Ναυπηγικό ντεμαράζ 1,1 δισ. δολαρίων από την οικογένεια Προκοπίου

Στα κινεζικά ναυπηγεία Hengli και New Times θα κατασκευαστούν τα δέκα νέα πλοία της Dynacom και της Akrotiri Tankers, της οικογένειας Προκοπίου

Ο Γιώργος Προκοπίου © Eurokinissi

Σε μια νέα επενδυτική κίνηση μεγάλης κλίμακας προχωρά η οικογένεια Προκοπίου, ενισχύοντας τη θέση της στη διεθνή ναυτιλία.

Ναυπηγικές παραγγελίες συνολικής αξίας περίπου 1,1 δισ. δολαρίων έκλεισε μέσα στον Σεπτέμβριο η οικογένεια Προκοπίου, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Η νέα εξόρμηση αφορά συνολικά δέκα πλοία και συγκεκριμένα, μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου και πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας. Στις συμφωνίες συμμετέχουν η Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου και η Akrotiri Tankers, η οποία ελέγχεται από την κόρη του, Μαριελένα Προκοπίου, και τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Λάμψια.

Με τις τελευταίες συμφωνίες, ο αριθμός των νεότευκτων πλοίων που έχουν παραγγείλει από το 2023 οι ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας Προκοπίου πλησιάζει πλέον τα 150. Η συνολική αξία των συγκεκριμένων επενδύσεων ξεπερνά, σύμφωνα με στοιχεία του TradeWinds, τα 12 δισ. δολάρια.

Το μέγεθος του προγράμματος αναδεικνύει τη Dynacom σε μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς δεξαμενόπλοιων, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την αυξανόμενη παρουσία της οικογένειας στα πλοία μεταφοράς αμμωνίας.

Έξι νέα δεξαμενόπλοια για τη Dynacom 

Στον πυρήνα της νέας επένδυσης βρίσκεται η παραγγελία έξι μεγάλων δεξαμενόπλοιων VLCC  από τη Dynacom στα κινεζικά ναυπηγεία Hengli Shipbuilding.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει τέσσερα VLCC χωρητικότητας 306.000 dwt το καθένα και δύο suezmax των 158.000 dwt. Οι οικονομικοί όροι και οι ημερομηνίες παράδοσης δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο τα πλοία εκτιμάται ότι δύσκολα θα είναι διαθέσιμα πριν από το 2029, καθώς το βιβλίο εργασιών της Hengli παραμένει γεμάτο για τα επόμενα χρόνια.

Τα τέσσερα νέα πλοία έρχονται να προστεθούν σε ισάριθμα νεότευκτα του ίδιου τύπου, εξοπλισμένα με scrubbers, τα οποία είχε παραγγείλει ο Γιώργος Προκοπίου στο ίδιο ναυπηγείο τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, με την προσθήκη των δύο suezmax, η Dynacom ανεβάζει σε 11 τον αριθμό των πλοίων αυτού του τύπου που έχει υπό κατασκευή στη Hengli. Η εταιρεία διευρύνει έτσι ακόμη περισσότερο ένα βιβλίο παραγγελιών που θεωρείται ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο μεταξύ των ανεξάρτητων ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων.

Η επιθετική επέκταση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά των VLCC επωφελείται από τις μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τις αποστάσεις μεταφοράς πετρελαίου, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση για διαθέσιμη χωρητικότητα.

Οι ισχυρές συνθήκες στη ναυλαγορά έχουν δημιουργήσει και σημαντικές ευκαιρίες στις αγοραπωλησίες πλοίων. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Γιώργος Προκοπίου φέρεται να εξασφάλισε κέρδος περίπου 80 εκατ. δολαρίων από την πώληση ενός νεότευκτου VLCC σε αγοραστές από τη Μέση Ανατολή.

Προκοπίου: Η νέα γενιά επενδύει στα πλοία αμμωνίας

Το δεύτερο σκέλος της επένδυσης αφορά τέσσερα πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας, γνωστά στην αγορά ως VLAC.

Η Dynacom είχε ήδη συμφωνήσει με τη Hengli για την κατασκευή δύο VLAC χωρητικότητας 93.000 κυβικών μέτρων, με τις παραδόσεις να έχουν τοποθετηθεί το 2028. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα ενισχύεται με δύο ακόμη πλοία ίδιων προδιαγραφών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για νέες παραγγελίες ή για την άσκηση υφιστάμενων δικαιωμάτων προαίρεσης.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά μεταφοράς αμμωνίας εισέρχεται και η Akrotiri Tankers. Η εταιρεία της Μαριελένας Προκοπίου και του Κωνσταντίνου Λάμψια παρήγγειλε δύο VLAC από τη New Times Shipbuilding, με προγραμματισμένη παράδοση το 2029.

Πρόκειται για μια νέα κατεύθυνση για την Akrotiri, η οποία από την ίδρυσή της πριν από περίπου δύο χρόνια είχε επικεντρωθεί στα suezmax και στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου τύπου LR1. Η Μαριελένα Προκοπίου δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά ξηρού φορτίου μέσω της Delos Navigation.

Η είσοδος στα VLAC αντανακλά τις προσδοκίες για ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου αμμωνίας. Εκτός από την παραδοσιακή βιομηχανική της χρήση, η αμμωνία εξετάζεται ως φορέας μεταφοράς υδρογόνου και ως πιθανό ναυτιλιακό καύσιμο χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.

Από το 2023, συμφέροντα της οικογένειας Προκοπίου έχουν συνδεθεί με παραγγελίες σχεδόν 150 δεξαμενόπλοιων, φορτηγών πλοίων και gas carriers, αξίας άνω των 12 δισ. δολαρίων.