Πράσινες οι ευρωαγορές, άλμα 10% για την EasyJet

Υψηλό σχεδόν ενός έτους για τη μετοχή της EasyJet μετά την κατ' αρχήν συμφωνία με την Castlelake. Στο πράσινο οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου © EPA/ANDY RAIN

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές τη Δευτέρα μετά το άνοιγμα, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Αυτή την ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαμορφώνεται στις 654,16 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,39 μονάδων (+0,21%). Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 91,19 μονάδες (+0,35%) και διαπραγματεύεται στις 25.870,50 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 46,69 μονάδων (+0,44%), στις 10.725,72 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινείται επίσης ανοδικά, κερδίζοντας 45,78 μονάδες (+0,54%) και διαμορφώνεται στις 8.553,85 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των βασικών δεικτών, με κέρδη 310,69 μονάδων (+0,59%), φτάνοντας τις 53.129,54 μονάδες.

Αντιθέτως, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώνεται στις 19.801,50 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια πτώση 50,90 μονάδων (-0,26%). Ο δείκτης στη Μαδρίτη υποχωρεί κυρίως λόγω profit taking και αποκοπής μερισμάτων βαριών χαρτιών.

Η μετοχή της EasyJet κατέγραψε ισχυρή άνοδο στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους σε πρόταση εξαγοράς ύψους 5,5 δισ. λιρών από την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Castlelake.

Η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας ενισχυόταν κατά 10,5% λίγο μετά τις 8:15 π.μ. ώρα Λονδίνου, καταγράφοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Η βελτιωμένη πρόταση της Castlelake για την εξαγορά και απόσυρση της EasyJet από το χρηματιστήριο, η οποία συμφωνήθηκε την Κυριακή, ακολούθησε την απόρριψη από την εταιρεία, τον περασμένο μήνα, προηγούμενης πρότασης ύψους 4,93 δισ. λιρών. Συνολικά, η Castlelake έχει υποβάλει πέντε προτάσεις εξαγοράς προς την EasyJet.

Η νέα πρόταση αντιστοιχεί σε προσφορά 6,90 δολαρίων σε μετρητά ανά μετοχή. Η Castlelake έχει πλέον προθεσμία έως τις 3 Αυγούστου είτε να καταθέσει δεσμευτική προσφορά είτε να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Η πρόταση εξαγοράς έρχεται σε μια περίοδο πιέσεων για τον παγκόσμιο κλάδο των αερομεταφορών, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του κόστους των αεροπορικών καυσίμων λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως ενδέχεται να μειωθούν στο μισό φέτος, καθώς το κόστος των καυσίμων αναμένεται να είναι περίπου 70% υψηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.