Πτώση για τον χρυσό ενώ ο Τραμπ είπε ότι δεν θα επιβάλει δασμούς στο μέταλλο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα επιβληθούν δασμοί στον χρυσό, μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες

Χρυσός © Pixabay

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο χρυσός δεν θα υποστεί δασμούς, ανατρέποντας την απόφαση των τελωνειακών αρχών των ΗΠΑ ότι οι ράβδοι πολύτιμου μετάλλου που εισάγονται από την Ελβετία θα υπόκεινται σε δασμούς. «Ο χρυσός δεν θα δασμολογηθεί!» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού χάνουν 2,48% στα 3.404,70 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από την ανακοίνωση, ενώ ο spot χρυσός χάνει 1,24%.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, αφότου η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ράβδοι χρυσού ενός κιλού και 100 ουγγιών από την Ελβετία υπόκεινται στον δασμό 39% που επέβαλε ο Τραμπ κατά της χώρας.

Η απόφαση θα ίσχυε όχι μόνο για την Ελβετία, αλλά και για οποιαδήποτε χώρα εξάγει ράβδους χρυσού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ελβετική Ένωση Πολύτιμων Μετάλλων. Με άλλα λόγια, οι ράβδοι χρυσού θα υπόκεινταν στον ισχύοντα δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ έναντι της χώρας προέλευσης.

Η Ελβετική Ένωση Πολύτιμων Μετάλλων προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η τελωνειακή απόφαση «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διεθνή ροή φυσικού χρυσού».

Οι έμποροι, οι αναλυτές και τα στελέχη σε ολόκληρο τον κλάδο είχαν καταλάβει ότι οι μπάρες θα εξαιρούνταν από τους λεγόμενους «αμοιβαίους» δασμούς του Τραμπ. Η σύγχυση, όμως, είχε προκαλέσει την άνοδο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, και οι traders δήλωσαν ότι οι αποστολές πάγωσαν ως απάντηση στα σοκαριστικά νέα.

Οι αγορές χρυσού σταθεροποιήθηκαν αργότερα την Παρασκευή, όταν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Bloomberg, σε γραπτή σημείωση, ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να δημοσιεύσει εκτελεστικό διάταγμα στο εγγύς μέλλον για να διευκρινίσει αυτό που χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» σχετικά με την επιβολή δασμών σε χρυσό και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα.