Εκπτωτικά πακέτα στα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια των εορτών προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προειδοποιώντας παράλληλα για νέες ανατιμήσεις στην αγορά εξαιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας με πρόσχημα την άνοδο του ενεργειακού κόστους, ενώ αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά τροφίμων και στις πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι Εγώ», με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι κατά την εορταστική περίοδο θα υπάρξουν εκπτωτικά πακέτα στα σούπερ μάρκετ, με στόχο την ελάφρυνση των καταναλωτών σε μια περίοδο αυξημένων οικονομικών πιέσεων.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ενεργειακή κρίση δημιουργεί νέους κινδύνους για την πορεία των τιμών, καθώς η αύξηση του κόστους του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να προκαλέσει ανατιμήσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η επιβάρυνση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι την τελευταία διετία έχουν πραγματοποιηθεί αυστηροί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων, στο πλαίσιο των οποίων έχουν επιβληθεί και εισπραχθεί πρόστιμα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τη μείωση των τιμών θα παραμείνει σε ισχύ έως το τέλος του έτους.
Η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέδεσε τις πιέσεις που δέχονται οι καταναλωτές με τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επηρεάσει αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όπως ανέφερε, οι οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης έγιναν αισθητές αρχικά στους Αμερικανούς πολίτες, ενώ επηρεάζουν και τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, μέσα από την αύξηση του κόστους ενέργειας και τις συνέπειές της στην οικονομία.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις. Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ότι η οικονομία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς οι πολίτες αξιολογούν τις επιπτώσεις των οικονομικών εξελίξεων στην καθημερινότητά τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηρίζοντάς την σημαντικό εμπόδιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας»
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις πολιτικές προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Επίσης, επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να απευθυνθεί στα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η καθημερινότητα των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.
