Η UniCredit δεν συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Commerzbank, καθώς παράμενει «σιωπηλός μέτοχος» ενόψει σεναρίων εξαγοράς
Η Commerzbank AG ανακοίνωσε ότι η UniCredit SpA, η ιταλική ανταγωνίστρια που εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της, δεν κατέθεσε το μερίδιό της για να ψηφίσει στη φετινή ετήσια γενική συνέλευση του γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος.
Μόλις το 49,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Commerzbank εκπροσωπήθηκε την Πέμπτη στο Βισμπάντεν, όπου πραγματοποιείται η συνέλευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Γενς Βάιντμαν. Το ποσοστό 9,5% της UniCredit δεν περιλαμβανόταν στις μετοχές που είχαν εγγραφεί για συμμετοχή, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Commerzbank.
Εκπρόσωπος της UniCredit δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο, αναφέρει το Bloomberg. Η ιταλική τράπεζα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν επιδιώκει εκπροσώπηση στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank.
Η UniCredit αποκάλυψε πέρυσι ότι κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Commerzbank και στη συνέχεια το αύξησε μέσω παραγώγων, δηλώνοντας ότι η εξαγορά αποτελεί ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει. Η προσέγγισή της, ωστόσο, έχει συναντήσει αντίσταση τόσο από τη διοίκηση της Commerzbank όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση.
Η πρόσφατη άνοδος της μετοχής της Commerzbank έχει επίσης περιπλέξει τα δεδομένα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, ο οποίος έχει δώσει στον εαυτό του περιθώριο έως το 2027 για να αποφασίσει τι θα κάνει με το ποσοστό συμμετοχής.
Επιπλέον του υφιστάμενου μεριδίου, η UniCredit διαθέτει δικαιώματα (μέσω παραγώγων) που θα της επέτρεπαν να αυξήσει τη συμμετοχή της έως και στο 28%. Το γερμανικό δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει περίπου 12% των μετοχών της Commerzbank.