Γ.Δ.
1496.35 -0,43%
ACAG
+1,32%
6.16
CENER
+3,28%
8.82
CNLCAP
0,00%
7.9
DIMAND
-0,32%
9.27
OPTIMA
+2,46%
11.68
TITC
+0,16%
31.4
ΑΑΑΚ
0,00%
7
ΑΒΑΞ
-0,12%
1.638
ΑΒΕ
0,00%
0.48
ΑΔΜΗΕ
+3,61%
2.295
ΑΚΡΙΤ
-0,59%
0.845
ΑΛΜΥ
-2,47%
2.76
ΑΛΦΑ
+0,94%
1.768
ΑΝΔΡΟ
-0,58%
6.82
ΑΡΑΙΓ
-0,24%
12.68
ΑΣΚΟ
0,00%
2.72
ΑΣΤΑΚ
+1,41%
7.2
ΑΤΕΚ
0,00%
0.422
ΑΤΡΑΣΤ
-0,24%
8.38
ΑΤΤ
0,00%
10.95
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.44
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+3,01%
6.5
ΒΙΟΚΑ
+1,53%
2.66
ΒΙΟΣΚ
+1,45%
1.4
ΒΙΟΤ
0,00%
0.278
ΒΙΣ
0,00%
0.162
ΒΟΣΥΣ
+8,13%
2.66
ΓΕΒΚΑ
-1,26%
1.57
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
16.5
ΔΑΑ
-2,44%
8.154
ΔΑΙΟΣ
-2,65%
3.68
ΔΕΗ
-0,67%
11.9
ΔΟΜΙΚ
-0,22%
4.51
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+0,54%
0.37
ΕΒΡΟΦ
-3,55%
1.63
ΕΕΕ
-0,37%
32.64
ΕΚΤΕΡ
-1,06%
4.185
ΕΛΒΕ
0,00%
5.05
ΕΛΙΝ
0,00%
2.46
ΕΛΛ
+0,71%
14.15
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+2,47%
2.695
ΕΛΠΕ
-0,63%
8.66
ΕΛΣΤΡ
-2,07%
2.37
ΕΛΤΟΝ
-0,42%
1.88
ΕΛΧΑ
-0,71%
2.085
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.84
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.152
ΕΠΣΙΛ
-0,33%
12
ΕΣΥΜΒ
-1,45%
1.36
ΕΤΕ
-0,82%
8.45
ΕΥΑΠΣ
0,00%
3.23
ΕΥΔΑΠ
0,00%
6.03
ΕΥΡΩΒ
-0,42%
2.132
ΕΧΑΕ
+0,95%
5.3
ΙΑΤΡ
0,00%
1.695
ΙΚΤΙΝ
+0,74%
0.408
ΙΛΥΔΑ
-2,62%
1.67
ΙΝΚΑΤ
-0,57%
5.22
ΙΝΛΙΦ
-0,80%
4.94
ΙΝΛΟΤ
-1,35%
1.17
ΙΝΤΕΚ
+0,82%
6.16
ΙΝΤΕΡΚΟ
+1,38%
4.42
ΙΝΤΕΤ
+1,21%
1.255
ΙΝΤΚΑ
-1,46%
3.72
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
0,00%
342
ΚΕΚΡ
+0,67%
1.51
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2
ΚΛΜ
0,00%
1.675
ΚΟΡΔΕ
-1,47%
0.536
ΚΟΥΑΛ
+3,70%
1.288
ΚΟΥΕΣ
+0,52%
5.75
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
0,00%
11.05
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.84
ΚΥΡΙΟ
-3,58%
1.345
ΛΑΒΙ
+1,87%
0.98
ΛΑΜΔΑ
-0,15%
6.84
ΛΑΜΨΑ
0,00%
36
ΛΑΝΑΚ
-0,94%
1.05
ΛΕΒΚ
0,00%
0.332
ΛΕΒΠ
0,00%
0.316
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.4
ΛΟΥΛΗ
+0,37%
2.71
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.95
ΜΕΒΑ
+2,59%
3.96
ΜΕΝΤΙ
-1,01%
2.94
ΜΕΡΚΟ
0,00%
48
ΜΙΓ
-2,25%
3.91
ΜΙΝ
+0,89%
0.57
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-3,30%
26.92
ΜΟΝΤΑ
+3,34%
3.4
ΜΟΤΟ
0,00%
3.05
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.71
ΜΠΕΛΑ
-1,45%
27.24
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.37
ΜΠΡΙΚ
+1,01%
2
ΜΠΤΚ
0,00%
0.45
ΜΥΤΙΛ
-0,15%
38.94
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.92
ΝΑΥΠ
+0,41%
0.974
ΞΥΛΚ
-1,79%
0.274
ΞΥΛΚΔ
0,00%
0.0002
ΞΥΛΠ
0,00%
0.53
ΞΥΛΠΔ
0,00%
0.0025
ΟΛΘ
+0,46%
21.7
ΟΛΠ
-2,39%
24.5
ΟΛΥΜΠ
-0,72%
2.76
ΟΠΑΠ
-1,11%
15.18
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,64%
0.93
ΟΤΕ
-0,21%
14.21
ΟΤΟΕΛ
-1,27%
12.4
ΠΑΙΡ
-1,74%
1.13
ΠΑΠ
-1,19%
2.49
ΠΕΙΡ
-0,16%
3.844
ΠΕΤΡΟ
-3,23%
8.98
ΠΛΑΘ
-0,25%
4.04
ΠΛΑΚΡ
-3,75%
15.4
ΠΡΔ
0,00%
0.294
ΠΡΕΜΙΑ
-2,00%
1.174
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
-2,69%
5.06
ΡΕΒΟΙΛ
+0,30%
1.67
ΣΑΡ
-0,53%
11.36
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
+7,94%
0.034
ΣΕΝΤΡ
-0,26%
0.379
ΣΙΔΜΑ
+0,26%
1.9
ΣΠΕΙΣ
+0,26%
7.74
ΣΠΙ
0,00%
0.72
ΣΠΥΡ
0,00%
0.19
ΤΕΝΕΡΓ
-0,06%
18.18
ΤΖΚΑ
0,00%
1.61
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.12
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,90%
1.764
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.25
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.268
ΦΡΛΚ
+1,94%
4.2
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.635

Η διαφορά ανάμεσα στο Sushimou και στο σούσι μας

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σούσι, γιατί αυτό το συμπαγές ψαρο-somethting πράγμα που δοκιμάζουμε από τα ντιλιβεράδικα και τις αλυσίδες εστίασης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που σερβίρει ο Αντώνης Δρακουλαράκος στο Sushimou εδώ και κάποια χρόνια. Και οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη σχετικά με το σούσι.

Βέβαια, δεν είναι εύκολο να δοκιμάσεις τις δημιουργίες του. Το μαγαζί χωράει 12 άτομα σε σκαμπό γύρω από τον πάγκο του, άντε και 6-8 άτομα στον εξωτερικό χώρο (στο πεζοδρόμιο δηλαδή) τώρα που έπιασε καλοκαίρι. Άντε να βρεις κενό δηλαδή για να κάνεις κράτηση. Και γεμίζει κυρίως με ξένους, διότι και ελεύθερο χρόνο έχουν τις καθημερινές, αλλά και συμβουλεύονται τις σχετικές λίστες και ο κύριος Αντώνης ποζάρει σε όλες, έχει κερδίσει βλέπεις και ένα σωρό διακρίσεις.

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος © Πάνος Πουρνάρας
Ο Αντώνης Δρακουλαράκος © Πάνος Πουρνάρας

Επίσης, δεν είναι ανοιχτό… τα Σαββατοκύριακα! Τι θα πει «γιατί;». Διότι έτσι. Θέλει να ξεκουράζεται. Δοκιμάστε εσείς να ετοιμάσετε πλήρες omakase menu για τρία seatings (20Χ3=60 πελάτες) από τις 6 έως τα μεσάνυχτα, όρθιος πίσω από τον πάγκο, και πείτε μου αν θα έχετε κουράγιο για περισσότερο. «Άρα για να δοκιμάσεις το καλύτερο σουσάδικο της πόλης θα πρέπει να πας σε καθημερινή και να δοκιμάσεις ό,τι έχει επιλέξει ο σεφ. Αυτό σημαίνει άλλωστε το omakase. “Το αφήνω πάνω σου”». Που επίσης σημαίνει: σε εμπιστεύομαι τόσο πολύ, που ξέρω ότι θα σερβίρεις κάτι τόσο καταπληκτικό ώστε να δικαιώσεις τη φήμη σου. Σε δεύτερη ανάγνωση σημαίνει: «Δεν θέλω να δεσμεύομαι από μενού, αφού κάθε μέρα μπορεί να βρω διαφορετικά, αξιόλογα ψάρια που ξέρω να ετοιμάσω σωστά και νομίζω πως πρέπει να γευτείς».

Και πραγματικά, τα υλικά είναι εξαιρετικά. Όχι μόνο στα ψαρικά. Το καταλαβαίνεις και στα φρεσκότατα φασολάκια σόγιας (τα edamame), μέχρι ακόμα και στο δυνατό ginger που θα μασουλήσεις ενδιάμεσα για να «ξεπλύνεις». Τα πρώτα ψάρια, ιδανικά τεμαχισμένα ως sashimi, ήρθαν με συνοδεία ανανά, λάχανου και πίκλας μπάμιας (ψιτ, αν δεν τις φάτε τις αγοράζω). Τα nigiri με γάμπαρη, σαρδέλα, χτένι, βουτυράτη και πεντανόστιμη κοιλιά τόνου. Και αντί να σου τα κάνει ρολάκια maki, σου σερβίρει τραγανά φυλλαράκια φρεσκότατου φυκιού nori για να τυλίξεις τη λαχταριστή μπουκιά σου. Δεν χρησιμοποιεί εισαγόμενα ψάρια για να μιμηθεί την ιαπωνική κουζίνα, χρησιμοποιεί ντόπια αλιεύματα που μάλλον δεν έχουμε δοκιμάσει με τον τρόπο αυτόν.

Σε ένα από τα ψάρια μας άλλαξαν τη σάλτσα σόγιας με μια ponzu, έτσι ώστε οι νότες εσπεριδοειδών να δώσουν μια πιο ενδιαφέρουσα έμφαση στην ντελικάτη σάρκα. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν την τεράστια διαφορά.

Από τα δημοφιλέστερα πιάτα σούσι στο Sushimou © Πάνος Πουρνάρας
Από τα δημοφιλέστερα πιάτα σούσι στο Sushimou © Πάνος Πουρνάρας

Το λυθρίνι και το μπαρμπούνι ήρθαν με φριταρισμένο κεφάλι-ψαροκόκαλο-ουρά (το ιαπωνικό δημοφιλέστατο hone-senbei, που καταναλώνεται και σαν σνακ στα μπαρ), με την υπόλοιπη βουτυράτη και τρυφερή σάρκα του ψαριού ξανατοποθετημένη στη θέση της. Όλο το ψάρι, δηλαδή, έτοιμο να φαγωθεί με το ψαροκόκαλο να γίνεται μια απίστευτη λιχουδιά, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί εμείς, ως παραθαλάσσιος λαός, δεν έχουμε βάλει στην κουζίνα μας την πρακτική αυτήν και πετάμε στα σκουπίδια τέτοιο μοναδικό μεζέ (βέβαια, το κάνει και ο Ανέστης στον «Τραβόλτα» με το μπαρμπούνι). Αλλά θα μου πεις, εδώ πετάμε ως αποφάγια μέχρι και τα κεφάλια από τις τηγανητές κουτσομούρες, στο ψαροκόκαλο θα κωλώσουμε; Να φταίει που ποτέ δεν εμβαθύναμε στο τρόφιμό μας; Καμαρώνουμε για τα ψητά μας ψάρια, αυτά που αντί να αρτύσουμε με σοφά μετρημένες δόσεις ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, τα πνίγουμε στο κάθε τυχαίο λαδολέμονο.

Λυθρίνι hone-senbei © Πάνος Πουρνάρας
Λυθρίνι hone-senbei © Πάνος Πουρνάρας

Τέλος πάντων, ο Δρακουλαράκος όχι μόνο είναι ένας εξαιρετικός σεφ που ξέρει πολύ καλά το αντικείμενο του σούσι, αλλά είναι και πολύ καλός οικοδεσπότης, που μιλάει με τους πελάτες του, που εξηγεί με υπομονή και χιούμορ τα πάντα στον ανυποψίαστο. Έχει βρει και από τον ελληνικό αμπελώνα σπάνια κρασιά, που ταιριάζουν απόλυτα με την γκάμα των πιάτων του, και ένα ποιοτικό, χαλαρωτικό sake. Και φυσικά μερικά γρήγορα και ευγενέστατα στελέχη στο σέρβις.

Με δυο λόγια, αν πρέπει να έχει κάποιος άποψη για το σούσι (πριν επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει στην επόμενη ειρωνεία) και μάλιστα για αυτό που μπορείς να απολαύσεις σε «κανονικές» τιμές, πρέπει οπωσδήποτε να έρθει εδώ στο ethnic/multi-culti γαστρονομικό πανηγύρι των στενών δρόμων πίσω από τη Μητροπόλεως.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!