Τρεις είναι οι χώρες που κυριαρχούν στην παραγωγή ασημιού σε όλο τον κόσμο, μια κατάταξη που ασφαλώς λίγοι γνωρίζουν. Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Μεξικό, Κίνα και Περού αποτελούν την πρώτη τριάδα
Ειδικότερα, το Μεξικό είναι ο κορυφαίος παραγωγός ασημιού στον κόσμο, εξορύσσοντας 173 εκατομμύρια ουγγιές, ή περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς. Αυτή η κλίμακα δίνει στη χώρα έναν υπερμεγέθη ρόλο σε μια αγορά που αντιμετωπίζει ήδη ένα πέμπτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα. Αυτό το γραφικό, σε συνεργασία με την Global X Canada , είναι το πρώτο από τα τρία γραφικά της σειράς Investing in Silver. Δείχνει ποιες χώρες παρήγαγαν το περισσότερο ασήμι το 2025.
Το 2025, το Μεξικό εξόρυξε 173 εκατομμύρια ουγγιές, ή περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, καθιστώντας το τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο.
Το Περού κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 131 εκατομμύρια ουγγιές, ενων την τριάδα συμπληρώνει η Κίνα με 113 εκατομμύρια ουγγιές. Συνολικά, η Βόρεια και η Νότια Αμερική ηγούνται παγκοσμίως με 219 και 246 εκατομμύρια ουγγιές, αντίστοιχα.
Ο πίνακας με την κατάταξη
| Χώρα | Περιοχή | Εκατομμύρια ουγγιές |
|---|---|---|
| Μεξικό | Βόρεια Αμερική | 173 |
| Περού | Νότια Αμερική | 131 |
| Κίνα | Ασία | 113 |
| Ρωσία | Ευρώπη | 56 |
| Βολιβία | Νότια Αμερική | 50 |
| χιλή | Νότια Αμερική | 43 |
| Πολωνία | Ευρώπη | 43 |
| Ηνωμένες Πολιτείες | Βόρεια Αμερική | 36 |
| Αυστραλία | Ωκεανία | 33 |
| Αργεντίνη | Νότια Αμερική | 22 |
| Ινδία | Ασία | 20 |
| Καζακστάν | Ασία | 17 |
| Σουηδία | Ευρώπη | 14 |
| Μαρόκο | Αφρική | 12 |
| Ουζμπεκιστάν | Ασία | 11 |
| Καναδάς | Βόρεια Αμερική | 10 |
| Ινδονησία | Ασία | 9 |
| Ιράν | Μέση Ανατολή | 4 |
| Ισπανία | Ευρώπη | 4 |
| Παπούα Νέα Γουινέα | Ασία | 4 |
| Άλλοι | – | 45 |
| Παγκόσμιο Σύνολο | – | 847 |
Για τους επενδυτές, το ασήμι, το μέταλλο του διαβόλου , όπως είναι το παρατσούκλι του , προσφέρει έκθεση τόσο στην βιομηχανική ανάπτυξη όσο και στη ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα. Επιπλέον, η συγκέντρωση της παραγωγής μπορεί να στηρίξει τις τιμές όταν οι διαταραχές του εφοδιασμού πλήττουν τις μεγάλες περιοχές εξόρυξης. Καθώς τα ελλείμματα προσφοράς επιμένουν, τα ETF της Global X Canada μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε εμπορεύματα χωρίς να επιλέγουν μεμονωμένους εξορύκτες. Για να μάθετε περισσότερα, εξερευνήστε το ETF του Global X Silver Miners Index ( SLVX ) καθώς αυξάνεται η ζήτηση, υποστηρίζοντας μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία ανάπτυξης.
