολάρια σε μετρητά.
Η προσφορά έληγε την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά πλέον παρατείνεται έως τις 24 Ιουλίου.
Η τιμή της δημόσιας πρότασης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την τελευταία επίσημη πρόταση που υπέβαλε η Diana στο διοικητικό συμβούλιο της Genco τον Ιούνιο.
Η νεότερη αυτή πρόταση αποτιμούσε κάθε μετοχή που δεν κατέχει ήδη η Diana στα 27,34 δολάρια, συνδυάζοντας μία μετοχή της Diana Shipping και τα 24,80 δολάρια της αρχικής προσφοράς σε μετρητά.
Το διοικητικό συμβούλιο της Genco έχει ήδη απορρίψει την προσφορά των 24,80 δολαρίων.
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Diana δεν έχει ακόμη τροποποιήσει επίσημα τη δημόσια πρότασή της ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα αποτίμηση των 27,34 δολαρίων ανά μετοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TradeWinds, η καθυστέρηση οφείλεται σε λογιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτούμενες δημόσιες γνωστοποιήσεις.
Αυξάνεται η στήριξη των μετόχων
Η Diana ανακοίνωσε πάντως ότι το ποσοστό των μετοχών της Genco που δέχονται τη δημόσια πρόταση —χωρίς να υπολογίζεται η ήδη υπάρχουσα συμμετοχή της— ανέρχεται πλέον στο 29,7%, έναντι 28,4% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περισσότερες από 6,24 εκατ. μετοχές που ήδη κατέχει η Diana, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 14% της Genco.
Εφόσον συνυπολογιστεί και αυτή η συμμετοχή, η συνολική στήριξη προς τη δημόσια πρόταση διαμορφώνεται περίπου στο 39,8% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, η Genco Shipping & Trading εξέδωσε και νέα ανακοίνωση με την οποία απέρριψε την παράταση της δημόσιας πρότασης.
Όπως ανέφερε: «Η Diana παρέτεινε για ακόμη μια φορά την ανεπαρκή δημόσια πρότασή της ύψους 24,80 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη εξετάσει και απορρίψει ομόφωνα αυτή την προσφορά, κρίνοντας ότι υποτιμά σημαντικά την αξία της εταιρείας».
Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης τους μετόχους της: «Μην παρασυρθείτε και μην προσφέρετε τις μετοχές σας στη δημόσια πρόταση της Diana, η οποία προβλέπει χαμηλότερο τίμημα από εκείνο που περιλαμβάνεται σε ξεχωριστή, ενδεικτική και μη δεσμευτική πρόταση που έχει υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Genco. Η Diana εξακολουθεί να μην έχει επικαιροποιήσει τα έγγραφα της δημόσιας πρότασης ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους όρους της νεότερης πρότασής της».
Η διαμάχη διαρκεί πάνω από έναν χρόνο
Η προσπάθεια της Diana Shipping να αποκτήσει τη μεγαλύτερη εισηγμένη ανταγωνίστριά της εξελίσσεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και αναζωπυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με εκατέρωθεν δημόσιες αιτιάσεις.
Η Diana υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Genco «φοβάται» τη δημόσια πρότασή της.
Από την πλευρά της, η Genco αντέτεινε ότι οι μέτοχοι μπορούν σήμερα να λάβουν μόνο 24,80 δολάρια ανά μετοχή μέσω της δημόσιας πρότασης και όχι τα 27,34 δολάρια της νεότερης, μη δεσμευτικής προσφοράς που εξακολουθεί να εξετάζεται από το διοικητικό συμβούλιο.
Η διοίκηση της Genco πέτυχε σημαντική νίκη στην ετήσια γενική συνέλευση του Ιουνίου.
Οι μέτοχοι επανεξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία και τους έξι υφιστάμενους συμβούλους, ενώ απέρριψαν δύο υποψηφίους που είχε προτείνει η Diana Shipping.
Παράλληλα, ενέκριναν —αν και σε συμβουλευτικό επίπεδο— τη διατήρηση του λεγόμενου «poison pill», αμυντικού μηχανισμού που περιορίζει τη συμμετοχή της Diana στο 15% του μετοχικού κεφαλαίου.
Καθώς ο μηχανισμός αυτός θα παραμείνει σε ισχύ για ακόμη έναν χρόνο, η Diana δεν μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της Genco αποκλειστικά μέσω της δημόσιας πρότασης.
Η ίδια η Diana έχει αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και καλεί το διοικητικό συμβούλιο της Genco να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να άρει το αμυντικό μέτρο, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία εξαγοράς.
