THEPOWERGAME
Οι επενδύσεις σε εταιρείες που συμβάλλουν θετικά στην αποδοτικότητα των πόρων και στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης είναι η προτεραιότητα της Schroders, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπατζή, επικεφαλής νοτίου τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και εκπρόσωπο ESG Γερμανίας, Αυστρίας & CEEMED.
Ο ίδιος βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή το πρώτο επενδυτικό forum που διοργάνωσε η Schroders στην Ελλάδα, με τίτλο «The Savvy Investor – Schroders Investment Conference Athens 2023», το οποίο απευθυνόταν σε Έλληνες επενδυτές, και, μιλώντας στο powergame.gr, σημείωσε ότι είναι μια περίοδος με πολλές προκλήσεις για τις επενδύσεις και με απρόβλεπτους παράγοντες για τις διεθνείς οικονομίες.
Όπως σημείωσε, οι επενδυτικοί οίκοι «βλέπουν» επερχόμενη ύφεση, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν αυτή θα φτάσει στην πραγματική οικονομία. «Οι αγορές δεν διέπονται πια από αυτό που ονομάζουμε κανόνες κοινής λογικής», ανέφερε ο κ. Μπατζής και προσθέτει ότι «για παράδειγμα, εκτιμούσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε αρνητικά επιτόκια κι όμως είδαμε».
Σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις και τις κινήσεις της ΕΚΤ για τη συγκράτησή τους, ο κ. Μπατζής εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα θελήσει συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων.
Μια ενδεχόμενη «ήπια» ύφεση φέτος, η οποία θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και θα επεκταθεί στην παγκόσμια σκηνή, έχει ήδη αποτιμηθεί και θα είναι η καλύτερη μελετημένη ύφεση στην ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο εύκολο να εκτιμηθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη δομή, με πολλαπλές δυνάμεις. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες, οι τοπικές οικονομίες, τα νοικοκυριά, οι αγορές εργασίας, οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις κατόπιν της υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό θα αποτελέσει τον οδηγό για τις επενδυτικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του 2023. Προς το παρόν, ο κ. Μπατζής «βλέπει» ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές (ιδίως σε τοπικά νομίσματα) και στην Ασία γενικά (συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας), καθώς και στα παγκόσμια ομόλογα, αλλά και στα εμπορεύματα. Η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά ευελιξίας, προσέγγισης νέων αγορών με ελκυστικές αποτιμήσεις που πληρώνουν το ρίσκο της διαφοροποίησης, προσθέτει ο κ. Μπατζής.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μπατζής θεωρεί ότι λειτούργησε ως επιταχυντής για τη μετάβαση σε ένα σύστημα δομημένο σε φθηνή, καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια, κυρίως για χώρες που ήταν εξαρτημένες από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βασίζονται σε πόρους που είναι διαθέσιμοι σε κάθε χώρα, κάτι που μπορεί να προάγει την ενεργειακή ισότητα.
Η τάση στις επενδύσεις
Ο κ. Μπατζής σημειώνει ότι η σύγχρονη προσέγγιση των επενδύσεων είναι η βιωσιμότητα και οι επενδύσεις με αντίκτυπο. Όπως αναφέρει, οι βιώσιμες επενδύσεις αποτελούν ουσιαστικά την «απάντηση» σε σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
«Σε αυτήν τη διεθνή συγκυρία, η επενδυτική δυναμική και η επίτευξη θετικών αποδόσεων απαιτούν μια νέα προσέγγιση, μια προσέγγιση που δεν θα έχει βραχυπρόθεσμη εστίαση, αλλά ολιστική, έναν αναπροσανατολισμό σε πιο βιώσιμες επενδύσεις, μια οπτική που δεν βασίζεται στο κυνήγι αποδόσεων, αλλά σε ένα καλά μελετημένο χαρτοφυλάκιο».
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η προσέγγιση της Schroders είναι να προάγει τις επενδύσεις με μετρήσιμο θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Κλείνοντας, ο κ. Μπατζής αναφέρθηκε επίσης στη λεγόμενη «αλλαγή καθεστώτος», η οποία θα εισαγάγει τη διερεύνηση νέων τομέων της αγοράς, όπως τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία ή οι επενδύσεις σε φυσικό κεφάλαιο.
Στόχος είναι η επένδυση σε εταιρείες που υπακούν στους βιώσιμους στόχος, ώστε να θεμελιωθεί ένα βιώσιμο μέλλον.