Η προσωρινή εμπορική εκεχειρία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσε απότομη άνοδο της δραστηριότητας στα κινεζικά λιμάνια και τις γραμμές παραγωγής, αλλά ανεβάζει το κόστος των εμπορικών μεταφορών και φόβους για νέες αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ, με άλμα 275% στις κρατήσεις φορτίων Κίνας–ΗΠΑ αλλά ελλείψεις πλοίων.
Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου — όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν σε σημαντική μείωση των δασμών για διάστημα 90 ημερών — οι κρατήσεις σε πλοία που κατευθύνονται από την Κίνα προς τις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τις 228.000 μονάδες TEU (ισοδύναμο είκοσι ποδών), σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας παρακολούθησης εμπορευματοκιβωτίων Vizion και του παρόχου δεδομένων Dun & Bradstreet.
Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι τιμές για χώρους μεταφοράς πλοίων στον Ειρηνικό με προορισμό τις ΗΠΑ. Οι τιμές spot από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες εκτινάχθηκαν κατά περίπου 16% — η μεγαλύτερη αύξηση στη διαδρομή αυτή για το 2025 — φτάνοντας τα 3.136 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο σαράντα ποδών για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τον δείκτη Drewry World Container Index. Ο σύνθετος παγκόσμιος δείκτης σημείωσε επίσης τη μεγαλύτερη άνοδο για φέτος, μεταδίδει το Reuters.
Η αυξημένη ζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στις θαλάσσιες μεταφορές: Ο αριθμός των διεθνών πτήσεων εμπορευματικών αεροσκαφών αυξήθηκε σχεδόν κατά 18%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών της Κίνας.
Η «έκρηξη» αυτή αποδίδεται πιθανότατα σε κύμα πρόωρων αποστολών (front-loading), καθώς η εμπορική ανακωχή προσφέρει ένα σύντομο χρονικό παράθυρο για την αποφυγή των υψηλών αμερικανικών δασμών, εκτιμά ο Τζαγέντου Κρίσνα, διευθυντής της Drewry Maritime Services. Πρόκειται επίσης για μια κρίσιμη περίοδο προμηθειών ενόψει των εορτών — τα προϊόντα χρειάζονται περίπου έναν μήνα για να φτάσουν στις ΗΠΑ και οι λιανοπωλητές εξαντλούν γρήγορα τα αποθέματα που διατηρούσαν, εν αναμονή κάποιου εμπορικού συμβιβασμού.
«Η τρέχουσα αύξηση στις κρατήσεις είναι πιθανό να προκαλέσει διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, εκτός αν υπάρξει ένα νέο σοκ δασμών από τον κ. Τραμπ», δήλωσε ο Κρίσνα.
Αυξάνονται οι όγκοι φορτίων, ανεβαίνουν τα ναύλα μεταφοράς
Καθώς αυξάνονται οι όγκοι φορτίων, ανεβαίνουν και τα ναύλα μεταφοράς — κάτι που ενδέχεται να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή.
Μετά τη συμφωνία που αποκλιμάκωσε τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα, οι εισαγωγείς προετοιμάζονται πλέον για ένα κύμα φορτίων που αναμένεται να αυξήσει τα ναύλα και να επιβαρύνει το κόστος για τους καταναλωτές.
Στελέχη της ναυτιλίας αναφέρουν ραγδαία αύξηση του μεταφερόμενου όγκου, η οποία αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την 90ήμερη αναστολή των υψηλών δασμών από τον Τραμπ, που περιόρισε τους φόρους εισαγωγής στο 30% από το προηγούμενο επίπεδο του 145%.
«Οι κρατήσεις από την Κίνα προς τις ΗΠΑ είναι αυξημένες κατά 275% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Δεν θα υπάρξουν αρκετά πλοία για να καλύψουν τη ζήτηση. Ετοιμαστείτε για τιμές αιχμής», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Ράιαν Πίτερσεν, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Flexport.
Αβεβαιότητα σημαίνει υψηλότερο κόστος
Τα ναύλα έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται. Ο Δείκτης Παγκόσμιων Εμπορευματοκιβωτίων της Drewry — εταιρείας παροχής δεδομένων για τις εφοδιαστικές αλυσίδες — έδειξε αύξηση 8% για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ναύλα από τη Σαγκάη προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 19%, ενώ οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες σημείωσαν άνοδο 16%.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Και όταν υπάρχει αβεβαιότητα στη ναυτιλία, αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερο κόστος. Και το υψηλότερο κόστος μετακυλίεται τελικά σε εσάς, τους καταναλωτές», δήλωσε ο Σαλ Μερκογκλιαν, καθηγητής ναυτιλιακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κάμπελ, ειδικός σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών.
Η αύξηση αυτή αποτελεί αντιστροφή της πτωτικής πορείας που παρατηρήθηκε στις αρχές του Μαΐου, όταν οι εξαιρετικά υψηλοί δασμοί 145% επιβράδυναν τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.
«Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ο όγκος εισαγωγών στο λιμάνι του Λος Άντζελες ήταν μειωμένος πάνω από 30% σε σχέση με τον μέσο όρο», δήλωσε ο Τζιν Σερόκα, εκτελεστικός διευθυντής του λιμένα. «Αυτό που πιθανώς θα προκύψει είναι χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων συνολικά, περιορισμένη ποικιλία για τους Αμερικανούς καταναλωτές και, ίσως, υψηλότερες τιμές».