Σε μια νέα κίνηση που εντείνει την τεχνολογική αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες λιανικής πώλησης (online e-shops) στις Ηνωμένες Πολιτείες «κατέβασαν» εκατομμύρια κωδικών κινεζικών ηλεκτρονικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται απαγορευμένα – ή μη εξουσιοδοτημένα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) της χώρας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της FCC, Μπρένταν Καρ, τα προϊόντα που αποσύρθηκαν περιλαμβάνουν κάμερες ασφαλείας, έξυπνα ρολόγια και άλλες συσκευές που προέρχονται από εταιρείες όπως η Huawei, η ZTE, η Hangzhou Hikvision και η Dahua Technology. Τα προϊόντα αυτά είτε βρίσκονταν ήδη στη λίστα απαγορευμένου εξοπλισμού των ΗΠΑ είτε δεν είχαν λάβει την απαιτούμενη έγκριση για κυκλοφορία στην αμερικανική αγορά.
«Οι εταιρείες θέτουν πλέον σε εφαρμογή νέες διαδικασίες ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνιση απαγορευμένων ειδών», ανέφερε ο Καρ, υπογραμμίζοντας ότι η FCC «θα συνεχίσει αδιάκοπα τις προσπάθειές της».
Επεκτείνονται τα απαγορευμένα κινεζικά προϊόντα υπό το φόβο κατασκοπείας
Παράλληλα, η Επιτροπή εξέδωσε νέα ειδοποίηση εθνικής ασφάλειας, υπενθυμίζοντας στους λιανοπωλητές ποια προϊόντα απαγορεύονται, κυρίως εξοπλισμός παρακολούθησης βίντεο που θα μπορούσε, όπως ανέφερε, να επιτρέψει στην Κίνα να «παρακολουθεί Αμερικανούς, να διαταράσσει τα δίκτυα επικοινωνιών και να απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία της Ουάσινγκτον για τον περιορισμό της κινεζικής τεχνολογικής επιρροής. Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές αρχές έχουν λάβει σειρά μέτρων εναντίον κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ημιαγωγών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των συσκευών, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η FCC ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία, στις 28 Οκτωβρίου, για την αυστηροποίηση των περιορισμών σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό κινεζικών εταιρειών που θεωρούνται απειλή. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στην Επιτροπή να απαγορεύσει όχι μόνο την εισαγωγή και πώληση νέων συσκευών, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την κυκλοφορία προϊόντων που είχαν ήδη λάβει έγκριση.
Πολλές κινεζικές εταιρείες προστίθενται στη μαύρη λίστα
Οι εταιρείες Huawei, ZTE, China Mobile και China Telecom περιλαμβάνονται ήδη στη λεγόμενη «Λίστα Ελεγχόμενων» (Covered List), η οποία απαγορεύει στην FCC να εγκρίνει νέα προϊόντα από τις εν λόγω επιχειρήσεις. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνες εναντίον εννέα κινεζικών εταιρειών της λίστας, ανάμεσά τους και οι Hytera Communications, Dahua Technology, Pacifica Networks/ComNet και China Unicom (Americas).
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν προέβη σε σχόλιο, ωστόσο το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «τεχνολογικό προστατευτισμό» και για προσπάθεια περιορισμού της κινεζικής καινοτομίας.
Η FCC έχει ήδη απαγορεύσει σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες να παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενη παρόμοιους κινδύνους. Μόλις τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε διαδικασία για την απόσυρση της αναγνώρισης επτά εργαστηρίων δοκιμών που ανήκουν ή ελέγχονται από την κινεζική κυβέρνηση, και πάλι με επίκληση θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Η τελευταία αυτή ενέργεια υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποκλείσει κινεζικές εταιρείες από κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας — ένα μέτωπο που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έντασης στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.